Araç Kullanırken Migren Atağına Dikkat

İçindekiler

Araç Kullanma ve Migren

Uyuşturucu veya alkolün etkisi altındayken araç kullanmaya karşı yasalar yapılmıştır. Peki ya bir migren atağının etkisi altındayken araç kullanmaya ne dersiniz?

Migren atağı direksiyon başındayken oluşursa bu durum araç kullanan ve trafikte olanlar için tehlike oluşturur. Bazı migren atakları çok fazla ağrı oluşturmasa da çoğu hastanın atakları şiddetli olabilmektedir. Ağrı şiddetlendiğinde veya görme problemleri olduğunda araç kullanmak zor hatta imkânsız olabilir.

Migren Atağı Sırasında Araç Kullanmanın Olası Tehlikeleri Nelerdir?

Bir migren atağından önce, atak esnasında veya atak sonrasında ortaya çıkabilen birçok migren semptomu motorlu taşıt kullananlarda tehlikeli durumlar oluşturabilir. Bunlar şunları içerir:

Mide bulantısı ve kusma: Taşıt kullanırken mide bulantısı ve kusma gibi bir sorun ile karşı karşıyaysanız gözlerinizi güvenli bir şekilde yolda tutmak zorlaşabilir.

Görsel aura: Migren hastalarında görsel aura görülebilir. Taşıt kullanırken böyle bir durumda noktalar görebilir, tünel görüşüne sahip olabilir veya etrafınızı net göremeyebilirsiniz. Hatta görüşünüz bulanıklaşabilir. Bu görme bozuklukları sürücüler için genellikle tehlike oluşturabilir.

Fotofobi ve fonofobi: Işığa (fotofobi) veya sese (fonofobi) aşırı duyarlılık migren hastalarında yaygın görülen bir durumdur. Bunların varlığı durumunda diğer arabalardan gelen güneş parlaması veya parlak ışıklar migren atağınızı daha da kötüleştirebilir.  Korna sesleri veya yüksek sesli kamyonlar da aynı şekilde migren atağınızı daha da kötüleştirebilir.

Daha yavaş refleksler: Migren atağından önce veya migren atağı sırasında kollar veya bacaklardaki hareketler yavaşlayabilir. Aynı zamanda düşünce hızında yavaşlama olur. Böylece daha yavaş karar verme ve daha yavaş hareket etme tablosu oluşabilir. Zamanında frene basamayabilir veya aracı yönlendirmede sorun yaşayabilirsiniz.

Felç: Hemiplejik migren adı verilen nadir bir migren türü vardır. Migren atağı başlamadan önce vücudun bir tarafında zayıflığa neden olabilir. Bu tür bir migreniniz varsa araç veya makine kullanmamalısınız.

Baş dönmesi / vertigo: Baş dönmesi sık olmaz ama araba dönüyormuş gibi hissetmenize neden olabilir. Böyle bir durumda da araba kullanmak tehlikelidir.

Kulak çınlaması: Kulaklarda çınlama veya olmayan sesleri duymak yaygın bir migren semptomu olmasa da sürüş konsantrasyonunu zorlaştırabilir.

İlaçlara İlişkin Uyarı: Bazı migren ilaçları oluşan baş ağrısını ve semptomlarını tedavi edebilir fakat ilacın yan etkisi sürüşü engelleyebilecek etkilere neden olabilir. Baş ağrınız düzelse bile yorgunluk, baş dönmesi veya uykulu hal oluşabilir. İlacı almadan veya direksiyona geçmeden önce doktorunuza danışabilirsiniz.

Migren ile Araba Kullanabilir Miyim?

Migreniniz var ise bu tek başına araba kullanmaktan sizi alıkoymamalıdır. Fakat bir migren atağının sizi kazalara neden olacak kadar ciddi şekilde etkilemesi de mümkündür. En güvenli eylem migren atağınızın geldiğini hissettiğiniz anda yoldan çıkmaktır. Baş ağrılarınız uzun sürüyorsa bir arkadaşınızı veya sevdiğiniz birini arayarak yardım isteyebilirsiniz. Migren atakları genellikle 4 saat ile 3 gün kadar sürebilir. Bu nedenle tekrar güvenli bir şekilde araba kullanmanız biraz zaman alabilir. Ancak migren ataklarınız normalde çok şiddetli değil ise genellikle araba kullanmanız sorun olmayabilir.

Migren Hastaları Sürücü Ehliyeti Alabilir Mi?

Kanunlar migreni olan kişilerin araba kullanmasına izin veriyor. Ehliyetler verilirken migren hastalığı da dikkate alınması gerekir.

Migreni olan her 3 kişiden 1’i baş ağrısının ne zaman geleceğini tahmin edebilir. Prodrom olarak bilinen migrenin bu erken belirtilerini yaşayanlar arasındaysanız bir süre araç kullanmaktan uzak durabilirsiniz.

Migren atağını neyin tetiklediğini biliyorsanız ve özellikle uzun mesafe araç sürmeyi planlıyorsanız migren tetikleyicilerinden uzak durmalısınız.

Olası migren tetikleyicileri şunları içerir:

  • Uyku eksikliği
  • Öğün atlamak
  • Stresli durumlar
  • Peynir, alkol, çikolata veya öğle yemeği gibi belirli yiyecek ve içecekler
  • Parlak ışıklar
  • Yüksek ses
  • Duman, parfüm veya diğer güçlü kokular gibi.

Doç. Dr. Habib Bostan

“Hastalarımızı; onlar için en uygun yöntemler ile tedavi ediyoruz. Uyguladığımız tedavileri egzersizler ile destekliyor ve sonuçlarını yakından takip ediyoruz.”

İlgili Yazılar

Ganglion Kisti: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Doç. Dr. Habib Bostan Ocak 21, 2025

https://www.youtube.com/watch?v=ZH4ehb2qug4&t=63s Ganglion Kisti Nedir? Cildin alt kısmında bulunan, genellikle el veya eklemlerde gözlemlenen, tendon ya da eklemi saran dokulardaki yırtıktan kaynaklanan sıvı dolu yumrudur. Bu…

De Quervain Tenosinoviti

Doç. Dr. Habib Bostan Ocak 15, 2025

De Quervain Tenosinoviti Nedir? De quervain tenosinoviti, el başparmağındaki tendonların etrafında oluşan ağrılı bir iltihaplanmadır.…

Stresin Vücut Üzerindeki Etkileri

Doç. Dr. Habib Bostan Aralık 11, 2024

https://www.youtube.com/watch?v=4J8KwB0JXic Stresin Vücut Üzerindeki Etkileri Nelerdir? Stres, vücudun tüm sistemlerini etkilemektedir. İnsan vücudu küçük dozlarda…

Miyofasiyal Ağrı Sendromu

Doç. Dr. Habib Bostan Aralık 11, 2024

https://www.youtube.com/watch?v=woLVNAdRWq8 Miyofasiyal Ağrı Sendromu Nedir? Çoğu insan zaman zaman kas ağrısı yaşar. Ancak kronik miyofasiyal…

guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Bir yorum yazmak ister misiniz?x