Seker Hastaligi (Diyabetes mellitus), kronik bir hastaliktir ve bu hastalik tüm vücut sistemlerinde hasara neden olabilmektedir.
Diyabete bagli vücutta olusan komplikasyonlar uzun sürede ortaya çikmaktadir. Böbrekler, sinirler ve göz komplikasyonlari gibi. Ancak ayak yaralari ani olarak görülebilir ve hizli ilerler. Bir anda ayagi ve hayati tehdit eden bir boyuta ulasabilir.
Diyabetik hastalarin ayak dolasimlari bozulmus, hissetmelerine yarayan sinirler de hasar olusmustur. Bu nedenle diyabetik ayak yaralari çok hizli bir sekilde enfekte olurlar. Eger iyi bir yara bakimi yapilmazsa dolasimi düzenlenmeyen ayaklarda yeniden yara ve enfeksiyon gelisme riski çok yüksektir.
Ozon tedavisi seker hastaligi tedavisinde diger tedavilerle kombine olarak kullanilabilir. Seker hastaliginin yan etkilerinin giderilmesinde ve olusan ayak yaralarinin bakimda ozon tedavisi etkili bir yöntemdir. Bu tedavi ile dolasimi bozuk olan ayak bölgesinin kanlanmasi güçlü bir sekilde desteklenir ve alyuvarlarin dokuya oksijen birakma kapasitesi artirilir.
Ozon sinir hasarinin azalmasina da yardimcidir. Enfeksiyona neden olan mikroorganizmalarla savasan vücut savunma hücrelerini alarma geçirerek savasma kapasitelerini yükseltir.
Ozon tedavi yöntemlerinden olan Major Otohemoterapi ve Ozon Torbalama diger tedaviler ile kombine edildiginde amputasyonlarin (ayak veya bacagin kesilmesi) önemli bir kismini önleyebilir. Ozon tedavisi ayrica kan sekerinin düzenlenmesine de yardimci olur.
Seker hastaligi (Diyabetes mellitus-Diyabet), zaman içinde yüksek kan sekeri seviyelerinin vücutta bulunan sinirlere, böbreklere, gözlere ve kan damarlarina zarar verebilecegi bir hastaliktir. Seker hastaligi ayrica vücudun enfeksiyonla mücadele yetenegini de azaltabilir. Seker hastaligi iyi kontrol edilmezse, organlara ve bagisiklik sistemine zarar verebilir. Ayak problemleri seker hastalarinda yaygin olarak gelisir ve hizla kötülesir.
Sinir sistemine zarar görmüs bir seker hastasinin ayaklarinda his kaybi olusur. Ayagin cildinde normal ter salgisi ve yag üretimi bozulur. Bunun sonucunda yürüme sirasinda cilt, kemikler ve ayagin eklemleri üzerinde anormal baski olusur ve ayagin derisinin bozulmasina neden olabilir. Ayak derisinde yaralar gelisebilir.
Kan damarlarinda hasar ve seker hastaligindan bagisiklik sisteminin bozulmasi bu yaralarin iyilesmesini zorlastirir. Ilerleyen dönemde cilt, bag dokulari, kaslar ve kemiklerin bakteriyel enfeksiyon ortaya çikabilir.
Olusan bu enfeksiyonlar kangrene dönüsebilir. Zayif kan akisi nedeniyle kullanilan antibiyotikler enfeksiyon bölgesine kolayca ulasamaz. Ilerlemis vakalarda, tek tedavi ayak veya bacagin ampütasyonudur. Enfeksiyon kan dolasimina yayilabilir ve bu durum hayati tehdit edici olabilir.
Diyabetli hastalarin, ayaklarinda olusabilecek problemleri olusmadan nasil önleyeceklerini ve sorunlari erken fark edebileceklerini bilmelidirler. Ayrica ayak problemleri ortaya çiktiginda dogru tedaviyi nasil arayacaklarini da bilmeleri gerekir. Diyabetik ayak problemleri tedavi edilmis olsa da, kan sekeri seviyesinin iyi kontrolü dahil olmak üzere önleme, diyabetik komplikasyonlari önlemenin en iyi yoludur.
Diyabeti bulunan insanlar kendi ayaklarinin nasil incelenecegini ve diyabetik ayak problemlerinin erken belirtilerini ve semptomlarini nasil taniyacagini ögrenmelidir. Ayrica evde ayak bakimini ve doktora ne zaman basvurmasi gerektigini ögrenmelidirler.
Çesitli faktörler, diyabetl hastalarinda ayak problemlerini, bacaklarda ve ayaklarda diyabete bagli enfeksiyonlarin gelisme riskini artirir. Bunlarda bazilar asagida anlatilacaktir.
Uygunsuz ayakkabilar diyabetik ayak sorunlarinin yaygin bir nedenidir. Diyabet hastalarinda ayakkabi giymeyle iliskili agrilar varsa, mümkün olan en kisa zamanda yeni uygun ayakkabilar elde edilmelidirler.
Uzun süredir devam eden veya kontrolsüz diyabet hastalarinin ayaklarindaki sinirlerde hasar olusabilir. Bunun tibbi ismi periferik nöropatidir. Sinir hasari olusan hastalar, ayaklarini normal sekilde hissedemeyebilir.
Ayrica, ayaklarinin ve ayak parmaklarinin pozisyonlarini algilamaya bilirler. Sinirler olmayan kisiler genellikle ayakkabilarinin ayaklara sürtündügünü veya ayagin bir kisminin yürürken gerildigini hissedebilir.
