Tendinit Nedir?

İçindekiler

Tendinit Nedir ve Ağrısı Nasıl Geçer?

Tendinit, kasları kemiğe bağlayan kalın lifli kordlar olan tendonun iltihaplanması veya tahrişine verilen isimdir. Tendinit eklemin hemen dışında ağrı neden olur ve vücutta bulunan herhangi bir tendonda ortaya çıkabilir.

Omuzlar, dirsekler, el bileği, dizler, ayak bileği ve topukların çevresinde en fazla görülür. Çoğu tendinit vakası ağrıyı azaltmak için dinlenme, fizik tedavi ve ilaçlarla başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.

Tendinit şiddetliyse ve bir tendonun yırtılmasına neden oluyorsa ameliyat gerekebilir.

Tendinit Belirtileri Nelerdir?

Tendinit belirtileri tendonun kemiğe yapıştığı noktada ortaya çıkma eğilimindedir ve tipik olarak şunları içerir:

  • Ağrı: Özellikle etkilenen uzuv veya eklemi hareket ettirirken genellikle donuk bir ağrı olarak tanımlanır.
  • Hassasiyet
  • Hafif şişlik

Tendinit Nedenleri Nelerdir?

Tendinit ani bir yaralanmadan kaynaklanabileceği gibi belirli bir hareketin tekrarından da kaynaklanabilir. Çoğu insanın işi veya hobileri, tendonlara baskı uygulayan tekrarlanan küçük hareketleri içerdiğinden bu insanlarda tendinit gelişebilir.

Tekrarlayan spor hareketleri veya işle ilgili faaliyetler gerçekleştirirken uygun tekniği kullanmak önemlidir. Yanlış teknik tendinite yol açabilir. Örneğin tenisçi dirseği hastalığı gibi.

Tendinit İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Tendinit gelişimi için risk faktörleri arasında yaş, belirli işlerde çalışma veya belirli sporlara katılma yer alır.

Yaş: İnsanlar yaşlandıkça, tendonları daha az esnek hale gelir ve bu da yaralanmalarını kolaylaştırır.

Meslek: İşleri aşağıdakileri içeren kişilerde tendinit daha yaygın görülür.

  • Tekrarlayan hareketler
  • Garip pozisyonlar
  • Titreşim
  • Güçlü efor

Tendinit İçin Risk İçeren Spor Dalları Nelerdir?

Özellikle teknik uygun değilse, tekrarlayan hareketler içeren belirli sporları yaparsanız, tendinit gelişme olasılığı daha yüksektir. Tendinit geliştirme riski olan sporlar aşağıda özetlenmiştir:

  • Beysbol
  • Basketbol
  • Bowling
  • Golf
  • Koşma
  • Yüzme
  • Tenis

Tendinitin Komplikasyonları Nelerdir?

Uygun bir şekilde tedavi edilmeyen tendinit, ameliyat gerektirebilecek çok daha ciddi bir durum olan tendonu yırtılma riskini artırabilir. Tendon tahrişi birkaç hafta veya aylarca devam ederse, tendinoz olarak bilinen bir durum gelişebilir. Bu durum, anormal yeni kan damarı büyümesi ile tendondaki dejeneratif değişiklikleri içerir.

Tendinit Oluşumu Nasıl Önlenebilir?

Tendinit gelişme riskini azaltmak için şu önerileri izleyin:

Sakin ol: Özellikle uzun süre tendonlara aşırı yük bindiren aktivitelerden kaçının. Belirli bir egzersiz sırasında ağrı fark ederseniz, durun ve dinlenin.

Karıştırın: Bir egzersiz veya aktivite size ağrı veriyorsa, başka bir şey deneyin. Koşma gibi darbe yükleyen bir egzersizi bisiklete binme veya yüzme gibi daha düşük etkili egzersizle değiştirebilirsiniz.

