PRP Tedavisi

prp tedavisi
PRP Tedavisi

İçindekiler

  • PRP Tedavisi Nedir?
  • PRP Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılmaktadır?
  • PRP Uygulama Sebepleri
  • PRP İle Saç Dökülme Tedavisi
  • PRP ile Cildin Gençleştirilmesi
  • PRP İle Ağrı Tedavisi
  • PRP’nin Yan Etkisi Var Mı?
  • Ozonlu PRP Tedavisi Nedir?

PRP Tedavisi Nedir?

PRP (trombosit yönünden zenginleştirilmiş plazma)kişiden bir miktar kan alındıktan sonra,alınan kanın özel bir işlemle plazmasının ayrıştırılarak,vücudaenjeksiyon yoluyla geri verilmesi işlemidir. Elde edilen plazmanın çoğu “trombosit(platelet)” olarak isimlendirilen hücrelerden oluşur. Bu hücrelerin vücuttaki temel görevi kanın pıhtılaşmasını sağlamaktır.Aynı zamanda içerdikleri büyüme faktörleri sayesinde yara iyileşmesindeönemli roloynarlar. Cilt gençleştirmenin yanı sıra yara izleri, ciltteki çatlakların giderilmesi, saç dökülmesi ve ağrı tedavisinde PRP tedavisiuygulanır.

PRP Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılmaktadır?

PRP tedavisi, tıpta pek çok alanda kullanılmaktadır.PRPtedavisi, diyabet ve varise bağlı iyileşmeyen bacak yaralarında, tendon yaralanmaları ve tenisçi dirseği gibi tendinitlerdeyara iyileşmesi sürecini hızlandırmak amacıyla kullanılmaktadır.

Yaş ve çevresel faktörlerden dolayı yaşlanan ciltte, gözle görülen olumsuz değişikliklermeydana gelir. Derinin elastikiyetinde azalma, kırışıklıklarda artış ve sarkmalar oluşur.Oluşan bu durumlardan; deride bulunankolojen ve elastik liflerdeki azalma sorumludur.

Antiaging amaçlı PRP tedavisindeplateletlerin içerdiği büyüme faktörlerinden yararlanılır. Bu büyüme faktörleri derideki kolojen ve elastik liflerin yapımını artırır. PRP tedavi işlemi ortalama 3-4 hafta aralıklarla uygulanırve 3-4 seans ile vücuda herhangi bir ilaç vermeden tamamen doğal bir gençleşme sağlar. PRP tedaviişlemini yaptıranlar ilk seanslardan itibaren cildin kuru ve mat görünümünde düzelmeyi fark ederler. Takip eden uygulamalar ile kırışıklıklarda hafifleme, cildin elastikiyetinde artma gözlenir.

PRP Uygulama Sebepleri

PRP tedavisi uygulamanın nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Cilde esneklik ve parlaklık kazandırmak
  • Saç dökülmesini önlemek ve saçları güçlendirmek
  • Deride oluşacak kırışıklıkları ve çöküntüleri önlemek
  • Deri hasarında (yara, çatlak vb) deriyi yeniden yapılandırmak
  • PRP tendon hasarlarında iyileşmeyi hızlandırır.
  • Ağrı tedavisinde PRP yöntemi kullanılabilir.

PRP İle Saç Dökülme Tedavisi

Günlük yaklaşık 100 tel saç dökülmesi normal kabul edilmektedir. Bundan daha fazla saç dökülür ise bu saç dökülmesi ciddiye alınmalıdır.PRP saçındökülen bölgesineenjekte edilir. Özellikle genetik saç dökülmelerinde başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Saç için yapılan PRP uygulamasında önce hastanın venöz kanından az bir miktar alınır. Santrifüj işlemi uygulanır ve PRP elde edilir.  Bu işlem sonrasında saçın seyrelmiş olduğu bölgeye PRP enjekte edilir. PRP uygulamasının temelinde doku yenilenmesi vardır. PRP ile saç tedavisi yaklaşık 30 dk. kadar sürer ve uygulama esnasındaacıhissedilmez. PRP işlemi sonrasında herhangi bir iz kalmaz ve kişi hemen rutin hayatına devam edebilir.

