Omuz Ağrısı İçin prp

İçindekiler

Omuz Ağrıları İçin PRP Tedavisi

Omuz insan vücudunda bulunan en karmaşık eklemlerden biridir. Yapısı itibari ile her yöne harekete imkân verdiğinden dolayı rahatsızlıklara son derece yatkındır. Omuz ağrısı, genç sporcularda ve yaşlı bireylerde sık karşılaşılan şikayetlerinden biridir. Yaralanmayla veya omuzun aşırı kullanım ile ortaya çıkabilir.

Omuz Ağrısı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kolun temel işlevi, kolu vücuda bağlayan uygun omuz mekaniğine bağlıdır. Omuz ağrısı omuzun normal işleyişini bozabilir. Böyle bir durumda günlük aktivitelerde zorluklara neden olabilir.

Omuz Ağrısının En Sık Görülen Belirtileri

Ağrı omuz bölgesinde birçok farklı yerde ortaya çıkabilir ve bunlar farklı sorunlara işaret eder. Omuzun üst kısmı küçük akromioklaviküler eklem ağrısını gösterebilir. Hareketle birlikte oluşan ağrı durumunda rotator manşet yırtıkları, biseps tendiniti veya labral yırtıktan şüphelenilmelidir. Geceleri omzunuzda yatarken oluşan ağrı subakromiyal bursitte çok yaygın görülür. Sınırlı omuz hareketi, rotator manşet patolojisini veya donmuş omuzu (yapışkan kapsülit) düşündürür. Eklemden ses gelmesi omuz eklemi artritini gösterebilir.

Omuz Ağrısının En Yaygın Nedenleri

Artrit: Artrit, çekilen omuz röntgeni ile kolayca değerlendirilebilir. Omuz ekleminde oluşan atrit tipik olarak hareketle daha da kötüleşen yaygın ağrıya neden olur.

Rotator Manşet Yırtıkları: Rotator manşet yırtıkları, sporcularda ve aşırı kullanım yaralanmaları olan yaşlı erişkinlerde daha fazla görülür. Yaralanabilecek dört ayrı rotator manşet kası (yani supraspinatus, infraspinatus, teres minör ve subscapularis) vardır.

Bursit: Omuzda bursit çok yaygındır ve keskin ağrıya neden olur. Gece uyurken daha kötüleşir ve kol kaldırıldığında ağrıya neden olur. Tedavinin başlangıcında enjeksiyona oldukça iyi yanıt verir. Fizik tedavi, omuz kaslarını dengeleyerek ve stabilize ederek ağrının daha fazla alevlenmesini önlemeye yardımcı olur.

Düzensiz Omuz Biyomekaniği: Zayıf omuz biyomekaniği veya omuzun değişen hareketleri (skapular diskinezi), kronik ağrı olarak kendini gösterir.

Miyofasyal Ağrı: Miyofasyal ağrı veya kas tetik noktaları, omuz ağrısının çok yaygın bir nedenidir.

Omuz Ağrısı İçin Bazı Yaygın Tedaviler

Trombositten Zengin Plazma Tedavisi (PRP):

Trombositten zengin plazma (PRP), omuzun en ağrılı durumlarında kullanılabilir. Artrit, rotator manşet yırtığı ve biseps tendiniti. PRP’nin amacı, sadece ağrılı semptomları maskelemek değil, altta yatan sorunu tedavi etmektir. Bu nedenle kronik ağrılı durumlardan kaçınmak için genellikle tercih edilen tedavi yöntemidir.

Steroid Enjeksiyonları:

Steroid enjeksiyonları, omuzdaki ağrılı bursitte iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca tendinit ve artritte ağrılı semptomları azaltabilir. Trombositten zengin plazmanın aksine, steroid enjeksiyonları tipik olarak ağrının altında yatan nedeni tedavi etmez.

Fizik Tedavi:

Fizik tedavi çoğu omuz durumunda önemlidir. Uygun omuz kas hareketleri, ağrılı semptomların azaltılmasında ve fonksiyonel kalmasında için önemlidir.

Trombositten Zengin Plazma Nedir?

Kan, kırmızı kan hücrelerini, beyaz kan hücrelerini ve trombositleri içeren bir sıvıdır. Trombositler kanı pıhtılaştırma yetenekleriyle bilinir. Ancak trombositler, yara iyileşmesinde ve doku onarımında da rol oynarlar. Bunu içerisinde bulunan büyüme faktörleri adı verilen yüzlerce biyolojik olarak aktif proteininler sayesinde gerçekleştirirler. Bir yaralanma veya iltihaplanma olduğunda, trombositler kanamayı durdurmak ve hasarlı dokuları iyileştirmek için bölgeye gelir.

