Diyabetik Ayak Ve Ozon Tedavisi

Diyabetik Ayak Ve Ozon Tedavisi

Şeker Hastalığı (Diyabetes mellitus), kronik bir hastalıktır ve bu hastalık tüm vücut sistemlerinde hasara neden olabilmektedir.
Diyabete bağlı vücutta oluşan komplikasyonlar uzun sürede ortaya çıkmaktadır. Böbrekler, sinirler ve göz komplikasyonları gibi. Ancak ayak yaraları ani olarak görülebilir ve hızlı ilerler. Bir anda ayağı ve hayatı tehdit eden bir boyuta ulaşabilir.
Diyabetik hastaların ayak dolaşımları bozulmuş, hissetmelerine yarayan sinirler de hasar oluşmuştur. Bu nedenle diyabetik ayak yaraları çok hızlı bir şekilde enfekte olurlar. Eğer iyi bir yara bakımı yapılmazsa dolaşımı düzenlenmeyen ayaklarda yeniden yara ve enfeksiyon gelişme riski çok yüksektir.
Ozon tedavisi şeker hastalığı tedavisinde diğer tedavilerle kombine olarak kullanılabilir. Şeker hastalığının yan etkilerinin giderilmesinde ve oluşan ayak yaralarının bakımda ozon tedavisi etkili bir yöntemdir. Bu tedavi ile dolaşımı bozuk olan ayak bölgesinin kanlanması güçlü bir şekilde desteklenir ve alyuvarların dokuya oksijen bırakma kapasitesi artırılır.
Ozon sinir hasarının azalmasına da yardımcıdır. Enfeksiyona neden olan mikroorganizmalarla savaşan vücut savunma hücrelerini alarma geçirerek savaşma kapasitelerini yükseltir.
Ozon tedavi yöntemlerinden olan Major Otohemoterapi ve Ozon Torbalama diğer tedaviler ile kombine edildiğinde amputasyonların (ayak veya bacağın kesilmesi) önemli bir kısmını önleyebilir. Ozon tedavisi ayrıca kan şekerinin düzenlenmesine de yardımcı olur.

Diyabetik Ayak Sorunları Nelerdir?

Şeker hastalığı (Diyabetes mellitus-Diyabet), zaman içinde yüksek kan şekeri seviyelerinin vücutta bulunan sinirlere, böbreklere, gözlere ve kan damarlarına zarar verebileceği bir hastalıktır. Şeker hastalığı ayrıca vücudun enfeksiyonla mücadele yeteneğini de azaltabilir. Şeker hastalığı iyi kontrol edilmezse, organlara ve bağışıklık sistemine zarar verebilir. Ayak problemleri şeker hastalarında yaygın olarak gelişir ve hızla kötüleşir.
Sinir sistemine zarar görmüş bir şeker hastasının ayaklarında his kaybı oluşur. Ayağın cildinde normal ter salgısı ve yağ üretimi bozulur. Bunun sonucunda yürüme sırasında cilt, kemikler ve ayağın eklemleri üzerinde anormal baskı oluşur ve ayağın derisinin bozulmasına neden olabilir. Ayak derisinde yaralar gelişebilir.
Kan damarlarında hasar ve şeker hastalığından bağışıklık sisteminin bozulması bu yaraların iyileşmesini zorlaştırır. İlerleyen dönemde cilt, bağ dokuları, kaslar ve kemiklerin bakteriyel enfeksiyon ortaya çıkabilir.
Oluşan bu enfeksiyonlar kangrene dönüşebilir. Zayıf kan akışı nedeniyle kullanılan antibiyotikler enfeksiyon bölgesine kolayca ulaşamaz. İlerlemiş vakalarda, tek tedavi ayak veya bacağın ampütasyonudur. Enfeksiyon kan dolaşımına yayılabilir ve bu durum hayatı tehdit edici olabilir.
Diyabetli hastaların, ayaklarında oluşabilecek problemleri oluşmadan nasıl önleyeceklerini ve sorunları erken fark edebileceklerini bilmelidirler. Ayrıca ayak problemleri ortaya çıktığında doğru tedaviyi nasıl arayacaklarını da bilmeleri gerekir. Diyabetik ayak problemleri tedavi edilmiş olsa da, kan şekeri seviyesinin iyi kontrolü dahil olmak üzere önleme, diyabetik komplikasyonları önlemenin en iyi yoludur.
Diyabeti bulunan insanlar kendi ayaklarının nasıl inceleneceğini ve diyabetik ayak problemlerinin erken belirtilerini ve semptomlarını nasıl tanıyacağını öğrenmelidir. Ayrıca evde ayak bakımını ve doktora ne zaman başvurması gerektiğini öğrenmelidirler.

