Tendinit, kaslari kemige baglayan kalin lifli kordlar olan tendonun iltihaplanmasi veya tahrisine verilen isimdir. Tendinit eklemin hemen disinda agri neden olur ve vücutta bulunan herhangi bir tendonda ortaya çikabilir.
Omuzlar, dirsekler, el bilegi, dizler, ayak bilegi ve topuklarin çevresinde en fazla görülür. Çogu tendinit vakasi agriyi azaltmak için dinlenme, fizik tedavi ve ilaçlarla basarili bir sekilde tedavi edilebilir.
Tendinit siddetliyse ve bir tendonun yirtilmasina neden oluyorsa ameliyat gerekebilir.
Tendinit belirtileri tendonun kemige yapistigi noktada ortaya çikma egilimindedir ve tipik olarak sunlari içerir:
Tendinit ani bir yaralanmadan kaynaklanabilecegi gibi belirli bir hareketin tekrarindan da kaynaklanabilir. Çogu insanin isi veya hobileri, tendonlara baski uygulayan tekrarlanan küçük hareketleri içerdiginden bu insanlarda tendinit gelisebilir.
Tekrarlayan spor hareketleri veya isle ilgili faaliyetler gerçeklestirirken uygun teknigi kullanmak önemlidir. Yanlis teknik tendinite yol açabilir. Örnegin tenisçi dirsegi hastaligi gibi.
Tendinit gelisimi için risk faktörleri arasinda yas, belirli islerde çalisma veya belirli sporlara katilma yer alir.
Yas: Insanlar yaslandikça, tendonlari daha az esnek hale gelir ve bu da yaralanmalarini kolaylastirir.
Meslek: Isleri asagidakileri içeren kisilerde tendinit daha yaygin görülür.
Özellikle teknik uygun degilse, tekrarlayan hareketler içeren belirli sporlari yaparsaniz, tendinit gelisme olasiligi daha yüksektir. Tendinit gelistirme riski olan sporlar asagida özetlenmistir:
Uygun bir sekilde tedavi edilmeyen tendinit, ameliyat gerektirebilecek çok daha ciddi bir durum olan tendonu yirtilma riskini artirabilir. Tendon tahrisi birkaç hafta veya aylarca devam ederse, tendinoz olarak bilinen bir durum gelisebilir. Bu durum, anormal yeni kan damari büyümesi ile tendondaki dejeneratif degisiklikleri içerir.
Tendinit gelisme riskini azaltmak için su önerileri izleyin:
Sakin ol: Özellikle uzun süre tendonlara asiri yük bindiren aktivitelerden kaçinin. Belirli bir egzersiz sirasinda agri fark ederseniz, durun ve dinlenin.
Karistirin: Bir egzersiz veya aktivite size agri veriyorsa, baska bir sey deneyin. Kosma gibi darbe yükleyen bir egzersizi bisiklete binme veya yüzme gibi daha düsük etkili egzersizle degistirebilirsiniz.
Teknigini gelistir: Bir aktivite veya egzersizdeki tekniginiz kusurluysa, tendonlarinizla ilgili problemler için risk vardir. Yeni bir spora baslarken veya egzersiz ekipmani kullanirken ders almayi veya profesyonel talimatlar almayi düsünün.
Egzersizden sonra germek: Eklemlerinizin hareket araligini en üst düzeye çikarmak için egzersizden sonra germek için zaman ayirin. Bu siki dokularda tekrarlayan travmayi en aza indirmeye yardimci olabilir. Germek için en iyi zaman, kaslarinizin isindigi egzersiz sonrasidir.
Uygun is yeri ergonomisini kullanmak: Mümkünse, çalisma alaninizin ergonomik bir degerlendirmesini yapmalisiniz. Sandalyenizi, klavyenizi ve masaüstünüzü boyunuza, kol uzunlugunuza ve olagan görevleriniz için önerilen sekilde ayarlayin. Bu durum tüm eklemlerinizi ve tendonlarinizi asiri stresten korumaya yardimci olacaktir.
Kaslarinizi spor yapmaya hazirlayin: Yapilacak spordan önce kullanilan kaslari güçlendirmek, strese ve yüke daha iyi dayanmalarina yardimci olabilir.
Tendiniti fizik muayene sirasinda teshis edebilir. Belirtilere neden olabilecek diger kosullar ekarte etmek gerekirse, röntgen veya baska görüntüleme testleri de istenebilir.