Diyabete bagli sinir hasri olusmus bir kisi küçük yaralanmalari ve ayak gerginligini dogru algilamaya bilir. Normalde, insanlar ayakkabilarinin içinde bir tas olup olmadigini hissedebilir ve sonra hemen o tasi çikarabilirler. Diyabete bagli nöropatisi olan bir kisi ayakkabisinin içinde bulunan tasi algilayamayabilir. Bu tas sürekli sürtünme ile ayakta kolayca bir yara olusturabilir.
Sporcu ayagi, ciltte veya ayak tirnaklarinda mantar enfeksiyonu gibi durumlar daha ciddi bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle ayakta olusan enfeksiyonlar derhal tedavi edilmelidir.
Ayakta olusan batik tirnaklar hemen tedavi edilmelidir. Yine ayak tirnagi mantari da tedavi edilmelidir.
Herhangi bir sekilde tütün içmek, ayak ve bacaklardaki küçük kan damarlarinda kan dolasimina zarar verir. Bu da hasar iyilesme sürecini bozabilir. Sigara kullanmak enfeksiyonlar ve amputasyonlar için önemli bir risk faktörüdür.
Diyabetli bir kisinin diyabetik ayak veya bacak problemi varsa doktora basvurmanin yaygin nedenleri asagida siralanmistir.
Diyabetik ayak ve bacak problemleri için derhal tibbi yardim almanin bazi yaygin nedenleri asagidadir.
Tibbi degerlendirme için kapsamli bir öykü alinmali ve fizik muayeneyi yapilmalidir. Ayrica laboratuvar testleri ve bacaklarda dolasimi degerlendiren tetkiklerin yapilmasi gerekir.
Öykü ve fizik muayene: Hastaya semptomlari hakkinda sorular sorulur. Muayenede hastanin yasamsal belirtilerini (sicaklik, nabiz, kan basinci ve solunum hizi), ayak ve bacaklardaki hislerin incelenmesini, ayak ve bacaklardaki dolasimin incelenmesini, problem alaninin ayrintili bir incelemesi yapilir.
Laboratuvar testleri: Enfeksiyonun varligini ve siddetini belirlemeye yardimci olacak kan tetkikleri istenir. Çok yüksek veya çok düsük beyaz kan hücresi sayisi ciddi enfeksiyon oldugunu gösterir.
Hastanin kan sekeri kontrol edebilir. Sorunun siddetine bagli olarak, diger vücut sistemlerinin enfeksiyon karsisinda düzgün çalisip çalismadigini degerlendirmek için kan testleri istenir.
X-isinlari: Enfeksiyona bagli kemiklerde veya eklemlerde hasar belirtilerini ve yumusak dokulardaki yabanci cisimleri görmek için ayak veya bacaklarin röntgeni isteyebilir.
Ultrason: Alt ekstremitelerdeki damarlarda kan akisini görmek için Doppler ultrasonu isteyebilir.
Anjiyogram: Alt ekstremitelerde zayif kan dolasimi belirlenirse dolasimin iyilestirilmesi için cerrahiye hazirlik sirasinda bir anjiyogram yapilabilir.
Diyabetli bir kisi asagidakileri yapmalidir:
Yas: Yas arttikça, ayak ve bacaklarda ciddi problemler yasama olasiligi daha yüksektir. Diyabetli yaslilarda, dolasim problemleri ve sinir hasari daha yaygin görülür.
Diyabet süresi: Hasta ne kadar uzun süre diyabet ise diyabete bagli alt ekstremite problemleri
Gelisme riski yüksektir.,
Enfeksiyonun ciddiyeti: Derin dokulari ve kemigi içeren enfeksiyonlar çok daha fazla ampütasyon riski tasir.
Dolasim kalitesi: Sigaraya ve diyabete bagli veya her ikisinden kaynaklanan kan damari hasari durumunda, hastanin bacaklarinda kan akisi zayifsa, yaralari iyilestirmek çok daha zordur.
Tedavi planina uyum: Hastanin doktorlar ve hemsireler tarafindan olusturulan tedavi planini takip etmesi ve katilmasi iyilesme için çok önemlidir.
© Habib Bostan. All RIghts Reserved.
Değerli Hastalarımız:
COVID-19 Nedeniyle Kliniğimizde Aldığımız Önlemler Salgını Nedeniyle Aldığımız Önlemler COVID-19 (Koronavirüs) Salgını nedeniyle korunma amaçlı önlemler alarak hastalarımızı tedavi etmeye devam etmekteyiz. Çünkü siz değerli hastalarımızın sağlığı bizim için çok önemlidir.
Kliniğimizde aşağıdaki önlemleri almaktayız. Randevu aşamasında hastalar öncelikle ateş, öksürük, boğaz ağrısı gibi solunum yolu enfeksiyonu şikayetleri açısından sorgulanmakta, şikâyeti olan hastalar salgın döneminde kliniğimize kabul edilmemektedir. Aynı anda birden fazla hastanın karşılaşmasını önlemek için randevu saatleri her hasta için 30 dakika olarak ayarlanmıştır. Hastalarımızın yanında refakatçi olarak en fazla 2 kişi kabul edilmektedir.
Bütün hasta ve hasta yakınlarının maske takması gerekmektedir. Bekleme alanlarında sosyal mesafeye dikkat edilerek oturulması sağlanmaktadır.
Muayenehanede her gün günlük olarak yüzeyler ve bütün kapı kolları antiseptik temizleyiciler ile temizlenmektedir.
Aldığımız önlemler sizlerin sağlığı içindir. Salgının kontrol altına alınması ve daha fazla yayılmaması için herkes tarafından bu dönemde kurallara uyulması son derece önemlidir. Sağlığınız ve sağlığımız için kurallara uyalım.
Sağlık dolu günlerde buluşmak üzere…
Randevu için Mesajınızı Yazabilirsiniz