Diyabetik Ayak Sorunlarının Belirtileri Nelerdir?

  • Ayakta ağrı: Burkulma, gerginlik, çürük, aşırı kullanım, ayakkabıların yanlış kullanımı ve altta yatan bir enfeksiyon belirtisi olabilir.
  • Kızarıklık: Özellikle bir yara, ayakkabıların veya çorapların anormal sürtünmesinin bir işareti olabilir.
  • Ayakların veya bacakların şişmesi: Altta enfeksiyonun, yanlış kullanılan ayakkabıların veya zayıf venöz dolaşımın bir işareti olabilir. Diğer zayıf dolaşım belirtileri şunları içerir:
    • Bacakta veya kalçada yürüme ile artan ve dinlenme ile düzelen ağrı (topallama).
    • Alt bacaklarda ve ayaklarda kılların artık büyümemesi.
    • Bacaklarda ve ayakta sert ve parlak cilt görülmesi.
  • Lokalize sıcaklık artışı: İyileşmeyen veya yavaş iyileşen yaralardan kaynaklanan bir enfeksiyon veya inflamasyon belirtisi olabilir.
  • Deride hasar oluşması: Anormal aşınma ve yıpranma, yaralanma veya enfeksiyondan kaynaklanabilir. Nasır ayak için kronik travmanın bir işareti olabilir. Ayak tırnağı mantarı, atlet ayağı ve batık ayak tırnakları daha ciddi bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir.
  • Bir yaranın irin drenajı: Bu durum genellikle enfeksiyonun bir işaretidir.
  • Topallama veya yürüme zorluğu: Eklem sorunlarının, ciddi enfeksiyonların veya yanlış kullanılan ayakkabıların işareti olabilir.
  • Ayaktaki bir yara ile ilişkili ateş veya titreme: Uzuvları ve hayatı tehdit eden bir enfeksiyonun işareti olabilir.
  • Bir yaradan yayılan kızarıklık: Giderek kötüleşen bir enfeksiyonun işaretidir.
  • Ayaklarda veya bacaklarda yeni veya kalıcı uyuşma: Bir kişinin bacak ve ayak problemleri riskini artıran diyabetten kaynaklanan sinir hasarının bir işareti olabilir.

Diyabetik Ayak Sorunlarının Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?

Çeşitli faktörler, diyabetl hastalarında ayak problemlerini, bacaklarda ve ayaklarda diyabete bağlı enfeksiyonların gelişme riskini artırır. Bunlarda bazılar aşağıda anlatılacaktır.

Ayakkabılar:

Uygunsuz ayakkabılar diyabetik ayak sorunlarının yaygın bir nedenidir. Diyabet hastalarında ayakkabı giymeyle ilişkili ağrılar varsa, mümkün olan en kısa zamanda yeni uygun ayakkabılar elde edilmelidirler.

Sinir Hasarı:

Uzun süredir devam eden veya kontrolsüz diyabet hastalarının ayaklarındaki sinirlerde hasar oluşabilir. Bunun tıbbi ismi periferik nöropatidir. Sinir hasarı oluşan hastalar, ayaklarını normal şekilde hissedemeyebilir.
Ayrıca, ayaklarının ve ayak parmaklarının pozisyonlarını algılamaya bilirler. Sinirler olmayan kişiler genellikle ayakkabılarının ayaklara sürtündüğünü veya ayağın bir kısmının yürürken gerildiğini hissedebilir.
Diyabete bağlı sinir hasrı oluşmuş bir kişi küçük yaralanmaları ve ayak gerginliğini doğru algılamaya bilir. Normalde, insanlar ayakkabılarının içinde bir taş olup olmadığını hissedebilir ve sonra hemen o taşı çıkarabilirler. Diyabete bağlı nöropatisi olan bir kişi ayakkabısının içinde bulunan taşı algılayamayabilir. Bu taş sürekli sürtünme ile ayakta kolayca bir yara oluşturabilir.

