Postherpetik nevralji, zona hastaliginin en karsilasilan komplikasyonudur. Zona hastaliginin neden oldugu agri ve ciltte olusan döküntü kaybolduktan sonra da agri devam ederse, postherpetik nevralji olarak isimlendirilir. Zona hastaligi olan 5 hastadan yaklasik 1'inde postherpetik nevralji gelismektedir. Bu nevralji, sinir liflerini ve cildi etkileyen agrili bir durumdur.
Bir sinirde degisik nedenlerle tahris veya hasar olusabilir. Sinirde olusan bu hasar sinirin yapisini veya islevini degistirebilir. Sonuçta hasar gören sinirlerden kaynakli agri olusabilir. Bu agri nöropatik agri olarak isimlendirilir. Bu nevralji de zona hastaliginin etkiledigi sinir boyunca ortaya çikan nöropatik agridir.
Semptomlari genellikle zona hastaliginin ilk meydana geldigi cilt alaniyla sinirlidir. En yaygin olarak gövdenin etrafindaki bir serit seklinde görülür ve genellikle tek taraflidir. Nevralji bulgulari asagidaki siralanmistir:
Agri: Postherpetik nevralji kaynakli agri yakici, keskin ve igneleyici olarak tanimlanir. Agri, zona döküntüsü iyilestikten sonra üç ay veya daha uzun sürebilmektedir.
Hafif dokunusa duyarlilik: Bu nevralji gelisen kisiler genelde ciltlerine kiyafet degmesine bile katlanamaz. Bu durum allodini olarak isimlendirilir.
Kasinti ve uyusma: Bu nevraljide daha az yaygin olarak, kasintili bir his veya uyusukluk görülebilir.
Kuvvetsizlik: Etkilenen sinirler kas hareketini de kontrol ediyorsa sinirlerde olusan hasar sonucu kas kuvvetsizligi çok nadir olarak görülebilir.
Su çiçegi geçirildiginde bu hastaliga neden olan virüs hayatin geri kalani boyunca vücutta kalir. Yaslandikça veya bagisiklik sistemi ilaçlar veya kemoterapi gibi nedenlerle baskilanirsa, uyuyan virüs yeniden aktifleserek zona hastaligina neden olabilir.
Postherpetik nevralji ise zona hastaligi sirasinda sinir lifleri hasar görürse olusur. Hasar olusan sinir lifleri normal bir sekilde ciltten beyine mesaj gönderemez. Ciltten beyine abartili mesajlar gönderildiginden beynin agri algisi karisir ve aylarca hatta yillarca sürebilen kronik agri olusur.
Zona hastali sonrasi asagida siralanan faktörlerin bir sonucu olarak bu tip nevralji gelisme riski daha yüksek olabilir:
Yas: 50 yasindan büyüklerde risk daha fazladir.
Zona hastaliginin siddeti: Siddetli bir kizariklik ve agri ile seyreden zona hastaligi sonrasi postherpetik nevralji gelisme riski yüksektir.
Kronik hastaliklar: Diyabet gibi kronik bir hastalik varliginda yine risk yüksektir.
Zona hastaliginin vücuttaki yeri: Yüzde veya gövdede zona varliginda risk yüksektir.
Zona antiviral tedavisi: Kizariklik ortaya çiktiktan sonra 72 saatten fazla antiviral tedavisi ertelendiginde nevralji olusma riski yüksektir.
Tani hastanin anlattigi hikâyeye göre konur. Cilt muayene edilerek, etkilenen bölgenin sinirlarini belirlenir. Çogu durumda hiçbir test gerekli degildir.
Tedavi hastanin agrisinin türüne ve hastanin fiziksel, nörolojik ve zihinsel sagligina bagli olacak sekilde degismektedir.
Ilaç tedavileri:
Agri kesiciler: Hastalarin agrilarini dindirmek için çesitli agri kesici ilaçlar kullanilabilir.
Antikonvülsanlar: Postherpetik nevralji agrisi antikonvülsanlarla azaltilabilir. Çünkü sinir uyarilarini yatistirmada ve sinir sisteminde hasar görmüs sinirlerin neden oldugu anormal elektriksel aktiviteyi stabilize etmede etkilidirler.
Steroidler: Omuriligin etrafindaki alana bir kortikosteroid ilaci enjekte edilebilir.
Lidokain cilt yamalari: Lidokain, yaygin olarak kullanilan bir lokal anestezik ve antiaritmik ilaçtir. Deriye uygulandiginda, iltihaptan kaynaklanan kasinti, yanma ve agriyi giderebilir.
Antidepresanlar: Bu ilaçlar vücudun agriyi nasil yorumladigini etkileyen serotonin ve norepinefrin gibi temel beyin kimyasallarini etkiler. Bu nevralji tedavisinde kullanilabilir.
Sinir blokajlari: hem akut herpes zoster hem de postherpetik nevralji tedavisinde sinir blokajlari kullanilabilir.
Transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS): Bu tedavi, agrinin olustugu alanlara elektrotlarin yerlestirilmesini içerir. Bu nevralji tedavisinde kullanilabilir.
Bu nevraljinin süresine ve ne kadar agrili olduguna bagli olarak, bu hastalarda asagida bulunan semptomlar da gelisebilir.
© Habib Bostan. All RIghts Reserved.
Değerli Hastalarımız:
COVID-19 Nedeniyle Kliniğimizde Aldığımız Önlemler Salgını Nedeniyle Aldığımız Önlemler COVID-19 (Koronavirüs) Salgını nedeniyle korunma amaçlı önlemler alarak hastalarımızı tedavi etmeye devam etmekteyiz. Çünkü siz değerli hastalarımızın sağlığı bizim için çok önemlidir.
Kliniğimizde aşağıdaki önlemleri almaktayız. Randevu aşamasında hastalar öncelikle ateş, öksürük, boğaz ağrısı gibi solunum yolu enfeksiyonu şikayetleri açısından sorgulanmakta, şikâyeti olan hastalar salgın döneminde kliniğimize kabul edilmemektedir. Aynı anda birden fazla hastanın karşılaşmasını önlemek için randevu saatleri her hasta için 30 dakika olarak ayarlanmıştır. Hastalarımızın yanında refakatçi olarak en fazla 2 kişi kabul edilmektedir.
Bütün hasta ve hasta yakınlarının maske takması gerekmektedir. Bekleme alanlarında sosyal mesafeye dikkat edilerek oturulması sağlanmaktadır.
Muayenehanede her gün günlük olarak yüzeyler ve bütün kapı kolları antiseptik temizleyiciler ile temizlenmektedir.
Aldığımız önlemler sizlerin sağlığı içindir. Salgının kontrol altına alınması ve daha fazla yayılmaması için herkes tarafından bu dönemde kurallara uyulması son derece önemlidir. Sağlığınız ve sağlığımız için kurallara uyalım.
Sağlık dolu günlerde buluşmak üzere…
Randevu için Mesajınızı Yazabilirsiniz