Tetik Nokta Enjeksiyonu

İçindekiler

Tetik Nokta Enjeksiyonu Nedir?

Tetik nokta enjeksiyonu bazı hastalarda oluşan ağrının tedavisi için bir tedavi seçeneğidir. Nokta enjeksiyonu için kullanılan noktalar kas dokusunda bulunur ve ağrıyı tetikleyen noktalardır. Kasların içerisinde bulunan bu noktalar kas dokusunun normal yapısının bozulması ile oluşmuştur. Tedavisi için ağrı noktalarına bir gün ara ile üç defa enjeksiyon uygulanmalıdır.

Çoğu zaman, kas içinde bulunan ve ağrıya neden olan tetik noktalar cilt altında hissedilebilir. Tetik nokta enjeksiyonu, kas içinde bulunan ve ağrıyı neden olan tetik noktalara enjeksiyon uygulama işlemidir.

Tetik Nokta Enjeksiyonu Nasıl Uygulanır?

Tetik nokta enjeksiyon için öncelikle ağrıyı tetikleyen noktalar tespit edilir. Cilt temizliği sonrasında, küçük bir iğne tetik noktasına girilir ve bu tetik noktalara 3-5 cc lokal anestezik madde veya serum fizyolojik enjekte edilir.  Enjeksiyon işlemi birkaç saniye sürer. Tetik nokta enjeksiyonu, seğirme ve hafif ağrıya neden olabilir. Birkaç dakika içinde bu noktalarda ağrıda azalma hissedilir. Tetik nokta enjeksiyonu için kısa veya uzun etkili lokal anestezikler kullanılabildiği gibi, kuru iğne ya da botoks ta kullanılabilmektedir.

Tetik Nokta Enjeksiyonu Kaç Kez Tekrarlanmalıdır?

Tetik nokta enjeksiyon tedavisi en az bir gün aralıklarla üç defa uygulanmaktadır.

Tetik Nokta Enjeksiyonu Sonrası Ne Olur?

İşlem sonrasında hasta 30 dakika gözlem altında bulundurulur. Bu sürenin sonunda tansiyon düşüklüğü ve bulantı gibi rahatsızlıklar bulunmuyorsa hasta evine gidebilir.

Tetik Nokta Tedavisinde Kullanılabilen Diğer Yöntemler Nelerdir?

  • Kuru iğne tedavisi
  • Akupunktur
  • Sprey germe tekniği
  • Masaj
  • Basınç uygulama
  • İlaç tedavileri
  • Fizik tedavi yöntemleri

Tetik Nokta Enjeksiyonu Kimlere Uygulanabilir?

  • Miyofasiyal ağrı sendromu: Tetik noktalardan kaynaklanan en sık sendrom miyofasyal ağrı sendromudur. Miyofasyal ağrı sendromu, sürekli tekrarlanan kas aktiviteler ve bozuk postürden kaynaklanır. Genellikle boyun bölgesinde görülür ve ağrıya kas kasılması eşlik eder.
  • Fibromiyalji sendromu: Yaygın kas ağrıları ve vücudun birçok bölgesinde bulunan kaslarda aşırı hassasiyetle kendini gösteren kronik bir ağrı sendromudur. Özellikle boyun ve omuzlardan başlar, sırta, kollara göğüs duvarına ve bacaklara doğru yayılır. Bu ağrı gezici tarzda ya da devamlı olabilir.
  • Gerilim baş ağrıları: En yaygın baş ağrısı türüdür ve genellikle stresten dolayı oluştuğu düşünülmektedir. Artan duygusal gerginlik sonucu, yüz, boyun ve kafa derisi kaslarının kasılmalarından kaynaklanabileceği iddia edilmektedir. Ayrıca gerilim baş ağrısı olanlarda ağrıya karşı artan bir duyarlılık tespit edilmiştir.

Tetik Nokta Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanmaz?

  • Girişim bölgesinde aktif enfeksiyonu olan,
  • Gebe olan veya gebe olma ihtimali olan,
  • Kanında pıhtılaşma bozukluğu bulunan
  • Girişim yapılmasını kabul etmeyen hastalara bu girişim uygulanmaz.