Enfeksiyonlar:

Sporcu ayağı, ciltte veya ayak tırnaklarında mantar enfeksiyonu gibi durumlar daha ciddi bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle ayakta oluşan enfeksiyonlar derhal tedavi edilmelidir.
Ayakta oluşan batık tırnaklar hemen tedavi edilmelidir. Yine ayak tırnağı mantarı da tedavi edilmelidir.
Herhangi bir şekilde tütün içmek, ayak ve bacaklardaki küçük kan damarlarında kan dolaşımına zarar verir. Bu da hasar iyileşme sürecini bozabilir.  Sigara kullanmak enfeksiyonlar ve amputasyonlar için önemli bir risk faktörüdür.

Diyabet ve Ayak Sorunlarınız Varsa Ne Zaman Doktoru Aramalısınız?

Diyabetli bir kişinin diyabetik ayak veya bacak problemi varsa doktora başvurmanın yaygın nedenleri aşağıda sıralanmıştır.

  • Ne kadar küçük olursa olsun, ayaklara veya bacaklara herhangi bir travma tıbbi bakıma ihtiyaç duyabilir. Diyabetlilerde küçük yaralanmalar bile ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.
  • Ayaklarda veya bacaklarda oluşan ağrı, bir şeylerin yanlış olduğuna dair bir işarettir. Özellikle süreklilik arz eden ağrı asla normal değildir.
  • Ayak ve bacakta yeni oluşan kabarcık, yara veya ülser daha ciddi bir sorun haline gelebilir. Hastanın bu yaraları nasıl tedavi edeceği konusunda bir doktorla danışması gerekecektir.
  • Ayaklarda veya bacaklarda yeni oluşan sıcaklık, kızarıklık veya şişlik alanlarının bulunması. Bu durum sıklıkla erken enfeksiyon veya iltihap belirtileridir. Onlara erken müdahale etmek daha ciddi sorunları önleyebilir.
  • Ayak tırnağının etrafında ağrı, kızarıklık veya şişlik oluşması. Böyle bir durumda diyabetik ayak enfeksiyonu nedeni olan batık bir ayak tırnağı olduğu anlamına gelebilir. Erken tedavi gerekir.
  • Ayaklarda veya bacaklarda uyuşma, diyabetik sinir hasarının veya bacaklarda dolaşım bozukluğunun bir işareti olabilir.
  • Ayaklardaki sürekli kaşıntı, bir mantar enfeksiyonu veya kuru cilt belirtisi olabilir.

Diyabetik ayak ve bacak problemleri için derhal tıbbi yardım almanın bazı yaygın nedenleri aşağıdadır.

  • Ayaklarda veya bacaklarda oluşan şiddetli ağrı genellikle bacağın akut kan dolaşımı kaybına, ciddi enfeksiyona veya ciddi sinir hasarına bağlı olabilir.
  • Ayaklarda veya bacaklarda önemli ölçüde kanama yapan cilt kesisi. Böyle bir kesinin iyileşmesine yardımcı olmak için uygun temizlik ve onarım gerekir.
  • Ayaklarda oluşan bir önemli delinme yaralanması (örneğin, bir çiviye basmak veya bir köpek veya kedi tarafından ısırılmak) enfekte olma riski yüksektir.
  • Ayaklarda veya bacaklarda yaklaşık 1 inçten (2,54 cm) fazla oluşan yaralar veya ülserler. Bunlar uzuv tehdit edici enfeksiyonlarla ilişkilidir.
  • Ayaklarda veya bacaklarda bir yara veya ülserden yayılan kızarıklık veya kırmızı çizgiler. Bu durum dokulara yayılan bir enfeksiyon belirtisidir.
  • Kızarıklık, şişme, sıcaklık veya bacaklardaki herhangi bir yara veya ülser ile ilişkili olarak 38,5 ° C’den yüksek ateş oluşması. Bu durum uzuv tehdit edici veya hayatı tehdit eden bir enfeksiyonun işareti olabilir.

Diyabetik Ayak Sorunlarını Teşhisi?

