Proloterapi Nedir?
Proliferatif tedavi veya rejeneratif enjeksiyon tedavisi olarak da bilinir. Bu ifadeler Türkçeye hasarli dokulari yenilenmesini saglayan tedaviler olarak çevirebiliriz. Hücre ve doku yenileyici bit tedavi yöntemi olan proloterapi için vücudun zayif veya hasarli bölgelerine bir çözelti enjekte edilir. Genellikle bu amaçla dekstroz (seker), lidokain (lokal anestezik) ve steril su karisimi kullanilir. Bu çözelti agrili veya hasarli baglarin, tendonlarin veya eklemlerin yakinina enjekte edilir. Bu çözelti enjekte edildigi bölgede enflamatuar yaniti uyarir ve hasarli bölgelerde iyilesmeyi destekler. Yani bu enjeksiyon ile vücudun kendi dogal iyilesme mekanizmalari uyarilir ve dokularin eski gücüne kavusmasini tedavi yöntemleriyle saglanir.
Proloterapi Nasil Çalisir?
Proloterapi, enjeksiyon bölgesinde geçici ve düsük dereceli bir iltihaplanmaya neden olur. Bu enjeksiyon sonrasi dokuda olusan bu tahris vücudun iyilesmesini tetikler. Böylece vücutta bulunan tamir edici faktörler aktive olur. Bölgedeki fibroblastlar aktive olur ve kolajeni olgunlastirmak için reaksiyonlar olusur. Fibroblastlarin büyüme faktörlerine dogrudan maruz kalmasi yeni hücre büyümesine ve kollajen birikimine neden olur. Kolejenler olgunlastiginda da bag dokusu güçlenir.
Proloterapi Hangi Hastaliklarda Uygulanabilmektedir?
Kas iskelet sistemi kaynakli tendinopati ve osteoartrit gibi rahatsizliklarin tedavisinde ilaçlar, fizik tedavi yöntemleri, lokal enjeksiyonlar ve diger çesitli konservatif tedavileri kullanilabilir. Proloterapi de kas iskelet sistemi kaynakli birçok rahatsizliklarda kullanilan tedavilerden biridir. Bu yöntemle tedavi edilebilecek bazi hastaliklari su sekilde özetleyebiliriz;
Proloterapi Öncesi Hangi Hazirliklar Yapilir?
Tedavi öncesi direkt grafi, manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarli tomografi taramasi gibi görüntüleme yöntemleri ile tedavisi planlanan bölge degerlendirilir. Daha sonra enjeksiyonlarin uygulanacagi noktalar belirlenir. Proloterapi isleminden önce tedavi uygulanacak alanlardaki cilt alkolle temizler. Agriyi azaltmak için enjeksiyon bölgesine lidokain kremi uygulanabilir.
Proloterapi Kaç Seans Uygulanmaktadir?
Kaç seans yapilacagini hastanin ve hastaliginin durumu belirler. Hastanin yasi, kilosu ve hastaligin süresi, hasarin büyüklügü ve derecesi, diyabet, sigara ve alkol kullanimi gibi ilave problemlerin olmasi iyilesme süresini uzatir. Çogu zaman 4-6 seans yeterlidir ve bazi hastalarda 1-2 seansta anlamli düzelmeler görülebilir.
Proloterapi Seansi Ne Kadar Sürer?
Bir proloterapi seansi ortalama 5-10 dakika sürer. Ancak genel süreç (çözeltilerin hazirlanmasi, hasta vb.) yaklasik 25-30 dakika sürebilir. Proloterapi seanslar 3-4 haftada bir tekrarlanir. Seanslar arasindaki süre hastaya ve hastaligin ciddiyetine göre degisir.
Proloterapi Agriya Neden Olur mu?
Proloterapi uygulamasi igne ile yapilir. Ignenin cilde sokulmasi sirasinda hafif bir agri olabilir. Agrinin hissedilme derecesi ve hastanin tepkisi tamamen hastanin agri esigi ile ilgili bir durumdur. Bu nedenle igne korkusu olan hastalar için proloterapi uygun bir tedavi yöntemi olmayabilir.
Proloterapi Kesin Bir Çözüm Müdür?
Ameliyat sonrasi bile rahatsizliklarin iyileseceginin garantisi yoktur. Yine de proloterapi birçok durumda basarili bir tedavi yöntemi oldugunu kanitlamistir. Proloterapi dogal, zararsiz, kalici ve etkili, yan etkileri çok az olan, ameliyatsiz bir tedavi yöntemidir. Ameliyat öncesi proloterapiyi denemenin bir zarari olmayacagi kanaatindeyiz.
Proloterapi Yan Etkileri Nelerdir?
Proloterapi ile iliskilendirebilecegimiz çok az yan etki vardir. En ciddi risk uygulama alaninda olusabilecek enfeksiyondur. Enfeksiyon çok nadirdir olur ve uygun bir sterilizasyon islemi bu riski önemli ölçüde azaltir. Daha yaygin yan etkiler, enjeksiyon bölgesinde agri, morarma, sisme veya sertlik ve bas agrilaridir. Bunlarin hepsi bu tür bir islem sonrasi normal ve beklenen durumlardir.
