Nöropati tedavisi veya nöropati agri tedavisi nasil olmalidir? sorusunun yanitlarini bu yazimizda buluabilirsiniz.
Nöropati sonucu olusan agri genellikle standart agri tedavilerine iyi yanit vermez ve zamanla daha iyi olmak yerine daha da kötülesebilir. Nöropati olusan insanlarin hayat kaliteleri azalir ve çekilmez bir hale gelebilir. Bunun için nöropatinin ne oldugu ve nöropatinin nedenlerini bilmek gerekir. Nöropatinin ne oldugu, nasil agriya neden oldugu ve nöropati tedavisi için nelerin yapildigi asagida kisaca anlatilacaktir.
Agri varliginda vücutta yolunda olmayan bir seylerin oldugunu akla gelmelidir. Basit bir hastaligin belirtisi olabilecegi gibi, ciddi bir hastaliktan da kaynaklanabilir. Agri sayesinde korunma önlemleri alabiliriz.
Uluslararasi Agri Arastirmalarinin Teskilati’na (International Association for the Study of Pain=IASP) göre agri; “Var olan veya olasi doku hasarina eslik eden veya bu hasar ile tanimlanabilen, hosa gitmeyen duysal ve emosyonel deneyim” ve “agri bir korunma mekanizmasi” olarak tanimlanmaktadir.
Nöropatik agri, sinir sisteminde olusan bir hasar veya fonksiyon bozuklugu nedeniyle ortaya çikan agridir. Sinir sisteminin hasar gören bölgesinden kontrol disi elektrik desarjlarindan kaynaklanir. Zamanla hasar gören sinir hücresinde olusan degisiklikler ile agriyi kalici hale getirebilir. Ayrica nöropatik agri olusan hasarin siddetinden bagimsiz olarak devam edebilir.
Nöropatik agrinin olus mekanizmasi karmasiktir ve bu nedenle tek bir mekanizma ile açiklamak güçtür. Yaklasik toplumda %1-2 oraninda görülür. En sik nöropatik agri nedeni seker hastaligidir.
Nöropati tedavisi için Bakirköy/Istanbul'da bulunan klinigimizi ziyaret edebilirsiniz.
Diyabet, nöropatik agrinin en sik görüldügü hastaliklarin basindadir. Seker hastaligina bagli sinir hasari olusmasi nedeniyle nöropati olusmaktadir. Seker hastalarinda görülebilen, el ve ayaklarda yanma, keçelenme, uyusma gibi belirtilerin sebebi nöropati olabilir.
Diyabetik nöropatinin tanisi EMG sinir testi ile konmaktadir. Tedavisinde, kan sekerinin düzenlenmesi ve nöropatik agri ilaçlari kullanilmaktadir.
Normal agrida öncelikle doku hasari olusur ve bu hasar beyne agri olarak iletilir. Nöropatik agri da ise sinir sisteminin direkt kendisinde olusan hasar sonucu olusan bir durumdur.
En sik görülen bulgular:
Nöropati sinir dokusunda olusan hastaliklari ifade etmek için kullanilan bir terimdir. Burada nöro "sinir" pati "hastalik" anlamina gelmektedir. Vücutta sinirler periferik ve santral olmak üzere ikiye ayrilir. Periferik sinir sistemi beyin ve omurilik disindaki bölgelerindeki sinirlerden olusur.
Santral sinir sistemi ise beyin ve omurilikteki sinirlerden olusur. Periferik sinirlerde olusan hasarlar periferik nöropati ve santral sinir sisteminde olusan hasarlar da santral nöropati olarak isimlendirilir.
Pek çok nedenle nöropati olusabilir. Seker Hastaligi, B12 vitamini eksikligi, folik asit eksikligi, ilaçlar, entoksikasyonlar, kanser, alkol asiri kullanimi, kronik böbrek yetmezligi, kronik karaciger yetmezligi, enfeksiyonlar, Guillain, Barre sendromu, bag dokusu hastaliklari ve Herediter (ailevi) nöropatiler gibi.
Nöropatinin olusmasina neden olan faktörler gösterilebilirse, örnegin diyabette oldugu gibi diyabetik nöropati adi verilir. Eger nöropatinin nedeni bulunamazsa idiyopatik nöropati olarak isimlendirilir.
En fazla görülen nöropati türü periferik nöropatidir ve toplumun yaklasik %10’unda görülür. Nöropati her yasta baslayabilir. Ancak yaslilarda daha sik olarak görülür.
Periferik sinir sistemindeki her sinirin belirli bir islevi vardir. Bu nedenle bulgular etkilenen sinirlerin türüne baglidir. Periferik sinirler su sekilde siniflandirilir:
Nöropatinin birçok potansiyel nedeni vardir. Nöropati teshisi için genellikle sunlari gerektirir:
Tam bir tibbi geçmis: Yasam tarziniz, toksinlere maruz kalma, içme aliskanliklari ve ailenin sinir sistemi (nörolojik) hastalik öyküsü de dahil olmak üzere tibbi geçmisiniz gözden geçirilir.