Tıbbi değerlendirme için kapsamlı bir öykü alınmalı ve fizik muayeneyi yapılmalıdır. Ayrıca laboratuvar testleri ve bacaklarda dolaşımı değerlendiren tetkiklerin yapılması gerekir.
Öykü ve fizik muayene: Hastaya semptomları hakkında sorular sorulur. Muayenede hastanın yaşamsal belirtilerini (sıcaklık, nabız, kan basıncı ve solunum hızı), ayak ve bacaklardaki hislerin incelenmesini, ayak ve bacaklardaki dolaşımın incelenmesini, problem alanının ayrıntılı bir incelemesi yapılır.
Laboratuvar testleri: Enfeksiyonun varlığını ve şiddetini belirlemeye yardımcı olacak kan tetkikleri istenir. Çok yüksek veya çok düşük beyaz kan hücresi sayısı ciddi enfeksiyon olduğunu gösterir.
Hastanın kan şekeri kontrol edebilir. Sorunun şiddetine bağlı olarak, diğer vücut sistemlerinin enfeksiyon karşısında düzgün çalışıp çalışmadığını değerlendirmek için kan testleri istenir.
X-ışınları: Enfeksiyona bağlı kemiklerde veya eklemlerde hasar belirtilerini ve yumuşak dokulardaki yabancı cisimleri görmek için ayak veya bacakların röntgeni isteyebilir.
Ultrason: Alt ekstremitelerdeki damarlarda kan akışını görmek için Doppler ultrasonu isteyebilir.
Anjiyogram: Alt ekstremitelerde zayıf kan dolaşımı belirlenirse dolaşımın iyileştirilmesi için cerrahiye hazırlık sırasında bir anjiyogram yapılabilir.

Diyabet ve Ayak Sorunları Olan Kişiler için Evde Tedavi Nedir?

Diyabetli bir kişi aşağıdakileri yapmalıdır:

  1. Ayak muayenesi: Ayaklarınızı her gün ve ne kadar küçük olursa olsun herhangi bir travmadan sonra inceleyin.
  2. Engelleri ortadan kaldırın: Ayağınızı çarpma olasılığın olan eşyaları kaldırın. Yerdeki dağınıklığı toplayın.
  3. Ayak tırnağı düzeltme: Ayak tırnaklarınızı her zaman bir güvenlik makası ile kesin,
  4. Ayakkabı: Ayaklarınızı korumak için mümkün olduğunda sağlam, rahat ayakkabılar giyin.
  5. Egzersiz: Düzenli egzersiz, ayak ve bacaklarınızdaki kemik ve eklem sağlığını iyileştirir. Bacaklarınıza dolaşımı iyileştirir ve ayrıca kan şekeri seviyenizi stabilize etmeye yardımcı olur.
  6. Sigara içmek: Sigarayı bırakmak, ayaklarınızla ilgili sorunları önlemek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri olabilir.
  7. Diyabet kontrolü: Bir diyetin ardından ilaçlarınızı almak, kan şekerinizi düzenli olarak kontrol etmek, düzenli egzersiz yapmak ve doktorunuzla iyi iletişim kurmak, diyabetinizi kontrol altında tutmak için çok önemlidir.

Diyabetli Kişilerde Ayak Sorunları Ciddi Olabilir mi?

Yaş: Yaş arttıkça, ayak ve bacaklarda ciddi problemler yaşama olasılığı daha yüksektir. Diyabetli yaşlılarda, dolaşım problemleri ve sinir hasarı daha yaygın görülür.
Diyabet süresi: Hasta ne kadar uzun süre diyabet ise diyabete bağlı alt ekstremite problemleri
Gelişme riski yüksektir.,
Enfeksiyonun ciddiyeti: Derin dokuları ve kemiği içeren enfeksiyonlar çok daha fazla ampütasyon riski taşır.
Dolaşım kalitesi: Sigaraya ve diyabete bağlı veya her ikisinden kaynaklanan kan damarı hasarı durumunda, hastanın bacaklarında kan akışı zayıfsa, yaraları iyileştirmek çok daha zordur.
Tedavi planına uyum: Hastanın doktorlar ve hemşireler tarafından oluşturulan tedavi planını takip etmesi ve katılması iyileşme için çok önemlidir.

Diyabetik Ayak Sorunlarını Nasıl Önleyebilirsiniz?

  • İyi diyabet kontrolü
  • Düzenli bacak ve ayak kendini muayene
  • Sorunları nasıl tanıyacağınız hakkında bilgi
  • Uygun ayakkabı seçimi
  • Mümkünse düzenli egzersiz
  • Yaralanmayı önleme
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x