Boyun fitigi, boyun bölgesinde bulunan disk sivilarinin omurilik sinirlerine temasi ile olusur. Disk sivilarinin omurilik sinirlerine ulasmasi sinirlerde tahrise neden olur ve bunu sonucunda boyun bölgesinde agrilari olusur.
Omurganiz omur adi verilen hareketli kemiklerden olusur. Omurganin servikal (boyun) kismi basimizi destekler ve basimizi öne, arkaya ve yanlara dogru döndürmemize izin verir. Omurganin boyun kismi 7 adet omurdan olusur ve omurlarin birbirine sürtünmesini önleyen amortisörler görevi gören disklerle birbirinden ayrilir. Diskin dis kismi kikirdak yapidan olusan halka yapidadir. Her diskin çekirdeginde nükleus pulposus adi verilen jelimsi bir yapi bulunur. Ayrica her disk seviyesinde, bir çift spinal sinir omurilikten çikar ve vücudunuza dallanir.
Disk fitigi, diskimizin jel benzeri merkezinin sert disk duvarinin yirtilmasi sonucu sinire basi yapmasi sonucu olusur. Diskimizin jel benzeri merkezinde bulunan yapi temasta bulundugu omurilik sinirlerimizi tahris eder. Agri, disk fitiginin basincinin neden oldugu spinal sinir iltihabi ve sismesi sonucu olusur. Zamanla, disk fitigi küçülme egilimindedir ve bu durumda kismi veya tam agri rahatlamasi yasayabilirsiniz.
Fitiklasmis bir diski tanimlamak amaciyla farkli terimler kullanilabilir. Disk halkasi saglam kaldiginda, ancak sinirlere baski yapabilen bir disa vurma meydana geldiginde siskin bir disk (bulging) olusur. Gerçek bir fitiklasmis disk (ayrica yirtilmis disk olarak da adlandirilir), disk halkasi çatladiginda veya patladiginda, jel dolu disk merkezinin disari çikmasina izin verir. Bazen fitik o kadar ilerler ki, serbest bir parça meydana gelir, yani bir parça diskten tamamen kurtulur ve omurilik kanalina düser.
Fitiklasmis bir diskin belirtileri, fitigin konumuna ve hastanin agriya yanitina bagli olarak degisir. Fitiklasmis bir servikal disk varsa, kolumuzdan ve muhtemelen elimize yayilan agri hissedebiliriz. Ayrica omuz üstünde veya yakininda agri ve basimizi çevirirken veya boynumuzu bükerken boyun agrisi olusur. Bazen kas spazmlari olabilir (kaslar kontrolsüz bir sekilde gerilir). Bazen agri ile birlikte kolumuzda uyusma ve karincalanma olusur. Ayni zamanda omuz ve kol kaslarinda güçsüzlük olabilir. Bazi hastalar kollarini baslarinin arkasinda yüksek bir pozisyonda tutarak rahatlama bulurlar. Çünkü bu pozisyon sinir üzerindeki baskiyi hafifletir.
Boyun fitigina neyin neden oldugunu tam olarak anlamak zor olabilir. Genellikle net bir neden olmadan yavasça ortaya çikar. Ancak bazen nedenler su sekilde siralanabilir.
Bir disk, asinma ve yipranma nedeniyle fitiklasmaya daha yatkin hale gelir. Genç insanlarin disklerinde çok fazla su var. Ancak yaslandikça bu su miktari azalir. Disklerin içeriginde daha az su olmasi, disklerin daha az esnek olmalari anlamina gelir. Olusan bu durumda diskin fitiklasma ihtimalinin daha büyük oldugu anlamina gelir. Yani yasli insanlarda, daha az güçle disk yirtilabilir.
Boyun fitigi olusumunda genetik faktörler etkilidir.
Ani, sarsintili hareketler boyun fitigina neden olabilir.
Agir bir nesneyi kaldirir veya vücudumuzu çok hizli bir sekilde döndürür veya bükersek, bir diske zarar verebiliriz.
Boyun fitigi riskini artiran nedenler arasindadir. Özellikle genç yaslarda sigaraya baslayanlarda, boyun yapisi çok kisa sürede bozulmaktadir.
Boyun fitiginin olusmasina zemin hazirlamaktadir.
Boyun fitigi, boyun agrisinin en yaygin nedenlerinden biridir Boyunda bulanan disklerden komsulugunda bulunan sinir köküne basi olusuyorsa diger belirtiler asagidakiler gibi olabilir.
Omuriligimize basi varsa, asagidakiler de dahil olmak üzere daha ciddi semptomlariniz olabilir:
Tedavilerimiz hakkinda bilgi almak için boyun fitigi tedavisi yazimizi okuyabilirsiniz.
© Habib Bostan. All RIghts Reserved.
Değerli Hastalarımız:
COVID-19 Nedeniyle Kliniğimizde Aldığımız Önlemler Salgını Nedeniyle Aldığımız Önlemler COVID-19 (Koronavirüs) Salgını nedeniyle korunma amaçlı önlemler alarak hastalarımızı tedavi etmeye devam etmekteyiz. Çünkü siz değerli hastalarımızın sağlığı bizim için çok önemlidir.
Kliniğimizde aşağıdaki önlemleri almaktayız. Randevu aşamasında hastalar öncelikle ateş, öksürük, boğaz ağrısı gibi solunum yolu enfeksiyonu şikayetleri açısından sorgulanmakta, şikâyeti olan hastalar salgın döneminde kliniğimize kabul edilmemektedir. Aynı anda birden fazla hastanın karşılaşmasını önlemek için randevu saatleri her hasta için 30 dakika olarak ayarlanmıştır. Hastalarımızın yanında refakatçi olarak en fazla 2 kişi kabul edilmektedir.
Bütün hasta ve hasta yakınlarının maske takması gerekmektedir. Bekleme alanlarında sosyal mesafeye dikkat edilerek oturulması sağlanmaktadır.
Muayenehanede her gün günlük olarak yüzeyler ve bütün kapı kolları antiseptik temizleyiciler ile temizlenmektedir.
Aldığımız önlemler sizlerin sağlığı içindir. Salgının kontrol altına alınması ve daha fazla yayılmaması için herkes tarafından bu dönemde kurallara uyulması son derece önemlidir. Sağlığınız ve sağlığımız için kurallara uyalım.
Sağlık dolu günlerde buluşmak üzere…
Randevu için Mesajınızı Yazabilirsiniz