Genel sagligimiz için çesitli besinleri tüketmemiz gerekmektedir. Son arastirmalar günlük besinlerle alinan bazi vitaminlerin agriyi hafiflettigi göstermistir. Bunun muhtemel nedeni, alinan vitaminlerin vücutta dokularinin iltihaplanmasini ve hasar görmesini önleyebilecek antioksidan özellige sahip olmalaridir. Enflamasyon, agri ve kalp hastaligi da dahil olmak üzere bir dizi kronik duruma neden olur. Bazen enflamasyonla mücadele vitamin alimini arttirmak kadar basit olabilir.
Gida takviyeleri gerekmeden saglikli bir diyet ile agri kesici özelligi gösterilen vitaminler asagida bulunmaktadir.
D vitamini: Ciddi menstrüel kramplarla ugrasiyorsaniz, yeterli miktarda günes isigi alip almadiginizi kontrol etmelisiniz. Bilimsel verilere göre adet dönemine baslamadan önce tek bir yüksek D vitamini dozu alan kadinlarin, vitamin almayan kadinlara göre yüzde 41 daha az pelvik agrilari olur. Ayrica her zamanki agri kesici ilaçlarina ihtiyaç duymamaktalar. Baska bir çalismaya göre, D vitamini eksikliginin adet agrisi ile iliskili oldugunu ve düzenli olarak D vitamini almanin (önerilen günlük ortalama 1.200 IU miktarindan bile daha az) agriyi azalttigi gösterilmistir. Bunun için takviyeleri olmadan D vitamini içeren diyet alabilirsiniz. D vitamini güçlendirilmis süt, meyve suyu, somon ve ton baligi bunlara örnek verilebilir.
C vitamini: Askorbik asit olarak da bilinen C vitamininin agri kesici özelligi bulunmaktadir. Ancak C vitamininin agri azaltici etki mekanizmasi üzerine çalismalar devam etmektedir. Hollanda’da 400’den fazla kisi üzerinde yapilan bir arastirmada, günlük C vitamini dozlarinin bilek kiriklari olan kisilerde agriyi azaltmaya yardimci oldugu görüldü. Kronik agri tedavisi olsun veya olmasin, bol miktarda C vitamini açisindan zengin gidalar yemek genel saglik için iyidir. C vitamini kaynaklari kirmizi tatli biber, çilek, narenciye ve brokoli gibi besinlerdir. C vitamini için önerilen günlük miktar, erkekler için 90 mg ve kadinlar için ise 75 mg'dir. Ancak yetiskinlerde olumsuz etkiler olmadan günde 2.000 mg'a kadar C vitamini alabilirler.
B12 vitamini: B12 vitamini takviyelerinin bel agrisi ve tekrarlayan aftöz stomatit veya agiz yaralari gibi çesitli durumlar için agri yönetiminde etkili oldugu gösterilmistir. Çogu insan yediklerinden yumurta, süt, balik ve et gibi hayvansal ürünler ve bazi tahillar araciligiyla yeterli miktarda B12 vitamini alir. Veganlar ve bazi vejetaryenler, diyetlerinde bulunmayan B12 yerine B12 takviyesi almalidirlar. Ancak güvenli bir üst sinir belirlenmedigi için, çogu yetiskin için önerilen günlük 2.4 mikrogramlik miktarin üzerinde takviyeler almaniz önerilmez.
E Vitamini: Birçok çalismada E vitamininin gögüs agrisi ve nöropatik agri dahil olmak üzere çesitli durumlar için agri yönetiminde yardimci olabilecegi iddia edilmektedir. Avustralya'da yapilan bir arastirmaya göre, E vitamini kaslarda egzersize bagli hasari azaltabilir. Ancak baska bir çalismada ise E vitamini takviyelerinin, erkeklerde prostat kanseri riski de dahil olmak üzere riskler olusturabilecegi bulunmustur. Yetiskin erkekler ve kadinlar günde yaklasik 15 mg veya 22.4 IU E vitamini alinimi hedeflemelidir. Tipik bir multivitamin takviyesi bu miktari saglamaktadir. Yiyeceklerle E vitamini alimini arttirmak için badem, findik ve fistik gibi gidalari tüketebilirsiniz. Kan inceltici ilaçlar kullanan kisiler, artan kanama riski ile iliskili oldugu için yüksek dozda E vitamini almamaya dikkat etmelidir. Yetiskinler için en güvenli ek doz günde 1.500 IU veya 1.000 mg'dir.
Dikkatli Olun: Bazi çalismalar bu vitaminlerin agri kesici etkilere sahip oldugunu göstermis olsa da sahip olabileceginiz herhangi bir agrili durumun tedavisi için vitaminleri kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danismalisiniz. Bu vitaminler kesinlikle agri kesi ilaçlarin yerini tutmaz.
© Habib Bostan. All RIghts Reserved.
Değerli Hastalarımız:
COVID-19 Nedeniyle Kliniğimizde Aldığımız Önlemler Salgını Nedeniyle Aldığımız Önlemler COVID-19 (Koronavirüs) Salgını nedeniyle korunma amaçlı önlemler alarak hastalarımızı tedavi etmeye devam etmekteyiz. Çünkü siz değerli hastalarımızın sağlığı bizim için çok önemlidir.
Kliniğimizde aşağıdaki önlemleri almaktayız. Randevu aşamasında hastalar öncelikle ateş, öksürük, boğaz ağrısı gibi solunum yolu enfeksiyonu şikayetleri açısından sorgulanmakta, şikâyeti olan hastalar salgın döneminde kliniğimize kabul edilmemektedir. Aynı anda birden fazla hastanın karşılaşmasını önlemek için randevu saatleri her hasta için 30 dakika olarak ayarlanmıştır. Hastalarımızın yanında refakatçi olarak en fazla 2 kişi kabul edilmektedir.
Bütün hasta ve hasta yakınlarının maske takması gerekmektedir. Bekleme alanlarında sosyal mesafeye dikkat edilerek oturulması sağlanmaktadır.
Muayenehanede her gün günlük olarak yüzeyler ve bütün kapı kolları antiseptik temizleyiciler ile temizlenmektedir.
Aldığımız önlemler sizlerin sağlığı içindir. Salgının kontrol altına alınması ve daha fazla yayılmaması için herkes tarafından bu dönemde kurallara uyulması son derece önemlidir. Sağlığınız ve sağlığımız için kurallara uyalım.
Sağlık dolu günlerde buluşmak üzere…
Randevu için Mesajınızı Yazabilirsiniz