Yaz Sıcakları Kronik Ağrı Nasıl Etkiler?

İçindekiler

Yaz Sıcakları Kronik Ağrıyı Nasıl Kötüleştirebilir?

Kronik ağrısı olan hastalar hava değişikliklerinden etkilendikleri artık bilinmektedir. Soğuk ve yağmurlu günler gibi kötü hava koşulları genellikle ağrıyla ilişkilendirilir. Ancak sıcak ve nemli yaz günleri aslında kronik ağrı için daha kötüdür.

Barometrik Basınç Ağrıyı Nasıl Etkiler?

Hava basıncı olarak da adlandırılan barometrik basınç, atmosferdeki havanın ağırlığıdır ve hava durumuna göre değişir. Alçak basınç fırtınanın kuvvetli olduğu ve yüksek basınç açık bir gün olduğu anlamına gelir. Tıbbi teoriler barometrik basınçtaki bir düşüşün eklemler üzerinde artan miktarda basınç oluşturduğunu öne sürer. Bununla birlikte ısı ve nem iltihaplı dokuyu ve ayrıca eklemlerin genişleme ve büzülme şeklini etkiler.

Kronik Ağrı Bozuklukları ve Sıcaklık İlişkisi Nasıldır?

Birçok kronik ağrı durumu, yaz aylarında ısı ve nemden etkilenir.

Artrit: Bir bilimsel çalışma osteoartritli yaşlıların yaklaşık %5’inde sıcak havanın eklem ağrılarını etkilediğini göstermiştir. İnflamatuar artritli kişiler, sıcaklık değiştiğinde ve nem arttığında ağrı yaşarlar. Çünkü oluşan bu durum eklem dokusunun genişleme ve büzülme şeklini etkiler ve bu nedenle ağrıyı tetikler.

Baş Ağrıları ve Migren: Sıcaklık değişiklikleri gerilim tipi baş ağrılarını ve migreni tetikler. Yaz aylarında sıcaklık artışı dehidrasyona neden olabilir ve bu da baş ağrısı yapabilir.

Fibromiyalji: Nemli hava ile fibromiyalji semptomları arasında ilişki bulunur. Fibromiyalji hastalarında sıcaklık duyarlılığı vardır. Yani hem sıcak hem de soğuk havalar semptomlarda ve ağrıda artışa sebep olabilir.

Multipl Skleroz (MS): Vücut ısısını yükselten herhangi bir şey MS semptomlarını kötüleştirebilir. Bu da sıcak bir yaz gününün ağrıyı daha da kötüleştirebileceği anlamına gelir.

Isı ile Nasıl Başa Çıkılır?

Yaz aylarında ağrı çekiyorsanız, sıcağı yenmek ve ağrınızı azaltmak için bazı ipuçları:

  • İçeride Kalın: Nem ve aşırı sıcaklık ağrıda alevlenmelere neden oluyorsa, klimalı bir alanda vakit geçirmek vücut ısınızı düzenlemeye yardımcı olacaktır. Dışarıda çok fazla zaman geçirmek eklemlerinizi etkileyebilir. Sıcak iltihap önleyici ilaçları daha az etkili hale getirebilir.
  • Su İçmek: Elektrolit seviyelerini ve sıvıları korumak için su içmek gerekir. Dehidrasyon ağrıların artışına neden olur.
  • Gevşek Giysiler Giyin: Keten veya hafif pamuklu giysiler giymek vücudunuzun nefes almasını sağlayarak serin tutar. Dar giysiler veya ağır kumaşlar terin buharlaşmasına izin vermez.
  • Yüzmek: Yüzmek, eklem ağrılarını hafifletmek ve yaz aylarında serinlemek için harika bir yoldur.

Doç. Dr. Habib Bostan

“Hastalarımızı; onlar için en uygun yöntemler ile tedavi ediyoruz. Uyguladığımız tedavileri egzersizler ile destekliyor ve sonuçlarını yakından takip ediyoruz.”

İlgili Yazılar

Ganglion Kisti: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Doç. Dr. Habib Bostan Ocak 21, 2025

https://www.youtube.com/watch?v=ZH4ehb2qug4&t=63s Ganglion Kisti Nedir? Cildin alt kısmında bulunan, genellikle el veya eklemlerde gözlemlenen, tendon ya da eklemi saran dokulardaki yırtıktan kaynaklanan sıvı dolu yumrudur. Bu…

De Quervain Tenosinoviti

Doç. Dr. Habib Bostan Ocak 15, 2025

De Quervain Tenosinoviti Nedir? De quervain tenosinoviti, el başparmağındaki tendonların etrafında oluşan ağrılı bir iltihaplanmadır.…

Stresin Vücut Üzerindeki Etkileri

Doç. Dr. Habib Bostan Aralık 11, 2024

https://www.youtube.com/watch?v=4J8KwB0JXic Stresin Vücut Üzerindeki Etkileri Nelerdir? Stres, vücudun tüm sistemlerini etkilemektedir. İnsan vücudu küçük dozlarda…

Miyofasiyal Ağrı Sendromu

Doç. Dr. Habib Bostan Aralık 11, 2024

https://www.youtube.com/watch?v=woLVNAdRWq8 Miyofasiyal Ağrı Sendromu Nedir? Çoğu insan zaman zaman kas ağrısı yaşar. Ancak kronik miyofasiyal…

guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Bir yorum yazmak ister misiniz?x