Tekniğini geliştir: Bir aktivite veya egzersizdeki tekniğiniz kusurluysa, tendonlarınızla ilgili problemler için risk vardır. Yeni bir spora başlarken veya egzersiz ekipmanı kullanırken ders almayı veya profesyonel talimatlar almayı düşünün.

Egzersizden sonra germek: Eklemlerinizin hareket aralığını en üst düzeye çıkarmak için egzersizden sonra germek için zaman ayırın. Bu sıkı dokularda tekrarlayan travmayı en aza indirmeye yardımcı olabilir. Germek için en iyi zaman, kaslarınızın ısındığı egzersiz sonrasıdır.

Uygun iş yeri ergonomisini kullanmak: Mümkünse, çalışma alanınızın ergonomik bir değerlendirmesini yapmalısınız. Sandalyenizi, klavyenizi ve masaüstünüzü boyunuza, kol uzunluğunuza ve olağan görevleriniz için önerilen şekilde ayarlayın. Bu durum tüm eklemlerinizi ve tendonlarınızı aşırı stresten korumaya yardımcı olacaktır.

Kaslarınızı spor yapmaya hazırlayın: Yapılacak spordan önce kullanılan kasları güçlendirmek, strese ve yüke daha iyi dayanmalarına yardımcı olabilir.

Tendinit Nasıl Teşhis Edilir?

Tendiniti fizik muayene sırasında teşhis edebilir. Belirtilere neden olabilecek diğer koşullar ekarte etmek gerekirse, röntgen veya başka görüntüleme testleri de istenebilir.

Tendinit Tedavisi Nasıldır?

Tendinit tedavisinin amacı ağrıyı hafifletmek ve iltihabı azaltmaktır. Tendinit tedavisinde ilaçlar, fizik tedavi ve cerrahi yöntemler kullanılabilir.

İlaçlar: Bu amaçla aşağıdaki ilaçlar kullanılır.

  • Ağrı kesiciler: Ağrı kesici ve iltihap giderici ilaçların alınması tendinitle ilişkili rahatsızlığı giderebilir. İltihap önleyici ilaçlar içeren topikal kremler, iltihap önleyici ilaçların ağız yoluyla alınmasının olası yan etkileri olmaksızın ağrının giderilmesinde de etkili olabilir.
  • Kortikosteroidler: Bazen tendiniti hafifletmek için bir tendonun etrafına kortikosteroid ilacı enjekte edebilir. Kortizon enjeksiyonları iltihabı azaltır ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Trombositten zengin plazma (PRP): PRP tedavisi, hastanın kanından bir örnek alıp trombositler ve diğer iyileştirici faktörler santrifüj dediğimiz bir yöntemle ayrıştırılır. Elde edilen bu solüsyon daha sonra kronik tendon tahrişi alanına enjekte edilir.
  • Fizik tedavi: Etkilenen kas-tendon ünitesini germek ve güçlendirmek için tasarlanmış özel egzersiz programları kullanılabilir.
  • Kuru iğne tedavisi: Bu işlem tendon iyileşmesine dahil olan faktörleri uyarmak için ince bir iğne ile tendonda küçük delikler açmayı içerir.
  • Ultrasonik tedavi: Ultrasonik ses dalgaları ile tendon skar dokusunu uyaran özel bir cihaz kullanılır.
  • Ameliyat: Tendon yaralanmanızın ciddiyetine bağlı olarak, özellikle tendon kemikten kopmuşsa cerrahi onarım gerekebilir.

Tendinoz Nedir?

Tendonlar, kasları kemiklere bağlayan sert ve lifli kordonlardır. Sağlıklı tendonlar düz ve paralel kollajen liflerinden yapılır. Tendinoz, tendonlar dejenere olduğunda meydana gelir, yani bozulmaya başlarlar.

Tendonlarda düz kolajen lifleri yerine küçük yırtıklar veya düzensiz kolajen lifleri olabilir. Bu durum en çok dirsek, omuz, diz, kalça ve aşil tendonu bölgesinde görülür.

