Ağrıya İyi Gelen Vitaminler Nelerdir?

İçindekiler

Genel sağlığımız için çeşitli besinleri tüketmemiz gerekmektedir. Son araştırmalar günlük besinlerle alınan bazı vitaminlerin ağrıyı hafiflettiği göstermiştir. Bunun muhtemel nedeni, alınan vitaminlerin vücutta dokularının iltihaplanmasını ve hasar görmesini önleyebilecek antioksidan özelliğe sahip olmalarıdır. Enflamasyon, ağrı ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere bir dizi kronik duruma neden olur. Bazen enflamasyonla mücadele vitamin alımını arttırmak kadar basit olabilir.

Ağrıyı Hafifletmek İçin Yeni Bir Yaklaşım Denemeye Hazır Mısınız?

Gıda takviyeleri gerekmeden sağlıklı bir diyet ile ağrı kesici özelliği gösterilen vitaminler aşağıda bulunmaktadır.

D vitamini: Ciddi menstrüel kramplarla uğraşıyorsanız, yeterli miktarda güneş ışığı alıp almadığınızı kontrol etmelisiniz. Bilimsel verilere göre adet dönemine başlamadan önce tek bir yüksek D vitamini dozu alan kadınların, vitamin almayan kadınlara göre yüzde 41 daha az pelvik ağrıları olur. Ayrıca her zamanki ağrı kesici ilaçlarına ihtiyaç duymamaktalar. Başka bir çalışmaya göre, D vitamini eksikliğinin adet ağrısı ile ilişkili olduğunu ve düzenli olarak D vitamini almanın (önerilen günlük ortalama 1.200 IU miktarından bile daha az) ağrıyı azalttığı gösterilmiştir. Bunun için takviyeleri olmadan D vitamini içeren diyet alabilirsiniz. D vitamini güçlendirilmiş süt, meyve suyu, somon ve ton balığı bunlara örnek verilebilir.

C vitamini: Askorbik asit olarak da bilinen C vitamininin ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Ancak C vitamininin ağrı azaltıcı etki mekanizması üzerine çalışmalar devam etmektedir. Hollanda’da 400’den fazla kişi üzerinde yapılan bir araştırmada, günlük C vitamini dozlarının bilek kırıkları olan kişilerde ağrıyı azaltmaya yardımcı olduğu görüldü. Kronik ağrı tedavisi olsun veya olmasın, bol miktarda C vitamini açısından zengin gıdalar yemek genel sağlık için iyidir. C vitamini kaynakları kırmızı tatlı biber, çilek, narenciye ve brokoli gibi besinlerdir. C vitamini için önerilen günlük miktar, erkekler için 90 mg ve kadınlar için ise 75 mg’dır. Ancak yetişkinlerde olumsuz etkiler olmadan günde 2.000 mg’a kadar C vitamini alabilirler.

B12 vitamini: B12 vitamini takviyelerinin bel ağrısı ve tekrarlayan aftöz stomatit veya ağız yaraları gibi çeşitli durumlar için ağrı yönetiminde etkili olduğu gösterilmiştir. Çoğu insan yediklerinden yumurta, süt, balık ve et gibi hayvansal ürünler ve bazı tahıllar aracılığıyla yeterli miktarda B12 vitamini alır. Veganlar ve bazı vejetaryenler, diyetlerinde bulunmayan B12 yerine B12 takviyesi almalıdırlar. Ancak güvenli bir üst sınır belirlenmediği için, çoğu yetişkin için önerilen günlük 2.4 mikrogramlık miktarın üzerinde takviyeler almanız önerilmez.

E Vitamini: Birçok çalışmada E vitamininin göğüs ağrısı ve nöropatik ağrı dahil olmak üzere çeşitli durumlar için ağrı yönetiminde yardımcı olabileceği iddia edilmektedir. Avustralya’da yapılan bir araştırmaya göre, E vitamini kaslarda egzersize bağlı hasarı azaltabilir. Ancak başka bir çalışmada ise E vitamini takviyelerinin, erkeklerde prostat kanseri riski de dahil olmak üzere riskler oluşturabileceği bulunmuştur. Yetişkin erkekler ve kadınlar günde yaklaşık 15 mg veya 22.4 IU E vitamini alınımı hedeflemelidir. Tipik bir multivitamin takviyesi bu miktarı sağlamaktadır.  Yiyeceklerle E vitamini alımını arttırmak için badem, fındık ve fıstık gibi gıdaları tüketebilirsiniz. Kan inceltici ilaçlar kullanan kişiler, artan kanama riski ile ilişkili olduğu için yüksek dozda E vitamini almamaya dikkat etmelidir. Yetişkinler için en güvenli ek doz günde 1.500 IU veya 1.000 mg’dır.

Dikkatli Olun: Bazı çalışmalar bu vitaminlerin ağrı kesici etkilere sahip olduğunu göstermiş olsa da sahip olabileceğiniz herhangi bir ağrılı durumun tedavisi için vitaminleri kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Bu vitaminler kesinlikle ağrı kesi ilaçların yerini tutmaz. 

Doç. Dr. Habib Bostan

“Hastalarımızı; onlar için en uygun yöntemler ile tedavi ediyoruz. Uyguladığımız tedavileri egzersizler ile destekliyor ve sonuçlarını yakından takip ediyoruz.”

İlgili Yazılar

Ganglion Kisti: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Doç. Dr. Habib Bostan Ocak 21, 2025

https://www.youtube.com/watch?v=ZH4ehb2qug4&t=63s Ganglion Kisti Nedir? Cildin alt kısmında bulunan, genellikle el veya eklemlerde gözlemlenen, tendon ya da eklemi saran dokulardaki yırtıktan kaynaklanan sıvı dolu yumrudur. Bu…

De Quervain Tenosinoviti

Doç. Dr. Habib Bostan Ocak 15, 2025

De Quervain Tenosinoviti Nedir? De quervain tenosinoviti, el başparmağındaki tendonların etrafında oluşan ağrılı bir iltihaplanmadır.…

Stresin Vücut Üzerindeki Etkileri

Doç. Dr. Habib Bostan Aralık 11, 2024

https://www.youtube.com/watch?v=4J8KwB0JXic Stresin Vücut Üzerindeki Etkileri Nelerdir? Stres, vücudun tüm sistemlerini etkilemektedir. İnsan vücudu küçük dozlarda…

Miyofasiyal Ağrı Sendromu

Doç. Dr. Habib Bostan Aralık 11, 2024

https://www.youtube.com/watch?v=woLVNAdRWq8 Miyofasiyal Ağrı Sendromu Nedir? Çoğu insan zaman zaman kas ağrısı yaşar. Ancak kronik miyofasiyal…

guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Bir yorum yazmak ister misiniz?x