Tetik Nokta Enjeksiyonu Tedavisinde Riskler Nelerdir?

Kullanılan ilaçlara bağlı olarak çok nadir olarak yan etkiler oluşabilmektedir. Kullanılan lokal anesteziklerden lidokain, sistemik toksisite yapmadan sersemlik, yorgunluk ve amnezi yapabilir. Lokal irritasyon ve allerjik reaksiyonlar çok nadirdir.

Tetik Nokta Tedavisi Sizin İçin Uygun Mu?

Eğer kas ağrınız ağrı kesiciler ve fizik tedavi de dahil olmak üzere diğer tedavilerde düzelmediyse, tetik nokta tedavisi sizin için doğru bir tedavi seçeneği olabilir.

Kaslarda Tetik Noktalar Nasıl Oluşur?

Kas içinde bulunan tetik noktaların oluşmasında çeşitli faktörler rol alır. Bu sebepler arasında aşırı fiziksel aktivite, travma ve stres gibi faktörlerin ön plana çıkar. Bu faktörler ile kasların hareketleri kısıtlanır ve sonuçta kaslarda gergin bantlar oluşur. Kaslarda oluşan bu durum merkezi sinir sistemini uyarır. Uyarılan sinir sistemi motor refleksleri harekete geçirir ve kas içinde bulunan tetik nokta ve etrafında ağrıya neden olan maddeler salgılanır. Sonuçta tetik noktanın bulunduğu kas dokusunda ve çevresinde hassasiyet ve ağrı oluşur. Yanı tetik nokta, kasta travmatize olmuş alandır ve el ile palpasyonda hassasiyet hissedilebilir.

Sinir Kökü Hasarına Bağlı Kaslarda Tetik Noktalar Oluşur Mu?

Sinir kökü hasarına bağlı olarak da tetik nokta gelişebilmektedir. Bunun en bilinen örneği de boyun fıtığının sinir köküne baskı yapması sonucu oluşan boyun ve sırt kaslarındaki tetik noktalardır. Sinir kökünün fıtık tarafından hasarlanması, sinirle ilgili olan boyun ve sırt kaslarında sürekli bir uyarılmaya sebep olur. Genellikle bu durum tedaviye dirençli tetik nokta oluşmasıyla sonuçlanmaktadır.

Tetik Noktalar Vücutta Nerelerde Bulunur?

Bu tetikleyici noktalar vücudun herhangi bir bölgesinde bulunabilir. Ancak daha çok boyun, omuz ve bel bölgesinde görülür.

Doç. Dr. Habib Bostan

“Hastalarımızı; onlar için en uygun yöntemler ile tedavi ediyoruz. Uyguladığımız tedavileri egzersizler ile destekliyor ve sonuçlarını yakından takip ediyoruz.”

İlgili Yazılar

Ayak Ağrısı ve Tedavileri

Doç. Dr. Habib Bostan Aralık 11, 2024

Ayağın Anatomisi Nasıldır? Ayağın yapısında 26 kemik, 33 eklem, çoklu kaslar, tendonlar, bağlar, kan damarları, sinirler ve lenfatik yapılar bulunur. Ayağın yapısında bulunan kemikler ayak…

Latissimus Dorsi: Görevi, Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer

Doç. Dr. Habib Bostan Ocak 29, 2025

Latissimus Dorsi Nedir? Latissimus dorsi kası, vücudun kaburga ile pelvisten başlayarak üst kola ve omuza…

Parmak Çıtlatmak Zararlı mı? Alışkanlık ve Bırakma Yöntemleri

Doç. Dr. Habib Bostan Aralık 11, 2024

İnsanlar Neden Parmak Eklemlerini Çıtlatıyor? Parmak çıtlatmak yaygın görülen bir davranıştır. İnsanlar zaman zaman parmaklarını çıtlatmaktan…

Ganglion Kisti: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Doç. Dr. Habib Bostan Ocak 21, 2025

https://www.youtube.com/watch?v=ZH4ehb2qug4&t=63s Ganglion Kisti Nedir? Cildin alt kısmında bulunan, genellikle el veya eklemlerde gözlemlenen, tendon ya…

guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Bir yorum yazmak ister misiniz?x