Tendinoz Belirtileri Nelerdir?

Tendinoz, tendonların sertleşmesi, kalınlaşması ve skarlaşması anlamına gelir. Bu, eklemde ağrıya ve esneklik kaybına neden olur. Tendinozun yaygın belirtileri şunlardır:

  • Tendon çevresinde lokalize yanma ağrısı ve şişlik
  • Aktivite sırasında ve sonrasında kötüleşen ağrı
  • Eklemde sertlik
  • Kısıtlı eklem hareketi
  • Birkaç ay boyunca devam eden ağrı

Tendinoz Nedenleri Nelerdir?

Tendinoz genellikle tendonun aşırı kullanımından kaynaklanır. Ayrıca düşme veya spor yaralanması gibi fiziksel travmalardan da kaynaklanabilir. Tendonlara tekrar tekrar baskı yapmayı gerektiren hobiler veya meslekler tendinoza neden olabilir.

Örneğin, sporcular ve el emeği ile çalışanlar bu bozukluğa daha yatkındır. Yine tendon sorunları yaşlı erişkinlerde (40 yaşın üzeri) daha yaygındır. Çünkü kişi yaşlandıkça eklemler daha az esnek hale gelir. Artrit gibi eklem rahatsızlıkları olan kişiler de tendinoza daha yatkın olabilir.

Tendinoz ve Tendinit Arasındaki Fark Nedir?

Tendinoz ve tendinit, tendonlarla ilgili sorunları ifade eder. Genellikle birbirleriyle karıştırılırlar. Tendinoz, tendon dokusunun bir dejenerasyonudur. Ancak aynı zamanda bir miktar iltihaplanmayı da içerebilir. 

Tendinoz, kronik ve uzun süreli bir durumdur. Tendinit ise iltihaplanmanın neden olduğu tendon ağrısıdır.

Semptomlar, anti-inflamatuarlar ilaçlar ve buz ile hafifletilebilir. Etkilenen bölge için ultrason veya manyetik rezonans görüntüleme taraması kullanarak tendinoz (dejenere olmuş tendonlar) ve tendinit (iltihaplı tendonlar) arasında ayrım yapabilir.

Doç. Dr. Habib Bostan

“Hastalarımızı; onlar için en uygun yöntemler ile tedavi ediyoruz. Uyguladığımız tedavileri egzersizler ile destekliyor ve sonuçlarını yakından takip ediyoruz.”

İlgili Yazılar

Ganglion Kisti: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Doç. Dr. Habib Bostan Ocak 21, 2025

https://www.youtube.com/watch?v=ZH4ehb2qug4&t=63s Ganglion Kisti Nedir? Cildin alt kısmında bulunan, genellikle el veya eklemlerde gözlemlenen, tendon ya da eklemi saran dokulardaki yırtıktan kaynaklanan sıvı dolu yumrudur. Bu…

De Quervain Tenosinoviti

Doç. Dr. Habib Bostan Ocak 15, 2025

De Quervain Tenosinoviti Nedir? De quervain tenosinoviti, el başparmağındaki tendonların etrafında oluşan ağrılı bir iltihaplanmadır.…

Stresin Vücut Üzerindeki Etkileri

Doç. Dr. Habib Bostan Aralık 11, 2024

https://www.youtube.com/watch?v=4J8KwB0JXic Stresin Vücut Üzerindeki Etkileri Nelerdir? Stres, vücudun tüm sistemlerini etkilemektedir. İnsan vücudu küçük dozlarda…

Miyofasiyal Ağrı Sendromu

Doç. Dr. Habib Bostan Aralık 11, 2024

https://www.youtube.com/watch?v=woLVNAdRWq8 Miyofasiyal Ağrı Sendromu Nedir? Çoğu insan zaman zaman kas ağrısı yaşar. Ancak kronik miyofasiyal…

guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Bir yorum yazmak ister misiniz?x