Kolajen vücutta en fazla bulunan proteindir. Kolajen, çesitli vücut parçalarini olusturan bag dokularinin ana bilesenidir. Tendonlar, eklemler, baglar, cilt ve kaslar bu proteinden olusur. Kolajenin, cilde yapi saglamak ve kemikleri güçlendirmek de dahil olmak üzere birçok önemli islevi bulunmaktadir.
Kolajen, dokulara destek saglar, doku ya da organlarin canli ve esnek kalmasina yardimci olmaktadir. Bu özelliklerinin yaninda yipranan dokularin onarim ve yenilenmesinde, kemik dokunun ve derinin sekillenmesinde de önemli görevleri bulunmaktadir.
Yas ilerledikçe vücutta kolajen üretimi azalir. Kolajen üretiminin azalmasi nedeniyle vücutta yapisinda bulundugu dokularda da kolajen miktari da azalir. Vücuttaki kolajen miktarini artirmak ve dokularin yapisinin korunmasi için kolajen takviyeleri alinabilir.
Kolajen takviyeleri alinmasi 30’lu yaslardan sonra önerilmektedir. Özellikle 30-40 yaslari arasinda dogru ve zengin içerikli kolajen takviyeleri alindiginda yaslanma sonucu olusan bulgularin daha geç görülmesini saglanabilir.
Kolajenin 19 tane tipi tanimlanmistir. Vücudumuzda en sik görülen çesitleri tip 1, tip 2, tip 3, tip 4 ve tip 10’dur. Tüm bu kolajen tipleri vücudun farkli dokularinda bulunmaktadir.
Tip 1 Kolajen: Vücutta en fazla miktarda bulunan kolajen türüdür. Tip 1 kolajen, vücutta organlarda, baglarda, tendonlarda ve ciltte bulunur. Kemikleri destekler, cildi korur ve cildin elastikiyetini saglar. Dokulari bir arada tutar ve yaralarin iyilesmesini saglar.
Tip 2 Kolajen: Tip 2 kolajen hücresel olmayan kikirdak matrisi (kondrositler) tarafindan üretilmektedir. Tip 2 kolajen, bag dokularinda bulunan kikirdak olusumuna yardimci olur. Eklem sagligi açisindan bu kolajen türü oldukça önemlidir. Yasa bagli ortaya çikan eklem agrilari ve buna bagli olarak meydana gelen çesitli semptomlarin tedavisinde etkilidir.
Tip 3 Kolajen: Organlari ve cildi olusturan hücre disi matrisin ana bileseninden olusmaktadir. Kalp ve kan damarlari ile kan dokusunu olusturmada destekleyicidir. Tip 3 kolajen, cildin esnekligini ve sikiligini korumasinda da etkilidir. Kaslarin, damarlarin ve organlarin yapisini desteklemektedir.
Tip 4 Kolajen: Tip 4 kolajen, sindirim ve solunum yüzeylerini olusturmaktadir. Cildin derin katmanlarinda bulunur. Organlari çevreleyen bazal zarin olusumunda etkilidir.
Tip 10 Kolajen: Yeni kemiklerin olusumunda görev alir. Ayni zamanda eklem kikirdaklarinin gelisimi için de önemlidir. Eklem bölgelerinde bulunan kiriklarda onarici görev görmektedir.
Kolajen protein peptitleri diger protein türleri ile karsilastirildiginda daha doyurucudur. Yapilan arastirmalarda kolajen tüketen kisilerde diger protein türlerine göre yüzde kirk daha fazla tokluk hissiyati olusturdugu ortaya çikmistir. Tokluk hissi vermesi nedeniyle kolajen, kilo verme sürecine katkida bulunan bir maddedir.
Kolajen, istahi azaltmaya da yardimci olmaktadir. Kilolu hastalarda hidrolize kolajen aliminin kana tokluk hormonu salgiladigi saptanmistir. Kolajen, dolayli yoldan kilo kaybetme sürecine de yardimci olmaktadir.
Kireçlenme (osteoartrit), eklem ve kas yapisinin bozulmasiyla olusur. Eklem ve kaslarda kireçlenme sonucu agri karsimiza çikmaktadir. Kireçlenmenin düzeyine göre hastalarin normal hayat akisini etkileyerek agrilar meydana gelmektedir.
Aslinda kireçlenme olarak ifade edilen durum eklem ya da kasta doku kaybidir. Kasta ve eklemlerde olusan bu doku kaybi agrilara neden olmaktadir.
