Topuk Dikeni

Topuk Dikeni Nedir?

Her bir kilometrelik yürüme, yaklaşık olarak ayaklar üzerine 50 tonluk stresin binmesine sebep olur. Kilolarınız arttıkça bu stres paralel olarak artacaktır. Düz ve sert tabanlı ayakkabılar ile spor yaparken, ayağınıza binen yük ile topuk, ayak ve ayak bileği ağrıları zaman içinde gelişecektir. Bu topuk ağrısının yaygın sebeplerindendir. Birçok insan, erken başlayan topuk ağrısına önlem almayarak bunu yaşamın normal bir parçası olarak algılar. İstirahat ve ayakkabı değişimi önemli bir önlem olsa da, bunu kabul etmeyip ağrılı topuklara yüklenmeye devam etmekte ve sorunun kronikleşmesine yol açmaktadırlar.

Anatomi

Topuk, kalkaneus kemiği ve plantar fasya isimli bağdan oluşur. Plantar fasya, topuk ile ayak önü kemikleri arasında uzanan ve kemikleri birbirine bağlayan yumuşak dokudur. Topuk dikeni, plantar fasya ile kalkaneusun birleşim noktasında kalsiyum iyonlarının çökmesi ile oluşur. Topuk dikeni kronik bir süreç olup uzun vadede meydana gelir. Literatürde kalkaneal spur veya epinkalkanei olarak isimlendirilir.

topuk dikeni

Tanı ve Klinik

Topuk ağrısının birçok nedeni vardır. Ağrı hissediyorsanız bunu doktorunuzla konuşmalısınız. Ağrının süresi, tam olarak nerede olduğu ve ne ile aktive olduğu, sabah kalkarken olup olmadığı önemlidir. Bir takım testler yapılacaktır; röntgen çekilebilir.

Tedavi

Topuk Altında Ağrı

Topuk altında ağrı birkaç sebebe bağlı olabilir:

  • Çürük topuk: Yüksekten atlama ile topuktaki yağ tabakasının zedelenmesi ve kan toplaması ile olur. Dıştan morarma olmayabilir. Dinlenme ve buz uygulama ile geçer.
  • Plantar fasya enfeksiyonu: Plantar fasit olarak isimlendirilir. Kilo, uzun süre ayakta kalış ve uygun olmayan ayakkabı sebepleridir. Topuk önüne yayılan ağrı, sabah kalkarken şiddetli ve yanma, batma ile karakterizedir. Uygun ayakkabı, topuk yastığı, özel egzersizler, dinlenme, buzlu su ve ilaç ile tedavi edilir.
  • Topuk dikeni: Plantar fasya ile kalkaneusun birleşim yerinde kronik süreçte kalsiyum iyonlarının çökmesi ile oluşur. Tedavisi plantar fasit ile aynıdır. Tanısı röntgen ile konur.

topuk dikeni 1

Topuk Arkasında Ağrı

Kalkaneus kemiğinin arkasına aşil tendonu tutunur ve buradaki ağrı aşil enfeksiyonu ile olur ki buna aşil tendiniti denir. Bir başka sebep retrokalkaneal bursittir. Genellikle çok koşma, düztaban ayakkabılar ile uzun süre ayakta kalma yaygın sebepler arasındadır.

Cilt ödemli ve zamanla şişer, kızarır ve ağrılı bir hale gelir. Topuk arkasında yanma ve yumru gibi şişlik oluşur. Ayakkabı giyme sıkıntılı hale gelir. Röntgen çekimi ile kemik yapı değişikliği değerlendirilir.

topuk dikeni 2

Öneriler

  • Arkası açık ayakkabı giyin.
  • Düzenli dinlenme, uzun süre ayakta kalmamaya dikkat edin.
  • Kösele ayakkabılara ara verin.
  • Ayakkabıda topuk kısmı geniş ve yüksek (3-4 cm) olmalıdır. Ayakkabı tabanı yumuşak kıvamda olmalıdır.
  • Ev içinde ortopedik terlik kullanın.
  • Buzlu su şişlikleri azaltır.
  • İlaç tedavisi uygulayın.
  • Germe egzersizleri yapın.
0
Bir yorum yazmak ister misiniz?x