Proloterapi Eklem Agrisini Nasil Tedavi Eder?
Hasar veya yaralanmanin meydana geldigi belirli bir alana tahris edici maddeleri (salin veya dekstroz solüsyonu) içeren bir solüsyon enjekte edilir. Tahris edici maddeler vücudun dogal iyilesme tepkisini uyararak yeni dokularin büyümesine yol açar. Eklemde tendonlarin etrafindaki baglara uygulanan proloterapi sonrasi asagidaki durumlar gelisebilir.
Proloterapi asiri kullanimdan kaynaklanan tendon yaralanmalarini tedavi etmek ve dengesiz eklemleri sikmak için kullanilabilir. Ayrica eklemlerde osteoartrite bagli olusan agriyi da hafifletebilir.
Proloterapi Sonrasi Iyilesme Süreci Nasildir?
Islemden hemen sonra hafif sislik ve sertlik siklikla karsilasilan bir durumdur. Fakat bu durum hizli bir sekilde düzelir. Hastalarin çogu ayni gün ya da bir gün sonra normal aktivitelere devam edebilir. Bazi hastalarda morarma, rahatsizlik, sisme ve sertlik gibi durumlar bir hafta kadar sürebilir. Proloterapi sonrasi atesin eslik ettigi siddetli agri durumunda enfeksiyon düsünülmelidir. Bu durumda acilen tibbi yardim alinmasi sarttir. Proloterapi için dört haftada bir uygulanan yaklasik 3 ila 6 tedavi seansi önerilmektedir.
Proloterapi Türleri Nelerdir?
Enjeksiyon için farkli proloterapi çözeltileri kullanilabilir. Bunlar tedavi edilen probleme göre seçilir. Proloterapi tipleri;
Dekstroz çözeltisi: Dekstroz, dokuda büyüme faktörlerinin salinimini tetikleyen bir çözeltidir. Bu nedenle dekstroz çözeltisi yaralanma bölgesi ve çevresine enjekte edilir. Dokuda uyarilan büyüme faktörleri, tendonlarin, baglarin ve diger yumusak dokularin onarimini destekler.
Platelet açisindan zengin plazma (PRP): PRP tedavisi özellikle son yillarda giderek artan bir sekilde eklem, kas ve tendon sorunlarinin tedavisinde kullanilmaya baslanmistir. Bu tedavide, hastanin kendi kani alinir ve bu kan özel cihazlari ile ayristirilir. Kanin bilesenlerine ayristirilmasi ile elde edilen az miktardaki plazmanin (PRP), yine ayni kisiye enjeksiyon yoluyla geri verilmesi bu tedavinin temelini olusturur.
Prolozone: Bu enjeksiyonlarinda bir ozon çözeltisi kullanilir. Ozon enjeksiyonu genellikle yumusak doku yaralanmalari ve artritli eklemlerdeki agrilar için kullanilir.
Kök Hücre: Kök hücreler kisinin kendi kemik iliginden veya yag dokusundan elde edilir. Toplanan bu hücreler, çesitli doku yapilarinda diger hücrelerin yerini alma ve iyilesmeyi uyarma potansiyeline sahip hücrelerdir.
© Habib Bostan. All RIghts Reserved.
Değerli Hastalarımız:
COVID-19 Nedeniyle Kliniğimizde Aldığımız Önlemler Salgını Nedeniyle Aldığımız Önlemler COVID-19 (Koronavirüs) Salgını nedeniyle korunma amaçlı önlemler alarak hastalarımızı tedavi etmeye devam etmekteyiz. Çünkü siz değerli hastalarımızın sağlığı bizim için çok önemlidir.
Kliniğimizde aşağıdaki önlemleri almaktayız. Randevu aşamasında hastalar öncelikle ateş, öksürük, boğaz ağrısı gibi solunum yolu enfeksiyonu şikayetleri açısından sorgulanmakta, şikâyeti olan hastalar salgın döneminde kliniğimize kabul edilmemektedir. Aynı anda birden fazla hastanın karşılaşmasını önlemek için randevu saatleri her hasta için 30 dakika olarak ayarlanmıştır. Hastalarımızın yanında refakatçi olarak en fazla 2 kişi kabul edilmektedir.
Bütün hasta ve hasta yakınlarının maske takması gerekmektedir. Bekleme alanlarında sosyal mesafeye dikkat edilerek oturulması sağlanmaktadır.
Muayenehanede her gün günlük olarak yüzeyler ve bütün kapı kolları antiseptik temizleyiciler ile temizlenmektedir.
Aldığımız önlemler sizlerin sağlığı içindir. Salgının kontrol altına alınması ve daha fazla yayılmaması için herkes tarafından bu dönemde kurallara uyulması son derece önemlidir. Sağlığınız ve sağlığımız için kurallara uyalım.
Sağlık dolu günlerde buluşmak üzere…
Randevu için Mesajınızı Yazabilirsiniz