Yüksek Tansiyon Ağrı Yapar mı?

İçindekiler

Ağrı Yüksek Tansiyona Neden Olabilir Mi?

Son yapılan bilimsel araştırmalara göre ağrı ile yüksek tansiyon olarak da bilinen hipertansiyon arasında bir bağlantı vardır. Ağrı sempatik sinir sistemi aktivitesini ve kan basıncını artırabilirken, kan basıncındaki artış ise ağrıyı azaltabilir.

Yüksek Tansiyon ve Ağrı Arasındaki Bağlantı Nasıldır?

Ağrı vücutta bir şeylerin yanlış gittiğini gösteren bir bulgudur. Ağrı oluşmasında sinir sisteminin istemsiz bir tepki gösterir. Yani beyin ağrıyı algılar ve ağrıya neden olan durumun vücuda zarar vermesini engellemek için harekete geçer. Ağrı, akut veya kronik olabilir. Hem akut hem de kronik ağrı kan basıncını etkileyebilir.

Ağrı Kan Basıncını Nasıl Artırır?

Ağrı sinir sistemi tarafından algılandığında baroreseptör refleksi adı verilen bir mekanizmayı harekete geçer. Bu sistem kan basıncını kontrol eden mekanizmadır. Bu refleks vücuda kan akışını kısıtlamasını söyler ve bu da kan basıncını arttırır. Kan basıncındaki yükseklik ağrı artık algılanmayana kadar devam eder. Ağrı kaybolduğunda sinir sistemi baroreseptör refleksine kan damarlarını gevşetmesi ve kan basıncını normal seviyelere düşürmesi için talimat gönderecektir.

Akut Ağrı ve Yüksek Tansiyon Arasındaki İlişki Nasıldır?

Akut ağrı, birdenbire ortaya çıkan ağrı türüdür. Bir hastalık, yaralanma veya iltihaplanma nedeniyle oluşabilir. Akut ağrı durumunda sempatik sinir sistemi aktive olur ve kalbin daha hızlı atmasına ve atardamarların daralmasına neden olan kimyasallar salgılanır. Ayrıca stres hormonu kortizon salınımı artar. Tüm bu reaksiyonlar kan basıncınızın aniden bir yükselmesine neden olur.

Akut ağrı hipertansiyona neden olmaz. Ağrı geçtikten sonra kan basıncı normale döner. Akut ağrı daha uzun sürdüğünde beyin vücudun endojen opioidler olarak adlandırılan doğal ağrı kesicileri serbest bırakmasını sağlar. Bu doğal opioidler ağrıya duyarlılığı azaltır ve bu da kan basıncını düşürür.

Kronik Ağrı ve Yüksek Tansiyon Arasındaki İlişki Nasıldır?

Geçmeyen akut ağrı kronikleşir. Haftalar, aylar ve hatta yıllar sürebilir. Bu tür ağrılar burkulma, enfeksiyon veya devam eden bir tıbbi durumla ilişkilidir. Kronik ağrı tablosu geçmişte herhangi bir yaralanma veya vücut hasarı olmaksızın da ortaya çıkabilir.

Son yapılan bilimsel çalışmalar kronik ağrıya sahip olmanın uzun süreli hipertansiyon geliştirme riskinizi artırdığını göstermektedir. En olası neden kronik ağrının endojen opioid reseptörlerini yıpratmasıdır. Akut ağrı gibi, kronik ağrı da endojen opioid tepkisini tetikler, ancak zamanla ağrı devam ettikçe opioidleriniz biter. Bu, ağrıya duyarlılığı artırma etkisine sahiptir. Uzun süreli ağrı hipertansiyona neden olur.

Ağrıya Bağlı Oluşan Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir?

Yüksek kan basıncı, boyun ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi, görme sorunları, burun kanaması, yorgunluk, kafa karışıklığı, göğüs ağrısı, nefes almada zorluk, düzensiz kalp atışı, idrarda kan ve göğüste çarpıntı hissi gibi çeşitli semptomlarla fark edilebilir. Bazen de hiç belirti göstermeyebilir. Tansiyonunuzun yüksek olup olmadığını anlamanın tek yolu kontrol ettirmektir.

Kan Basıncını Başka Neler Artırır?

Aşağıdakiler kan basıncını yükseltebilir:

  • Yaş: Yaşlandıkça hipertansiyon riski artar.
  • Aile: Ailede yüksek tansiyonu olan bir varsa yüksek tansiyona yakalanma olasılığınız daha yüksektir.
  • Halihazırda başka bir hastalığa sahip olmak: Diyabet, kalp hastalığı, tiroid, böbrek ve otoimmün rahatsızlıklar yüksek tansiyona neden olabilir.
  • Damarların tıkanması: Kan damarlarının hasar görmesi yapılarını değiştirebilir ve kan basıncını yükseltebilir.
  • Diyet: Yüksek şeker ve sodyum içeren diyetler kan basıncını artırabilir.
  • Yaşam tarzı seçimleri: Düşük fiziksel aktivite, sigara, orta düzeyde alkol alımı ve yeterince uyumamak yüksek tansiyon ile ilişkilidir.
  • Ruh sağlığı: Yalnızlık, stres, kaygı ve öfke, kan basıncındaki artışlarla ilişkilendirilmiştir.
  • İlaçlar: NSAID’ler, dekonjestanlar, hormonal doğum kontrolü ve antidepresanlar kan basıncını artırabilen ilaçlardır.
  • Hidrasyon durumu: Yeterince su içmemek yüksek tansiyona neden olabilir.

