Sakroiliak (SI) eklem omurga ve legen kemiginin arasinda bulunur ve bu iki kemigi birbirine baglar. Ana görevi, ayakta dururken veya yürürken üst bedeninizin agirligini tasimak ve bu yükü bacaklariniza aktarmaktir.
Sakroiliak eklem disfonksiyonu, omurganin en alt kisminda bulunan legen kemigini sakrum kemigine baglayan eklemlerde olusan bozuklugu ifade eder. Belde veya kalçada agri sikayetine neden olabilir. Bulgulari itibariyla bel fitigi ile karistirilabilir. Tüm bel agrilarinin yaklasik %30 kadarinda sakroiliak eklemlerden kaynaklanabilecegi tahmin edilmektedir. Bu durum için sakroiliit, Sakroiliak eklem iltihabi, Sakroiliak eklem sendromu, sakroiliak eklem disfonksiyonu ve Sakroiliak eklem gerginligi terimleri de kullanilmaktadir.
Farkli nedenler sakroiliak eklem disfonksiyonuna neden olabilir. En yaygin olanlari sunlardir:
Artrit: Sakroiliak eklem, eklem agrisina spondiloza (spinal osteoartrit) neden olabilir. Sakroiliak eklemlerin etrafindaki kikirdak asindiginda kemikler birbirine sürtünmeye baslayabilir. Omurgayi etkileyen bir tür inflamatuar artrit olan ankilozan spondilit de sakroiliak eklem disfonksiyonuna neden olabilir.
Hamilelik: Hamile kadinlarda sakroiliak eklem disfonksiyonu olusabilir ve bu nedenle bel agrisi veya pelvik agri yasayabilirler. Çünkü sakroiliak eklemler hamilelikte gerilebilir ve gevseyebilir. Ayrica, hormon degisiklikleri ve hamilelik sirasinda alinan kilolar, eklemlerin üzerinde ek bir stres olusturabilir.
Travma: Kaza sonucu alinan darbeler sakroiliak eklemlere zarar verebilir.
Enfeksiyon: Enfeksiyon son derece nadir görülür. Ancak sakroiliak eklem agrisinin baska bir olasi nedenidir.
Düzensiz bacak uzunlugu: Bir bacak digerinden daha zayif veya daha uzun oldugunda sakroiliak eklem agrisi tetiklenebilir.
Sakroiliak Eklem Disfonksiyonunun Belirtileri Nelerdir?
Bel agrisi: Genelde tek tarafli görülür. Bazen iki tarafta da olabilir.
Kalça veya kasik agrisi: Yine genelde tek tarafli görülür. Bazen iki tarafta da olabilir.
Tutukluluk: Bel ve kalça hareketlerinde kisitlilik olusur.
Siyatik tarzi agri: Siyatik semptomlarina benzer bulgular görülebilir. Bu agri genellikle diz seviyesinden asagiya inmez. Sakroiliak ekleme ek baski uygularken kötülesen agri
Instabilite: Oturup kalkarken veya yürürken kalçanin kendini birakiyormus gibi olmasi durumu.
Uzun süre ayakta durmak veya yürümekle siddetlenen ancak uzanirken düzelen agri
Sakroiliak Eklem Disfonksiyonu Kaynakli Agri Nasil Hissedilir?
Donuk veya keskin bir agri olabilir.
Sakroiliak eklemden baslar, kalçalara, uyluga, kasiklara ve bele dogru yayilabilir.
Bazen ayakta durmak agriyi tetikler.
Çogu zaman agri tek taraflidir.
Sabahlari daha çok rahatsiz eder ve gün içinde düzelebilir.
Sakroiliak eklem disfonksiyonunu gösteren tek bir standart test bulunmamaktadir. Sakroiliak eklem disfonksiyonu, bel fitigi, bel kireçlenmesi gibi durumlara benzer belirtiler gösterebilir. Bu nedenle taniyi koymak zor olabilir. Tani için hastanin sikayetlerin sorgulanmasi ve fizik muayene en önemli asamalardir. Fizik muayenede kullanilan sakroiliak eklemi degerlendirmek için bazi özel testler bulunmaktadir. Bu testlerde agri tespit edilmesi durumu sakroiliak eklem disfonksiyonu lehine olarak yorumlanir. Ayrica ekleme lokal anestezik enjeksiyonu yapilmasi ile agrinin rahatlamasi tanisal amaçla kullanilabilir. Taniya yardimci olmak, omurga ve kalça ile ilgili diger sorunlari kontrol etmek için röntgen, BT veya MRI gibi görüntüleme çalismalari istenebilir.
