Uyusturucu veya alkolün etkisi altindayken araç kullanmaya karsi yasalar yapilmistir. Peki ya bir migren ataginin etkisi altindayken araç kullanmaya ne dersiniz?
Migren atagi direksiyon basindayken olusursa bu durum araç kullanan ve trafikte olanlar için tehlike olusturur. Bazi migren ataklari çok fazla agri olusturmasa da çogu hastanin ataklari siddetli olabilmektedir. Agri siddetlendiginde veya görme problemleri oldugunda araç kullanmak zor hatta imkânsiz olabilir.
Bir migren atagindan önce, atak esnasinda veya atak sonrasinda ortaya çikabilen birçok migren semptomu motorlu tasit kullananlarda tehlikeli durumlar olusturabilir. Bunlar sunlari içerir:
Mide bulantisi ve kusma: Tasit kullanirken mide bulantisi ve kusma gibi bir sorun ile karsi karsiyaysaniz gözlerinizi güvenli bir sekilde yolda tutmak zorlasabilir.
Görsel aura: Migren hastalarinda görsel aura görülebilir. Tasit kullanirken böyle bir durumda noktalar görebilir, tünel görüsüne sahip olabilir veya etrafinizi net göremeyebilirsiniz. Hatta görüsünüz bulaniklasabilir. Bu görme bozukluklari sürücüler için genellikle tehlike olusturabilir.
Fotofobi ve fonofobi: Isiga (fotofobi) veya sese (fonofobi) asiri duyarlilik migren hastalarinda yaygin görülen bir durumdur. Bunlarin varligi durumunda diger arabalardan gelen günes parlamasi veya parlak isiklar migren ataginizi daha da kötülestirebilir. Korna sesleri veya yüksek sesli kamyonlar da ayni sekilde migren ataginizi daha da kötülestirebilir.
Daha yavas refleksler: Migren atagindan önce veya migren atagi sirasinda kollar veya bacaklardaki hareketler yavaslayabilir. Ayni zamanda düsünce hizinda yavaslama olur. Böylece daha yavas karar verme ve daha yavas hareket etme tablosu olusabilir. Zamaninda frene basamayabilir veya araci yönlendirmede sorun yasayabilirsiniz.
Felç: Hemiplejik migren adi verilen nadir bir migren türü vardir. Migren atagi baslamadan önce vücudun bir tarafinda zayifliga neden olabilir. Bu tür bir migreniniz varsa araç veya makine kullanmamalisiniz.
Bas dönmesi / vertigo: Bas dönmesi sik olmaz ama araba dönüyormus gibi hissetmenize neden olabilir. Böyle bir durumda da araba kullanmak tehlikelidir.
Kulak çinlamasi: Kulaklarda çinlama veya olmayan sesleri duymak yaygin bir migren semptomu olmasa da sürüs konsantrasyonunu zorlastirabilir.
Ilaçlara Iliskin Uyari: Bazi migren ilaçlari olusan bas agrisini ve semptomlarini tedavi edebilir fakat ilacin yan etkisi sürüsü engelleyebilecek etkilere neden olabilir. Bas agriniz düzelse bile yorgunluk, bas dönmesi veya uykulu hal olusabilir. Ilaci almadan veya direksiyona geçmeden önce doktorunuza danisabilirsiniz.
Migreniniz var ise bu tek basina araba kullanmaktan sizi alikoymamalidir. Fakat bir migren ataginin sizi kazalara neden olacak kadar ciddi sekilde etkilemesi de mümkündür. En güvenli eylem migren ataginizin geldigini hissettiginiz anda yoldan çikmaktir. Bas agrilariniz uzun sürüyorsa bir arkadasinizi veya sevdiginiz birini arayarak yardim isteyebilirsiniz. Migren ataklari genellikle 4 saat ile 3 gün kadar sürebilir. Bu nedenle tekrar güvenli bir sekilde araba kullanmaniz biraz zaman alabilir. Ancak migren ataklariniz normalde çok siddetli degil ise genellikle araba kullanmaniz sorun olmayabilir.
Kanunlar migreni olan kisilerin araba kullanmasina izin veriyor. Ehliyetler verilirken migren hastaligi da dikkate alinmasi gerekir.
Migreni olan her 3 kisiden 1'i bas agrisinin ne zaman gelecegini tahmin edebilir. Prodrom olarak bilinen migrenin bu erken belirtilerini yasayanlar arasindaysaniz bir süre araç kullanmaktan uzak durabilirsiniz.
Migren atagini neyin tetikledigini biliyorsaniz ve özellikle uzun mesafe araç sürmeyi planliyorsaniz migren tetikleyicilerinden uzak durmalisiniz.
© Habib Bostan. All RIghts Reserved.
Değerli Hastalarımız:
COVID-19 Nedeniyle Kliniğimizde Aldığımız Önlemler Salgını Nedeniyle Aldığımız Önlemler COVID-19 (Koronavirüs) Salgını nedeniyle korunma amaçlı önlemler alarak hastalarımızı tedavi etmeye devam etmekteyiz. Çünkü siz değerli hastalarımızın sağlığı bizim için çok önemlidir.
Kliniğimizde aşağıdaki önlemleri almaktayız. Randevu aşamasında hastalar öncelikle ateş, öksürük, boğaz ağrısı gibi solunum yolu enfeksiyonu şikayetleri açısından sorgulanmakta, şikâyeti olan hastalar salgın döneminde kliniğimize kabul edilmemektedir. Aynı anda birden fazla hastanın karşılaşmasını önlemek için randevu saatleri her hasta için 30 dakika olarak ayarlanmıştır. Hastalarımızın yanında refakatçi olarak en fazla 2 kişi kabul edilmektedir.
Bütün hasta ve hasta yakınlarının maske takması gerekmektedir. Bekleme alanlarında sosyal mesafeye dikkat edilerek oturulması sağlanmaktadır.
Muayenehanede her gün günlük olarak yüzeyler ve bütün kapı kolları antiseptik temizleyiciler ile temizlenmektedir.
Aldığımız önlemler sizlerin sağlığı içindir. Salgının kontrol altına alınması ve daha fazla yayılmaması için herkes tarafından bu dönemde kurallara uyulması son derece önemlidir. Sağlığınız ve sağlığımız için kurallara uyalım.
Sağlık dolu günlerde buluşmak üzere…
Randevu için Mesajınızı Yazabilirsiniz