Belde Kanal Darlığı

İçindekiler

Belde Kanal Darlığı (Lomber Dar Kanal)

Omurgamızın bel bölgesinde beş adet omur bulunur. Bu omurlar arasında, hareket ve yük taşımamızı sağlayan ‘disk’ adı verilen yapılar bulunur. Omurlar, diskler ve arkada birleşen omur kemikleri arasında omurilik kanalı yer alır. Bu omurilik kanalının daralması belde kanal darlığı olarak isimlendirilir.

Bu kanal içeresinden omurilik ve bacaklara giden sinirlerin geçer. Omuriliğin içinden geçtiği bu kanalın ve omurilikten çıkan sinirlerin geçtiği yine omurgada bulunan deliklerin daralması ile spinal stenoz (dar kanal) gelişir. Omurgada bulunan bu kanalda oluşan daralma içinde bulunan sinirler üzerine baskı oluşturur. Bu baskı nedeniyle ağrı oluşabilir.

Kanal darlığı zaman zaman bel fıtığı ile karıştıralabilir.

Belde Kanal Darlığı Ne Zaman Görülür?

Kanal daralması genellikle ileri yaşlarda görülür. Ancak omurga hasarı veya doğuştan dar omurilik kanalı olan gençler de risk altındadır.

Spinal stenoz genellikle osteoartrit ile ilişkili omurgadaki değişikliklerden kaynaklanır. Belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkar. Bazı durumlarda hiç belirti vermeyebilir. Bazılarında ise ayakta dururken ya da yürürken bel ve bacaklarda ağrı, karıncalanma, uyuşma ve kas güçsüzlüğü gözlemlenebilir. Bu belirtiler de zamanla kötüleşebilir.

Kanal Darlığı Türleri

Spinal stenoz omurga boyunca görülebilir. Boyunda oluşursa buna servikal stenoz denir. Omurgada daralma bel omurgasında oluşursa buna da lombar stenoz denir. Belde oluşan dar kanal en sık görülenidir.

Spinal stenozu tanısı için tıbbi geçmişi sorgulanır ve ardından fizik muayene yapılır. Hastada görülen belirtilerinizin nedenini saptamaya yardımcı olmak için;

  1. Omurganın görüntüsünü alabilmek için X-ışını, MRG taraması veya BT taraması
  2. Spinal sinirlerin sağlığını kontrol etmek için EMG
  3. Omurgada hasar veya büyüme olup olmadığını anlamak için kemik taraması yapılır.

Spinal stenoz tedavisi darlığın yerine ve belirtilerin şiddetine göre yapılır. Semptomları hafifse veya yoksa, düzenli doktor takibi yeterli olabilir. Evde uygulayabileceğiniz bazı tedavi yöntemleri işinize yarayabilir. Bunlar yardımcı olmazsa, ilaç veya fizik tedavi başlanabilir.

Hiçbir tedavi yönteminden fayda göremiyorsanız cerrahi müdahale de bir seçenek olabilir. Cerrahi tedavide ilk amaç omurilik üzerinde oluşan basının kaldırılmasıdır.

Doç. Dr. Habib Bostan

“Hastalarımızı; onlar için en uygun yöntemler ile tedavi ediyoruz. Uyguladığımız tedavileri egzersizler ile destekliyor ve sonuçlarını yakından takip ediyoruz.”

İlgili Yazılar

Ayak Ağrısı ve Tedavileri

Doç. Dr. Habib Bostan Aralık 11, 2024

Ayağın Anatomisi Nasıldır? Ayağın yapısında 26 kemik, 33 eklem, çoklu kaslar, tendonlar, bağlar, kan damarları, sinirler ve lenfatik yapılar bulunur. Ayağın yapısında bulunan kemikler ayak…

Latissimus Dorsi: Görevi, Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer

Doç. Dr. Habib Bostan Ocak 29, 2025

Latissimus Dorsi Nedir? Latissimus dorsi kası, vücudun kaburga ile pelvisten başlayarak üst kola ve omuza…

Parmak Çıtlatmak Zararlı mı? Alışkanlık ve Bırakma Yöntemleri

Doç. Dr. Habib Bostan Aralık 11, 2024

İnsanlar Neden Parmak Eklemlerini Çıtlatıyor? Parmak çıtlatmak yaygın görülen bir davranıştır. İnsanlar zaman zaman parmaklarını çıtlatmaktan…

Ganglion Kisti: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Doç. Dr. Habib Bostan Ocak 21, 2025

https://www.youtube.com/watch?v=ZH4ehb2qug4&t=63s Ganglion Kisti Nedir? Cildin alt kısmında bulunan, genellikle el veya eklemlerde gözlemlenen, tendon ya…

guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Bir yorum yazmak ister misiniz?x