Tedavi tespit edilen sakroiliak eklem disfonksiyonunun sebebine göre degisir. Sakroiliak eklem agrisi için ilk tedaviler tipik olarak sunlari içerir:
Kisa dinlenme süresi: 1 ila 2 günlük bir dinlenme süresi önerilebilir. Birkaç günden daha uzun süre istirahat etmek, sertligi kötülestirebilecegi için tavsiye edilmez.
Buz veya isi uygulamak: Bel ve pelvise uygulanan buz, agri ve rahatsizligi hafifletebilir. Eklem etrafina uygulanan isi da kas gerginligini veya spazmlari azaltarak agriyi hafifletmeye yardimci olabilir.
Agri kesici ilaçlar: Agrinin siddetine göre agri kesici türleri kullanilabilir.
Fizik Tedavi: Egzersizler ile kas gücü artirabilir ve bu da sizi daha esnek hale getirebilir. Agridan kaçinmaya çalisirken, topallayarak yürümek veya bir tarafa yaslanmak gibi edinmis aliskanliklarin düzeltilmesi gerekir.
Destekler: Eklem çok gevsek oldugunda (hipermobil) bel çevresine bir pelvik destek sarilabilir ve bölge stabilize edilmeye çalisilir.
Sakroiliak eklem enjeksiyonlari: Sakroiliak eklemin içine lokal anestezik ve steroid ilaç karisiminin enjekte edilmesidir.
Sakroiliak eklemin içine lokal anestezik ve steroid ilaç karisiminin enjekte edilmesidir.
Sakroiliak Eklem Enjeksiyonunun Amaci Nedir?
Sakroiliak eklem enjeksiyonu iki amaçla yapilabilir.
Tanisal amaçli: Hastanin agrisinin sakroiliak eklem kaynakli olup olmadigini tespit etmek.
Tedavi amaçli: Sakroiliak eklem içindeki ödemi azaltarak sinirler üzerindeki baskiyi azaltmak ve bu basi sonucu olusan agriyi ortadan kaldirmak.
Sakroiliak Eklem Agrisinin Cerrahi Tedavisi Nasildir?
Çok nadir olarak sakroiliak eklem disfonksiyonu tedavisinde cerrahi kullanilabilir. Sakroiliak eklem agrisini gidermek için kullanilan standart cerrahi sakroiliak eklem füzyonudur. Bu prosedürün amaci, ilium ve sakrumu bir araya getirerek sakroiliak eklemdeki hareketi tamamen ortadan kaldirmaktir.
© Habib Bostan. All RIghts Reserved.
Değerli Hastalarımız:
COVID-19 Nedeniyle Kliniğimizde Aldığımız Önlemler Salgını Nedeniyle Aldığımız Önlemler COVID-19 (Koronavirüs) Salgını nedeniyle korunma amaçlı önlemler alarak hastalarımızı tedavi etmeye devam etmekteyiz. Çünkü siz değerli hastalarımızın sağlığı bizim için çok önemlidir.
Kliniğimizde aşağıdaki önlemleri almaktayız. Randevu aşamasında hastalar öncelikle ateş, öksürük, boğaz ağrısı gibi solunum yolu enfeksiyonu şikayetleri açısından sorgulanmakta, şikâyeti olan hastalar salgın döneminde kliniğimize kabul edilmemektedir. Aynı anda birden fazla hastanın karşılaşmasını önlemek için randevu saatleri her hasta için 30 dakika olarak ayarlanmıştır. Hastalarımızın yanında refakatçi olarak en fazla 2 kişi kabul edilmektedir.
Bütün hasta ve hasta yakınlarının maske takması gerekmektedir. Bekleme alanlarında sosyal mesafeye dikkat edilerek oturulması sağlanmaktadır.
Muayenehanede her gün günlük olarak yüzeyler ve bütün kapı kolları antiseptik temizleyiciler ile temizlenmektedir.
Aldığımız önlemler sizlerin sağlığı içindir. Salgının kontrol altına alınması ve daha fazla yayılmaması için herkes tarafından bu dönemde kurallara uyulması son derece önemlidir. Sağlığınız ve sağlığımız için kurallara uyalım.
Sağlık dolu günlerde buluşmak üzere…
Randevu için Mesajınızı Yazabilirsiniz