Adres
Bakırköy/İstanbul

Diz Ağrısı

Diz Ağrısı Tedavisi

Diz ağrısı tedavisi birçok yöntemi içerisinde barındıran bir süreçtir. Diz eklemi günlük yaşamda çok sık kullanılan bir yapıdır. Bu nedenle yaralanma, incinme ve yıpranma ihtimali çok fazladır. Diz ekleminin karmaşık bir yapısı vardır. Bu yapılar nedeniyle farklı sorunlar görülebilir. Diz ağrısının en sık nedenlerinin başında osteoartrit (dizde artroz, kireçlenme) bulunur ve bu durum yaşlılarda daha sık karşımıza çıkar. Yaşla birlikte dizin iç yapısında yıpranma oluşur. Ayrıca aşırı kilo, mesleki nedenler, romatizmal hastalıklar, mikrobik hastalıklar da kireçlenmeye zemin hazırlar. Diz kireçlenmesi olan hastalarda hareket ile artan ve dinlenme ile azalan ağrı görülür. Ağrı dışında dizde tutukluk hissi, diz ekleminden ses gelmesi, dizde şişlik, ilerleyen dönemlerde diz hareketlerinde kısıtlılık görülebilir. Diz ekleminde menisküs yırtıkları, diz bağlarında incinmeler, patellofemoral ağrı sendromu, iltihaplı eklem romatizmaları gibi hastalıklardan kaynaklanan ağrı görülebilir. Ayrıca kalça ve ayak bileği gibi komşu eklemlerden de yayılan ağrılar dizde görülebilir.

Diz Ağrısı Tedavisi İçin Ne Zaman Doktora Gitmeliyiz?

Günlük yaşamda, ara ara zorlanmalara bağlı diz ağrıları yaşanabilir. Ancak aşağıdaki durumlarda diz ağrılarının tedavisi için mutlaka bir hekime başvurmak gerekir.
  • Düşme ve travma varsa
  • Eklemde şişlik ve kızarıklık bulunuyorsa
  • Eklemde hareket kısıtlılığı bulunuyorsa
  • İstirahatle geçmeyen ağrı varsa

Diz Ağrı Tanısı Nasıl Konulur?

Fizik muayene ve görüntüleme yöntemleri kullanılarak tanı konulur.

Diz Ağrısı Tedavisi Nasıl Olur?

Diz ağrınızın tam olarak nedenine bağlı olarak diz ağrısı tedavisi içeriği değişecektir.

İlaç Tedavisi

Doktorunuz ağrıyı hafifletmek ve romatoid artrit veya gut gibi altta yatan rahatsızlıkları tedavi etmek için ilaçlar reçete edebilir.

Fizik Tedavi

Dizinizin çevresindeki kasları güçlendirmek onu daha stabil hale getirecektir. Bu amaçla fizik tedavi uygulanabilir. Bazı durumlarda diz eklemini korumak ve desteklemek için farklı tipte ateller de kullanılabilir.

Diz Eklemi Enjeksiyonları

Bazı durumlarda, doktorunuz ilaçları veya diğer maddeleri doğrudan diz ekleminin içine enjekte etmeyi önerebilir. Bu amaçla kullanılan maddeler aşağıdadır.
  1. Kortikosteroidler: Kortikosteroid ilacının diz ekleminize enjekte edilmesi, artrit alevlenmesinin semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir ve birkaç ay süren ağrı rahatlaması sağlayabilir.
  2. Hiyalüronik asit: Doğal olarak eklemleri yağlayan sıvıya benzer kalın bir sıvı, hareketliliği iyileştirmek ve ağrıyı hafifletmek için dizinize hiyalüronik asit enjekte edilebilir. Altı ay süren ağrıda rahatlama sağlayabilir
  3. PRP: PRP, enflamasyonu azaltmak ve iyileşmeyi desteklemek için ortaya çıkan birçok farklı büyüme faktörünün bir konsantrasyonunu içerir. Bu tip enjeksiyonlar, genç insanlarda ve hafif artritli kişilerde daha faydalıdır.

Diz Ağrısı Tedavisi İçin Cerrahi Müdahale

Ameliyata ihtiyaç duyabileceğiniz bir sakatlık varsa ameliyat önerilir. Ameliyat seçenekleri şunlardır.
  1. Artroskopik cerrahi.
  2. Kısmi diz protezi ameliyatı.
  3. Total diz replasmanı

Diz Ağrısı için Radyofrekans Ablasyon Tedavisi

Tedaviye yanıt vermeyen kronik diz ağrısı mı yaşıyorsunuz? Geniküler bir sinir bloğu, ağrınızın kaynağını belirlemeye yardımcı olabilir ve Radyofrekans Ablasyon Tedavisi ile ağrınızdan kurtulabilirsiniz.