Trombositten Zengin Plazma etkisini artırmak için trombositler ve büyüme faktörlerinin konsantre edilmesi gerekir. Artan trombosit konsantrasyonları ve büyüme faktörleri vücudun onarım mekanizmalarını güçlendirir ve iyileşmeyi kısaltır. Trombositten Zengin Plazma tedavisinde iyileşmeyi desteklemek ve hızlı bir şekilde iyileşmeye yardımcı olan dokuları yenilemek için vücudunuzun doğal iyileştirme yeteneklerinin gücünden yararlanır.

Omuza PRP Nasıl Yapılır?

Damardan az bir miktar kan alınır ve trombositleri diğer kan bileşenlerinden ayırılır. Konsantre trombositler ve büyüme faktörleri omuz bölgesinde rahatsızlığın bulunduğu bölgeye enjekte edilir. Burada aktive büyüme faktörleri, iyileşme sürecini hızlandırmak ve semptomların giderilmesini sağlamak için onarım hücrelerinin salınımını uyarır. PRP tedavisinin yan etkileri çok azdır ve enjeksiyon bölgesinde birkaç saat veya gün sürebilen ağrı ve birkaç gün içinde düzelen şişlik görülebilir.

PRP tedavisi sonrası iyileşme süresi, yaralanmanın türü ve ciddiyetine göre belirlenir. PRP tedavisi, işlevinizi ve yaşam kalitenizi önemli ölçüde iyileştirebilir. Böylece normal hayatınıza geri dönebilirsiniz.

PRP Tedavisi Güvenli Mi?

PRP tedavisi oldukça güvenlidir. Bu bir ilaç değildir. Ve kendi kanınızdan elde edilir. Yaralanma veya dejenerasyon bölgesine enjekte edildiğinde olumsuz reaksiyon veya hastalık bulaşma riski yoktur.

PRP Enjeksiyonlarının İyileşme Süresi

PRP tedavisi sonrası iyileşme süresi, yaralanmanın türü ve ciddiyetine göre belirlenir. PRP tedavisi, işlevinizi ve yaşam kalitenizi önemli ölçüde iyileştirebilir. Böylece normal hayatınıza geri dönebilirsiniz.

PRP enjeksiyonları iyileşmeyi desteklemeyi amaçladığından, enjeksiyonları aldıktan sonra hemen bir fark görmeyebilirsiniz. Bununla birlikte birkaç hafta veya ay içinde, bölgenin daha hızlı iyileştiğini göreceksiniz.

Doç. Dr. Habib Bostan

“Hastalarımızı; onlar için en uygun yöntemler ile tedavi ediyoruz. Uyguladığımız tedavileri egzersizler ile destekliyor ve sonuçlarını yakından takip ediyoruz.”

İlgili Yazılar

Ganglion Kisti: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Doç. Dr. Habib Bostan Ocak 21, 2025

https://www.youtube.com/watch?v=ZH4ehb2qug4&t=63s Ganglion Kisti Nedir? Cildin alt kısmında bulunan, genellikle el veya eklemlerde gözlemlenen, tendon ya da eklemi saran dokulardaki yırtıktan kaynaklanan sıvı dolu yumrudur. Bu…

De Quervain Tenosinoviti

Doç. Dr. Habib Bostan Ocak 15, 2025

De Quervain Tenosinoviti Nedir? De quervain tenosinoviti, el başparmağındaki tendonların etrafında oluşan ağrılı bir iltihaplanmadır.…

Stresin Vücut Üzerindeki Etkileri

Doç. Dr. Habib Bostan Aralık 11, 2024

https://www.youtube.com/watch?v=4J8KwB0JXic Stresin Vücut Üzerindeki Etkileri Nelerdir? Stres, vücudun tüm sistemlerini etkilemektedir. İnsan vücudu küçük dozlarda…

Miyofasiyal Ağrı Sendromu

Doç. Dr. Habib Bostan Aralık 11, 2024

https://www.youtube.com/watch?v=woLVNAdRWq8 Miyofasiyal Ağrı Sendromu Nedir? Çoğu insan zaman zaman kas ağrısı yaşar. Ancak kronik miyofasiyal…

guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Bir yorum yazmak ister misiniz?x