Nörolojik muayene: Tendon refleksleri, kas gücü ve tonusu, belirli hisleri hissetme yetenegi, durus ve koordinasyon kontrol edebilir.
Nöropati Tanisi Için Hangi Testler Istenir?
Kan testleri: Bunlar vitamin eksikliklerini, diyabeti, anormal bagisiklik fonksiyonunu ve periferik nöropatiye neden olabilecek diger durumlari tespit edebilir.
Görüntüleme testleri: BT veya MRI taramalari fitiklasmis diskleri, tümörleri veya diger anormallikleri gösterebilir.
Sinir fonksiyon testleri: Elektromiyografi (EMG) sinir hasarini tespit etmek için kaslarinizdaki elektriksel aktiviteyi kaydeder. Elektriksel aktiviteyi ölçmek için kas içine ince bir igne (elektrot) yerlestirilir.
Diger sinir fonksiyon testleri: Bunlar, otonom sinir liflerinin nasil çalistigini kaydeden otonom bir refleks ekrani, vücudunuzun terleme yetenegini ölçen bir ter testi ve dokunma, titresim, sogutma ve isiyi nasil hissettiginizi kaydeden duyusal testleri içerebilir.
Sinir biyopsisi: Bu, anormallikleri aramak için bir sinirin küçük bir kisminin, genellikle duyusal bir sinirin çikarilmasini içerir.
Cilt biyopsisi: Sinir uçlarinda bir azalma aramak için cildin küçük bir bölümünü çikarir.
Nöropatik agri tedavisinde veya Nöropati Tedavisi için daha çok ilaç tedavisi kullanilir. Kisi için uygun ilaç tedavisini bulmak her zaman kolay degildir. Maalesef çogu hastada uygun ilaç tedavisini deneme yanilma yöntemi ile bulunmaktadir. Diger tedavi yöntemleri, fiziksel tedaviler, girisimsel agri tedavi yöntemleri, sinir bloklari, ozon tedavisi, gevseme teknikleri, meditasyon gibi uygulamalardir.
Herhangi bir nedene bagli nöropati olusmasi durumunda, belirli bir sinir grubu hasar görür. Nöropati olusmus farkli sinirlere farkli tedaviler gerektirse de ortak noktalardan biri sinirlerin kan ve oksijene ihtiyaç duymasidir.
Bu iki seyi sinirlere yeniden veren her türlü tedavi nöropatiden kurtulmayi saglayabilir. Ozon tedavisi, oksijen gerektiren hastaliklari veya hasarlari tedavi etmeye yardimci olmak için kullanilir. Oksijen bakimindan zengin tedaviler hasarli sinirlerin iyilesmesine de yardimci olur.
Hasarli sinirleri onarmak için kan akisini ve vücuttaki oksijenin dolasiminin desteklenmesi gerekir. Bu iki faktör nöropati üzerinde diger tedavilerden daha büyük bir etkiye sahip olabilir. Ozon tedavisi bunlari saglamaktadir. Ozon tedavisi sadece nöropatinin tedavisine yardimci olmakla kalmaz, ayni zamanda çok sayida baska yararlari vardir.
© Habib Bostan. All RIghts Reserved.
Değerli Hastalarımız:
COVID-19 Nedeniyle Kliniğimizde Aldığımız Önlemler Salgını Nedeniyle Aldığımız Önlemler COVID-19 (Koronavirüs) Salgını nedeniyle korunma amaçlı önlemler alarak hastalarımızı tedavi etmeye devam etmekteyiz. Çünkü siz değerli hastalarımızın sağlığı bizim için çok önemlidir.
Kliniğimizde aşağıdaki önlemleri almaktayız. Randevu aşamasında hastalar öncelikle ateş, öksürük, boğaz ağrısı gibi solunum yolu enfeksiyonu şikayetleri açısından sorgulanmakta, şikâyeti olan hastalar salgın döneminde kliniğimize kabul edilmemektedir. Aynı anda birden fazla hastanın karşılaşmasını önlemek için randevu saatleri her hasta için 30 dakika olarak ayarlanmıştır. Hastalarımızın yanında refakatçi olarak en fazla 2 kişi kabul edilmektedir.
Bütün hasta ve hasta yakınlarının maske takması gerekmektedir. Bekleme alanlarında sosyal mesafeye dikkat edilerek oturulması sağlanmaktadır.
Muayenehanede her gün günlük olarak yüzeyler ve bütün kapı kolları antiseptik temizleyiciler ile temizlenmektedir.
Aldığımız önlemler sizlerin sağlığı içindir. Salgının kontrol altına alınması ve daha fazla yayılmaması için herkes tarafından bu dönemde kurallara uyulması son derece önemlidir. Sağlığınız ve sağlığımız için kurallara uyalım.
Sağlık dolu günlerde buluşmak üzere…
Randevu için Mesajınızı Yazabilirsiniz