Ağrıya Bağlı Yüksek Tansiyon Nasıl Yönetelir?

Ağrıya bağlı yüksek tansiyon ilaçlı veya ilaçsız tedavi edilebilir.

Ağrıya Bağlı Yüksek Tansiyonun İlaçsız Tedavisi Nasıldır?

Aşağıdaki yaşam tarzı değişiklikleri ağrıyı ve kan basıncını yönetebilir:

  • Sağlıklı bir diyet yapın: Daha fazla sebze, meyve, kepekli tahıllar, az yağlı süt ürünleri, balık, kümes hayvanları, fasulye, fındık ve bitkisel yağlar yenilebilir. Diyetteki sodyum, şeker, doymuş ve trans yağları (genellikle kızarmış ve işlenmiş gıdalarda bulunur) azaltılmalıdır.
  • Alkolü sınırlayın veya kaçının: Günde sadece bir veya iki içki bile kan basıncını artırabilir. Alkol alınımının sınırlandırılması gerekir.
  • Günlük egzersiz ve fiziksel aktivite yapın: Düzenli günlük egzersiz ve fiziksel aktivite, kan basıncı seviyelerini düşürebilir. Doktorunuzdan hangi tür aktivitelerin sizin için uygun olduğunu öğrenebilirsiniz.
  • İdeal kiloyu koruyun: İdeal kiloyu korumak kan basıncını düzenleyebilir. Aşırı kilolu veya obez kişilerde vücut ağırlığının sadece %3-5’ini kaybetmek bile kan basıncını düşürebilir.
  • Sigarayı bırakın: Sigara içmek kan damarlarını daraltır ve kan basıncını arttırır.
  • Stresi yönetin: Meditasyon, egzersiz ve kişisel bakım ile zihinsel ve fiziksel stresi azaltabilirsiniz.
  • Yeterince uyuyun: Geceleri ortalama 8 saat uyumalıdır. Yatak odasını serin ve karanlık tutarak ve düzenli aralıklarla yatıp kalkarak uyku alışkanlığını iyileştirebilirsiniz.

Ağrıya Bağlı Yüksek Tansiyonun İlaçlı Tedavisi Nasıldır?

Doktorunuz tansiyonu düşürmek için ilaçlar reçete edebilir. Genellikle diyabet, kalp hastalığı veya böbrek sorunları gibi mevcut diğer sağlık koşullarını dikkate alırlar.

Ağrının yanı sıra, yüksek kan basıncına yol açabilecek birçok faktörler vardır. Bunlar tedavi edilmezse ağrıya bağlı oluşan kan basıncı yüksekliği daha da kötüleşebilir. Kan basıncındaki iyileşme yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçların bir kombinasyonu kullanılarak yapılabilir.

Herkesin ağrı deneyimi farklıdır. Kronik ağrı sorununuz varsa yüksek tansiyonunuz da olabilir. Ağrıya bağlı yüksek tansiyonunuzu yönetmeyi öğrenmek, diğer sağlık komplikasyonlarını önlemek için çok önemlidir.

Doç. Dr. Habib Bostan

“Hastalarımızı; onlar için en uygun yöntemler ile tedavi ediyoruz. Uyguladığımız tedavileri egzersizler ile destekliyor ve sonuçlarını yakından takip ediyoruz.”

İlgili Yazılar

Ayak Ağrısı ve Tedavileri

Doç. Dr. Habib Bostan Aralık 11, 2024

Ayağın Anatomisi Nasıldır? Ayağın yapısında 26 kemik, 33 eklem, çoklu kaslar, tendonlar, bağlar, kan damarları, sinirler ve lenfatik yapılar bulunur. Ayağın yapısında bulunan kemikler ayak…

Latissimus Dorsi: Görevi, Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer

Doç. Dr. Habib Bostan Ocak 29, 2025

Latissimus Dorsi Nedir? Latissimus dorsi kası, vücudun kaburga ile pelvisten başlayarak üst kola ve omuza…

Parmak Çıtlatmak Zararlı mı? Alışkanlık ve Bırakma Yöntemleri

Doç. Dr. Habib Bostan Aralık 11, 2024

İnsanlar Neden Parmak Eklemlerini Çıtlatıyor? Parmak çıtlatmak yaygın görülen bir davranıştır. İnsanlar zaman zaman parmaklarını çıtlatmaktan…

Ganglion Kisti: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Doç. Dr. Habib Bostan Ocak 21, 2025

https://www.youtube.com/watch?v=ZH4ehb2qug4&t=63s Ganglion Kisti Nedir? Cildin alt kısmında bulunan, genellikle el veya eklemlerde gözlemlenen, tendon ya…

guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Bir yorum yazmak ister misiniz?x