Tendinit tedavisinin amaci agriyi hafifletmek ve iltihabi azaltmaktir. Tendinit tedavisinde ilaçlar, fizik tedavi ve cerrahi yöntemler kullanilabilir.
Ilaçlar: Bu amaçla asagidaki ilaçlar kullanilir.
Tendonlar, kaslari kemiklere baglayan sert ve lifli kordonlardir. Saglikli tendonlar düz ve paralel kollajen liflerinden yapilir. Tendinoz, tendonlar dejenere oldugunda meydana gelir, yani bozulmaya baslarlar.
Tendonlarda düz kolajen lifleri yerine küçük yirtiklar veya düzensiz kolajen lifleri olabilir. Bu durum en çok dirsek, omuz, diz, kalça ve asil tendonu bölgesinde görülür.
Tendinoz, tendonlarin sertlesmesi, kalinlasmasi ve skarlasmasi anlamina gelir. Bu, eklemde agriya ve esneklik kaybina neden olur. Tendinozun yaygin belirtileri sunlardir:
Tendinoz genellikle tendonun asiri kullanimindan kaynaklanir. Ayrica düsme veya spor yaralanmasi gibi fiziksel travmalardan da kaynaklanabilir. Tendonlara tekrar tekrar baski yapmayi gerektiren hobiler veya meslekler tendinoza neden olabilir.
Örnegin, sporcular ve el emegi ile çalisanlar bu bozukluga daha yatkindir. Yine tendon sorunlari yasli eriskinlerde (40 yasin üzeri) daha yaygindir. Çünkü kisi yaslandikça eklemler daha az esnek hale gelir. Artrit gibi eklem rahatsizliklari olan kisiler de tendinoza daha yatkin olabilir.
Tendinoz ve tendinit, tendonlarla ilgili sorunlari ifade eder. Genellikle birbirleriyle karistirilirlar. Tendinoz, tendon dokusunun bir dejenerasyonudur. Ancak ayni zamanda bir miktar iltihaplanmayi da içerebilir.
Tendinoz, kronik ve uzun süreli bir durumdur. Tendinit ise iltihaplanmanin neden oldugu tendon agrisidir.
Semptomlar, anti-inflamatuarlar ilaçlar ve buz ile hafifletilebilir. Etkilenen bölge için ultrason veya manyetik rezonans görüntüleme taramasi kullanarak tendinoz (dejenere olmus tendonlar) ve tendinit (iltihapli tendonlar) arasinda ayrim yapabilir.
© Habib Bostan. All RIghts Reserved.
Değerli Hastalarımız:
COVID-19 Nedeniyle Kliniğimizde Aldığımız Önlemler Salgını Nedeniyle Aldığımız Önlemler COVID-19 (Koronavirüs) Salgını nedeniyle korunma amaçlı önlemler alarak hastalarımızı tedavi etmeye devam etmekteyiz. Çünkü siz değerli hastalarımızın sağlığı bizim için çok önemlidir.
Kliniğimizde aşağıdaki önlemleri almaktayız. Randevu aşamasında hastalar öncelikle ateş, öksürük, boğaz ağrısı gibi solunum yolu enfeksiyonu şikayetleri açısından sorgulanmakta, şikâyeti olan hastalar salgın döneminde kliniğimize kabul edilmemektedir. Aynı anda birden fazla hastanın karşılaşmasını önlemek için randevu saatleri her hasta için 30 dakika olarak ayarlanmıştır. Hastalarımızın yanında refakatçi olarak en fazla 2 kişi kabul edilmektedir.
Bütün hasta ve hasta yakınlarının maske takması gerekmektedir. Bekleme alanlarında sosyal mesafeye dikkat edilerek oturulması sağlanmaktadır.
Muayenehanede her gün günlük olarak yüzeyler ve bütün kapı kolları antiseptik temizleyiciler ile temizlenmektedir.
Aldığımız önlemler sizlerin sağlığı içindir. Salgının kontrol altına alınması ve daha fazla yayılmaması için herkes tarafından bu dönemde kurallara uyulması son derece önemlidir. Sağlığınız ve sağlığımız için kurallara uyalım.
Sağlık dolu günlerde buluşmak üzere…
Randevu için Mesajınızı Yazabilirsiniz