PRP ile saç tedavisi ortalama 15 günde bir uygulanır ve genellikle 3-4 ay sürer. Sonrasında daher yıl bir defa uygulanması yeterli olacaktır. Bu yöntemin en önemli avantajıdoğal olmasıdır. Yani hastanın kendi kanından elde edilir ve alerji riski taşımaz.

PRP ile Cildin Gençleştirilmesi

Cildin yaşlanması bazı özelliklerini kaybetmesinden kaynaklanır. Cilt gençleştirme yöntemlerinde cildin kaybedilen özelliklerinin tekrardan iyileştirilmesiamaçlanır. Ciltteki hasarı en etkili, en hızlı ve en doğal biçimde onarabilecek olan yapı derinin içinde bulunmaktadır. Bu amaçla PRP, bu gücü harekete geçiren bir yöntem olarak geliştirilmiştir.

PRP ile cilt gençleştirme çoğunlukla yüz, boyun, eller, bacak içleri, kollar gibi vücut bölümleri için düşünülebilir. PRP ile cilde esneklik ve parlaklığı yeniden kazandırılabilir. Ayrıca vücuttaki iyileşmesi uzun süren yaraların iyileştirilmesi, çatlak gibi deri niteliğinin zarar gördüğü durumlarda da PRP uygulanabilir.

Cilt için uygulanan PRP ortalama 2-4 hafta aralıklar ile 3-4 seans sürebilir. PRP yönteminin en belirgin özelliği doğal bir gençleşme sağlamasıdır. PRP uygulaması ile ilk seanslardan itibaren ciltteki kuru ve mat görünüm düzelir. Ardından da kırışıklıklarda gerileme ve cildin elastikiyetinde artma gözlenir. PRP sadece yaşlanma belirtilerini hafifletmez. Aynı zamanda yaşlanma sürecini de yavaşlatır. Bu nedenle yaşlanma belirtileri görülmeden yaşlanma sürecini yavaşlatmak isteyen herkesin başvurabileceği bir yöntemdir.

PRP İle Ağrı Tedavisi

PRP ile kas- iskelet sistemi yaralanmaları ve hastalıklarında da başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Omuz ağrıları, ön çapraz bağ yaralanmaları, eklem kireçlenmeleri, ayak bileği burkulmaları tedavisinde PRPuygulanabilir. PRP tedavisinde hastanın kendi kanından alınan ve ayrıştırılarak elde edilen serum yaralı bölgeye uygulanmaktadır. Enjekte edilen serumda yüksek konsantrasyonda büyüme faktörleri bulunur. Bu faktörler yaralanmanın olduğu tendon, kıkırdak gibi yapıların iyileşmesini hızlandırır.

PRP’nin ağrı tedavisinde en çok kullanıldığı yerler şöyledir;

  • Omuz ağrıları,
  • Tenisçi dirseği ve golfçu dirseği,
  • Ön çapraz bağ yaralanmaları; diz, omuz,
  • Kalça eklem kireçlenmesi,
  • Diz kapağı tendiniti,
  • Ayak bileği burkulmaları,
  • Topuk dikeni

Ozonlu PRP Tedavisi Nedir?

PRP için kişiden az bir miktar kan alınır ve alınan bu kan özel bir işlemle plazmasının ayrıştırılır. Elde edilen plazmanın çoğu trombositlerden oluşur. PRP için hazırlanan plazma belli miktarda ozon ile karıştırıldığında ozonlu PRP oluşur. Ozonlu PRP vücuda enjeksiyon yoluyla geri verilir. Ozonlu PRP tedavisi uygulanan PRP tedavisinin daha hızlı ve etkili olmasını sağlar.

PRP’nin Yan Etkisi Var Mı?

PRP tedavisinin uygulandığı alanda ufak şişlikler, ağrı ve morarma olabilir. Enfeksiyona yol açmamak için tedavinin yapıldığı bölgenin hijyenine özen gösterilmelidir. Ancak bu yan etkiler çok sık görülmez, herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmaz. Kan sulandırıcı ilaç kullananlar, kanser öyküsü bulunanlar, çeşitli kan hastalıklarına sahip olanlar PRP yapılacak bölgede enfeksiyon ya da iltihap olanlar, hamile ve emziren kadınların PRP yaptırması uygun değildir. PRP tedavisi sonrasında ilk gün banyo yapılmaması ve güneşten korunmak tavsiye edilir.

0
Bir yorum yazmak ister misiniz?x