Temporomandibular eklem (TME) agrisi veya çene agrisi, çeneyi kafatasinin kenarlarindaki kemiklere baglayan eklemde olusan bir bozukluk sonucu gelisen agridir. TME bozukluklari, eklemin kendisini, yüzünü kontrol eden kas ve ligamanlari etkileyebilir ve bu da ekleminin fonksiyonlarini bozabilir.
Temporomandibular eklemler yüzün her iki yaninda ve kulaklarin hemen önünde bulunur. Yani çenenin her iki tarafinda bir Temporomandibular eklem vardir. Temporomandibular eklemler alt çene kemigini kafatasina baglar ve çigneme ve konusma gibi hareketlere yardimci olur.
Temporomandibular eklemde herhangi bir islev bozuklugunu ifade eder. Temporomandibular eklem bozuklugu, çene eklemlerinin etrafinda bulunan kaslarda ve baglarda olusan enflamasyon veya tahris durumunda ortaya çikar. Olusan bu durum akut veya kronik olabilir. Yine temporomandibular eklem bozuklugu nedeniyle ortaya çikan agri hafif veya siddetli olabilir.
TME bozuklugu çene eklemlerinin veya çevre dokularin yaralanmasindan kaynaklanabilir. Diger temporomandibular eklem bozuklugu nedenlerinin bazilari sunlardir:
TME bozukluklari gelistirme riskini artirabilecek faktörler asagida özetlenmistir.
Temporomandibular eklem bozuklugu en çok 20 ila 40 yaslarinda görülür. Kadinlarda erkeklerden daha sik rastlanir. En yaygin temporomandibular eklem bozuklugu semptomlarindan bazilari sunlardir:
Temporomandibular eklemi hastaliklarinin teshisinde disler ve kapanis sisteminin, çigneme kaslarinin ve çene ekleminin detayli muayenesi yapilir. Gerekli durumlarda görüntüleme yöntemlerine de basvurularak tani konulur.
Temporomandibular agri, kronik bel agrisi sonrasi ikinci en sik görülen kronik kas-iskelet sistemi rahatsizligidir. Temporomandibular eklem bozuklugu olan herkes, temporomandibuler agri gelistirme riski altindadir. Temporomandibular eklem rahatsizliklari eriskinlerin % 15'ini etkilemektedir. Bu da 20 ila 40 yaslari arasinda en yüksek oranda görülmektedir. Nedeni tam bilinmemekle birlikte, kadinlarda erkeklerden daha yaygindir.
Temporomandibular Eklem Agrisinin Tedavisi Nasildir?
Sebeplere bagli olarak, akut temporomandibular eklem agrisi, özellikle iltihap belirtileri olan sisme ve sicaklik eslik ettiginde buz uygulma ile tedavi edilebilir. Diger durumlarda nemli isi daha etkili olabilir. Eklemi yumusak yiyecekler yiyerek dinlendirmek de önemlidir. Hafif çene egzersizleriyle yapilan fizik tedavi çene hareketliligini artirabilir.
TME agrisinin sik sik toplanmaya neden olan stresten kaynaklanmasi nedeniyle, örnegin yoga, masaj veya meditasyon yoluyla rahatlama teknikleri de yardimci olabilir. Disleri kaplayan ve temas etmelerini önleyen plastik bir agizligin uyku sirasinda kullanilmasi ögütme ve sikma nedeniyle olusabilecek agriya karsi etkili olur.
TME agrisina yönelik farmakolojik tedavi seçenekleri de vardir. genellikle nonsteroid anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) veya kortizon gibiilaçlar kullanilabilir. Bu ilaçlar birçok TME rahatsizligi için etkili olan iltihabi, sisligi ve kas agrisini hafifletebilir. Çene sikma oldugunda kas gevseticiler kullanilabilir.
Botoks bazi TME rahatsizliklarinda faydali olabilecek yeni bir tedavi seçenegidir. Bu toksin bir kas gevseticidir ve bas ve boyundaki kas gerginligini azaltarak kas agrisini azaltabilir. Ayni zamanda gece bruksizmi azaltir.
Anksiyolitik ilaçlar, TME agrisi, stres ve endise sonucu ortaya çiktiginda etkili olabilir. Kronik TME agrisinda antidepresanlar da kullanilabilir. Pregabalin veya gabapentin gibi ilaçlar da bazi TME rahatsizliklarinda etkilidir.
