Stresten Omuz ve Sırt Ağrısı Olur Mu?
Araştırmalar çalışanların çoğunun işle ilgili strese maruz kaldığını göstermiştir. Ayrıca yetişkinlerin çoğunun da günlük stres ve endişe yaşadığı bilinmektedir. Strese maruz kalmak insanları farklı şekillerde etkiler. Kas gerginliği ve omuz ağrısı da stresin insan üzerindeki etkilerindendir. Oluşan kas gerginliği ve omuz ağrısı çalışmayı ve günlük aktiviteleri gerçekleştirmeyi zorlaştırabilir. Bu nedenle sırt ve omuzlardaki baskıyı ve ağrıyı azaltmak için stresi yönetmek önemlidir.
Stres Omuz ve Sırt Ağrılarına Nasıl Yol Açar?
Stres, fiziksel ve psikolojik faktörleri de içeren karmaşık bir deneyimdir. Stresin insan vücudu üzerine oluşturabileceği birçok etki vardır. Bunlardan en yaygın ikisi kas gerginliği ve buna bağlı oluşan kas ağrılarıdır.
Stresin vücutta bir noktaya kadar olumlu etkileri olabilir. Kişiyi uyanık ve harekete geçmeye hazır tutar. Belli bir seviyenin üzerinde uzun süreli stres durumunda da vücutta olumsuz etkileri oluşur. Çeşitli fiziksel ve duygusal semptomlar ortaya çıkar. Belirtiler arasında genel ağrı, diş gıcırdatma, baş ağrısı ve yüz, boyun veya omuzlardaki kas gerginliği sayılabilir.
Stres dönemlerinde, fiziksel ve zihinsel tepkilere yol açan üç ana hormon salınır.
- Adrenalin,
- Kortizol,
- Norepinefrin
Vücut, gerekirse vücudu kaçmaya hazırlamak için adrenalin (dövüş ya da kaç hormonu) salgılar. Adrenalin, kalp atış hızını ve kan basıncını artırır ve kasları gerginleştirir.
Beyin tehdidi algıladığında vücut kortizol hormonunu serbest bırakır. Kortizol, kan dolaşımındaki glikozu arttırır ve diğer vücut fonksiyonlarını düzenler. Kortizol, doku onarımında rol oynayan çeşitli maddelerin mevcudiyetini arttırır.
Vücut, adrenaline benzer norepinefrin salgılar. Norepinefrin zihinsel farkındalığı artırır ve odaklanır ve kan akışını kaslara kaydırarak kaçmayı kolaylaştırır.
Stres tepkisi ile ilişkili hormonların sürekli olarak serbest bırakılmaması gerekiyor. Sık görülen stres nöbetleri nedeniyle yüksek seviyelerde kaldıklarında, stres hormonları kan damarlarını daraltacak ve kaslar, tendonlar ve bağlar dahil olmak üzere yumuşak dokulara giden kan akışını azaltacaktır. Bu da kaslarda gerginliğe neden olur ve kaslar normal şekilde gevşeyemezler. Sonuçta kaslar sağlıklı kalması için gereken besinleri alamazlar. Kas sertliği olarak da adlandırılan boyun, omuz ve omurga çevresindeki kaslar gerginleşir. Omuzlar ve sırt, içlerinden geçen sinirlere ve kaslara sahiptir. Kaslar ve sinirler stres altına girdiğinde ağrılı omuzlar ve sırt oluşur.
Davranış Durumu Ağırlaştırıyor
Kaslar gerildiğinde, insanlar ağrıyı yönetmek için genellikle davranışlarını değiştirirler. Neler olduğunun farkında bile olmayabilirler. Ancak davranışlar ağrıyı daha da kötüleştirebilir.
- Boyundaki gerginlik, otururken kötü duruşa yol açar, bu da üst sırtta strese neden olur veya kötü duruş boyun kaslarında gerginlik oluşturur.
- Stres nedeniyle, omuzlar doğal koruyucu eylemde kamburlaşır ve kamburluk sırttaki ağrıyı artırır.
- Stres, solunum modellerini değiştirerek omuz ağrısına neden olabilir.
- İnsanlar stres altındayken orta ve alt sırt kaslarını ve omurgasını zorlayarak daha az aktif olma eğilimindedir. Düzenli egzersiz eksikliği, kötü beslenme, otururken kötü duruş ve stres yönetimi eksikliği kronik strese neden olabilir.
Stres ve Ağrı Hayatı Olumsuz Etkiler
- Stres omuz ağrısına neden olabilir mi? Evet!
- Stres sırt ağrısına neden olabilir mi? Evet!
- Stres kas ağrısına neden olabilir mi? Evet!
Çoğu zaman, boyun, omuz ve sırt ağrısı dayanılmaz hale gelene veya iş ve diğer faaliyetlere müdahale edene kadar insanlar stresi ele almazlar. Kaslar, tendonlar ve bağlar üzerindeki baskıyı azaltmak ve ağrıyı yönetmek için bir plan geliştirmenize yardımcı olabilmemiz için bizi arayabilirsiniz.