Diz Ağrısının Tedavisinde Diz Sinir Blokajı (Geniküler Sinir Bloğu)

Diz eklemi, vücutta en fazla ağırlık taşıyan eklemlerinden biridir. Bu nedenle diz ekleminde aşınma ve yıpranma sık görülür. Yaşlanma ile ilişkili oluşan normal aşınma ve yıpranma ile birlikte yaralanmalar ve başarısız ameliyatlar da kronik diz ağrısına neden olabilir. Kronik diz diz ağrısının iş, egzersiz ve günlük aktiviteler üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. İlerlemiş diz eklem kireçlenmesi olan kişilerde dizdeki ağrı genellikle otururken veya dinlenirken bile devam eder. Diz ekleminde oluşan kireçlenme ilerledikçe ağrı, şişlik ve eklem sertliği gibi şikayetlerde artış olur. Başlangıçta ilaçlar, enjeksiyonlar ve kilo kaybı gibi yaşam tarzı değişiklikleri ağrının azalmasını sağlayabilir. Ancak kireçlenme ilerledikçe dizdeki ağrı geri döner ve kronikleşen bu diz ağrısı geleneksel tedavilere yanıt vermemeye başlar. Bu durumda birçok hasta diz protezi ameliyatı olmayı tercih eder. Ancak ciddi sağlık sorunları nedeniyle ameliyat olamayan hastalarda vardır. Bu hastalar için diz ekleminin ağrısını taşıyan sinirlere (geniküler sinirler) uygulanan sinir bloğu cerrahi olmayan tedavi seçeneklerinden biridir.

Geniküler Sinir Bloğu Nedir?

“Geniküler” kelimesi, dizi besleyen çeşitli arterleri ve sinirleri ifade etmek için kullanılır. Diz kireçlenmesi olan kişiler için bu sinirler tarafından iletilen ağrı duyusu dayanılmaz hale gelebilir. Diz sinir bloğunda diz iyi yanıt alınan hastalara daha uzun süreli ağrı kesici etki sağlayan radyofrekans ablasyon tedavisi önerilir.

Geniküler Sinir Bloğu Nasıl Uygulanır?

Geniküler sinir bloğu işlemi sırasında lokal anestezi ile dizinizin üst medial (iç), üst lateral (dış) ve alt medial (iç) sinirleri bloke edilir. Anestezi sinirleri uyuşturur ve beyne ağrı sinyali göndermelerini engeller. Sinir bloğunu yapabilmek için şu adımlar izlenir:
  • Enjeksiyon uygulanacak diz bölgesi temizlenir.
  • Enjeksiyonun uygulanacağı diz bölgesini uyuşturma amaçlı lokal anestezi kullanılır.
  • Lokal anestezik ilacın etkisini başladıktan sonra, ilgili bölgelere iğne yerleştirir.
  • İğnelerin yerleştirilmesi sonrasında lokal anestezik ilaç enjekte edilerek sinir bloğu gerçekleştirilir.
  • Tüm işlem yaklaşık 20-30 dakikada gerçekleştirilir.

Geniküler Sinir Bloğu ile İlişkili Riskler Var mı?

Geniküler sinir bloğu, az risk taşıyan cerrahi olmayan bir işlemdir. Bununla birlikte, bazı olumsuz yan etkileri bildirilmiştir. Bu yan etkiler enjeksiyon yerinde ağrı, kızarıklık veya şişlik, bulantı ve baş dönmesini şeklinde özetlenebilir.

Geniküler Sinir Bloğunun Etkisi Ne Kadar Sürer?

Geniküler sinir bloğunun etkileri genellikle geçicidir. Dizde oluşan ağrı ve dizin anatomisi bireyden bireye farklılık gösterir. Bu nedenle dize sinir bloğu uygulanan her hastanın tedaviye yanıtı da farklılık gösterir. Yanı diz ağrılarının rahatlama süreleri hastadan hastaya değişebilir. Bazı hastalarda ise enjeksiyondan sonra fayda sağlanamayabilir.

Geniküler Sinir Bloğu Enjeksiyonu Hangi Durumlar Tedavi Edilebilir?

  • Diz kireçlenmesi
  • Kronik diz ağrıları
  • Total veya kısmi diz protezi ameliyatı sonrası oluşan ağrı için
  • Ameliyata uygun olmayan hastalarda

Geniküler Sinir Bloğu Enjeksiyonunun Riskleri Nelerdir?

Geniküler sinir bloğu uygulaması güvenilir ve çok az risk taşıyan bir yöntemdir. Bu uygulama kaynaklı riskler çok nadir görülür.  Aşağıda sinir bloğu ile ilişkili en yaygın riskler bulunmaktadır:
  • Enfeksiyon,
  • Beklenmedik kanama,
  • İlaç alerjisi,
  • Sinir hasarı,
  • Kötüleşen ağrı,

Diz Ağrısı için Radyofrekans Ablasyon Tedavisi Nedir?

Diz kireçlenmesi kaynaklı ağrısı olan hastalarda ağrı kesici ilaçlar, fizik tedavi ve diz içi enjeksiyonlar denenmesine rağmen diz ağrısı devam ediyorsa Radyofrekans Ablasyon Tedavisi önerilebilir. Radyofrekans ablasyon tedavisi ile ağrılı diz eklemini çevreleyen duyu sinirlerinin ağrı sinyallerini beyne ulaştırması engellenir. Bu sinirlerin ağrı sinyalleri gönderme yeteneklerini geçici olarak durdurmak için radyo dalgaları kullanılır. Radyofrekans dalgaları tarafından üretilen ısı ile sinirler bloke edilir ve hastanın diz etrafında ağrı hissetmemesi sağlanır.  Radyofrekans ablasyon uygulaması, diz ağrısında ameliyat dışı tedavi seçeneklerinden biridir ve etkin bir tedavi yöntemidir. Radyofrekans ablasyon tedavisi hastanın ağrısının derecesine göre 1 ile 4 seans arası uygulanabilmektedir. Tedavi sonrası ağrısız geçen süre 18 aya kadar sürebilmektedir.