Çigneme kasi olan masseter kaslarina tetik noktasi enjeksiyonlari kuru igne tedavisi agriyi azaltabilir.
Temporomandibular ekleme steroid enjeksiyonu bu eklemin artritinden dolayi agri ve iltihabi azaltabilir. Trombosit bakimindan zengin plazma enjeksiyonlari, tetikleyici nokta enjeksiyonlari veya steroid ile yapilan eklem enjeksiyonlari, uzun süreli agri kesilmesi saglamazsa yapilabilir.
Eklem agrisina, dislerin pozisyonundan veya isirma problemlerinden kaynaklaniyorsa veya siddetlenirse ortodontik tedavi gerekebilir. Agir vakalarda çene-yüz ameliyati gerekebilir.
Bas agriniz oldugunda, nedenin çeneniz olabilecegini düsünmeyebilirsiniz. Ancak temporomandibular eklem bas agrinizin nedeni olabilir. Temporomandibular eklem bozukluguna bagli bas agrisi yaygi olarak görülmektedir. Genel bas agrilari ile temporomandibular eklem bas agrilarini ayirt etmek zor olabileceginden, temporomandibular eklem bas agrilari hakkinda özel bir istatistik yoktur. Temporomandibular eklem kaslari çene ve yanaklar boyunca uzanir ve bazen bu kaslar agriya, hatta bas agrisina neden olabilir. Çenedeki kaslar gerildiginde (dislerinizi gicirdattiginizda oldugu gibi) agri yanaklarin yaninda, basin yanlarinda ve üst kisminda diger temporomandibular eklem kaslarina yayilarak bas agrisina neden olabilir. Temporomandibular eklem bas agrisi ayrica osteoartrit, eklem hipermobilitesi veya osteoporoz ile ilgili temporomandibular eklem sorunlarindan da kaynaklanabilir.
Birçok farkli bas agrisi türü vardir. Ancak TME bas agrilari tipik olarak diger semptomlarla birlikte ortaya çikar. Bunlar sunlari içerebilir:
TME bas agrilari da siklikla basin ve yüzün bir veya daha fazla bölgesinde tekrarlar veya gerilim tipi bas agrilari gibi hissedilebilir.
Temporomandibular eklem kaynakli bas agrilari da dahil olmak üzere birçok TME bozuklugu için öncelikle tani konulmalidir. Tani sonrasinda genellikle konservatif tedaviler önerilir. Bu tedavi yöntemleri asagida basliklar halinde anlatilacaktir.
Baska bir seçenek de bir agri kliniginde bir doktorla konusmak olabilir. TME agrisinin kökenini bulmada yardimci olacaktir.
© Habib Bostan. All RIghts Reserved.
Değerli Hastalarımız:
COVID-19 Nedeniyle Kliniğimizde Aldığımız Önlemler Salgını Nedeniyle Aldığımız Önlemler COVID-19 (Koronavirüs) Salgını nedeniyle korunma amaçlı önlemler alarak hastalarımızı tedavi etmeye devam etmekteyiz. Çünkü siz değerli hastalarımızın sağlığı bizim için çok önemlidir.
Kliniğimizde aşağıdaki önlemleri almaktayız. Randevu aşamasında hastalar öncelikle ateş, öksürük, boğaz ağrısı gibi solunum yolu enfeksiyonu şikayetleri açısından sorgulanmakta, şikâyeti olan hastalar salgın döneminde kliniğimize kabul edilmemektedir. Aynı anda birden fazla hastanın karşılaşmasını önlemek için randevu saatleri her hasta için 30 dakika olarak ayarlanmıştır. Hastalarımızın yanında refakatçi olarak en fazla 2 kişi kabul edilmektedir.
Bütün hasta ve hasta yakınlarının maske takması gerekmektedir. Bekleme alanlarında sosyal mesafeye dikkat edilerek oturulması sağlanmaktadır.
Muayenehanede her gün günlük olarak yüzeyler ve bütün kapı kolları antiseptik temizleyiciler ile temizlenmektedir.
Aldığımız önlemler sizlerin sağlığı içindir. Salgının kontrol altına alınması ve daha fazla yayılmaması için herkes tarafından bu dönemde kurallara uyulması son derece önemlidir. Sağlığınız ve sağlığımız için kurallara uyalım.
Sağlık dolu günlerde buluşmak üzere…
Randevu için Mesajınızı Yazabilirsiniz