Kireçlenmenin önlenmesi için pek çok koruyucu tedbir alinabilir. Kilo vermek, hafif egzersizler, eklem içi enjeksiyon gibi yöntemler kireçlenmenin tedavi edilmesine yardimci olur.
Ancak bazen ileri seviyelerde ki kireçlenmeye bagli sorunlarda cerrahi islem gerekebilir. Kireçlenmenin ileri seviyeye tasinmasini engellemek için kolajen peptit kullanilabilir.
Vücutta azalan kolajeni takviye yoluyla yerine koymak için en yaygin 4 kullanim önerisi:
Su ile tüketmek: Kolajen suda rahatlikla çözünen, tadi neredeyse hiç olmayan ve kokusuz bir proteindir. Bir bardak suda günde tercihen 10 gr kolajen tozu karistirilarak güvenle içilebilir.
Çay, kahve ile tüketmek: Kolajen çay ve kahvenin tadini ve kokusunu degistirmez. Bu nedenle çay ve kahve ile beraber de içilebilir.
Meyve suyu ile tüketmek: Meyve suyuna kolajen ekleyerek gayet saglikli ve pratik bir sekilde alinabilir.
Çorba ve yemekler: Çorba veya herhangi bir yemege eklenerek de kolajen alinabilir.
Yapilan klinik çalismalar kolajen takviyesi alan kisilerde dört hafta sonunda farkin görülmeye basladigini gösteriyor. Sekiz hafta sonunda da belirgin sonuçlar elde ediliyor.
Kolajen ciltte bol miktarda bulunur; fakat yaslanma ile cildin iç tabakalarin azalmalar meydana gelmektedir. Cilt esnekligini kaybeder. Elastikiyetini kaybedeb ciltte çatlaklar olusmaya baslar ve zamanla ciltte kirisikliklar ortaya çikar. Cilt zamanlar yasli bir görünüme ulasir.
Uzun süre bilinçsiz güneslenme, dengesiz beslenme ve uyku düzensizlikleri kolajen kaybina yol açabilmektedir.
Kolajen kaybi zararli tüketim aliskanliklarindan vazgeçilerek ve faydali beslenme aliskanliklari ile belirli bir seviyeye kadar önlenebilmektedir. Fakat özellikle 40 yas üzerinde ve menopoz sonrasi insan vücudun kolajen üretme kabiliyeti zayiflamaktadir. Bu da kolajen kaybina ve kas kütlelerinde zayiflamaya neden olur.
Dinamik bir vücuda sahip olmamiza neden olan kolajenin geri konulmasi için özel ek gidalar gerekmektedir. Kolajen takviyesi için collagenika sitesini ziyaret edebilir ve daha fazla bilgi alabilirsiniz.
© Habib Bostan. All RIghts Reserved.
Değerli Hastalarımız:
COVID-19 Nedeniyle Kliniğimizde Aldığımız Önlemler Salgını Nedeniyle Aldığımız Önlemler COVID-19 (Koronavirüs) Salgını nedeniyle korunma amaçlı önlemler alarak hastalarımızı tedavi etmeye devam etmekteyiz. Çünkü siz değerli hastalarımızın sağlığı bizim için çok önemlidir.
Kliniğimizde aşağıdaki önlemleri almaktayız. Randevu aşamasında hastalar öncelikle ateş, öksürük, boğaz ağrısı gibi solunum yolu enfeksiyonu şikayetleri açısından sorgulanmakta, şikâyeti olan hastalar salgın döneminde kliniğimize kabul edilmemektedir. Aynı anda birden fazla hastanın karşılaşmasını önlemek için randevu saatleri her hasta için 30 dakika olarak ayarlanmıştır. Hastalarımızın yanında refakatçi olarak en fazla 2 kişi kabul edilmektedir.
Bütün hasta ve hasta yakınlarının maske takması gerekmektedir. Bekleme alanlarında sosyal mesafeye dikkat edilerek oturulması sağlanmaktadır.
Muayenehanede her gün günlük olarak yüzeyler ve bütün kapı kolları antiseptik temizleyiciler ile temizlenmektedir.
Aldığımız önlemler sizlerin sağlığı içindir. Salgının kontrol altına alınması ve daha fazla yayılmaması için herkes tarafından bu dönemde kurallara uyulması son derece önemlidir. Sağlığınız ve sağlığımız için kurallara uyalım.
Sağlık dolu günlerde buluşmak üzere…
Randevu için Mesajınızı Yazabilirsiniz