Sabah Sertliğinin Nedenleri

İçindekiler

Tutuk ve agrili bir sekilde uyandiginizda yaslanmayi, eski bir yatagi veya kötü bir gece dinlenmesini suçlamak kolaydir. Bu durumlarin sabahlari eklemlerinizi tutuk hissetmenize neden olabilecegi dogrudur. Ancak bu durum çok sik yasaniyorsa tibbi bir durumun isareti olabilir.

Sabah tutuklugu, birçok insanin yaslandikça yaygin olarak karsilastigi osteoartrit dahil olmak üzere çesitli artrit türlerinin bir belirtisidir. Ayni zamanda asagidaki gibi inflamatuar artrit türlerinin bir uyari isaretidir:

 

  • Romatoid artrit
  • Psoriatik artrit
  • Ankilozan spondilit

Yaslanma ve osteoartritin sabah sertligine neden olmasi sasirtici degildir. Yasla beraber eklemlerde kikirdak dejenerasyonu olusur ve eklemi yaglamayi saglayan sinovyal siviyi üretimi azalir. Bu da eklemleri sert ve agrili hissetmemize neden olur. Bu kisiler birkaç saat hareketsiz kaldiginda eklemleri sertlesir.

Psoriatik artrit, Romatoid artrit ve Ankilozan spondilit varsa sabah tutuklugunu tetikleyen sey eklemde olusan enflamasyondur. Osteoartritli kisilerle inflamatuar artritli kisilerdeki sabah tutuklugu arasindaki en büyük fark, bunun ne kadar sürdügüdür. Osteoartriti olanlarda sertlik genellikle sadece birkaç dakika sürer ve hareket etmeye basladiginda hafifler. Inflamatuar artrit varsa geçmesi bir saat veya daha uzun sürebilir.

 

Sabah tutuklugu, omurgayi, kalçalari ve dizleri etkileyen ankilozan spondilitin en sik görülen belirtisidir. Ankilozan spondilitte çogunlukla belde ve boyunda sertlik olur.

Sabah sertligine neden olabilecek diger saglik kosullari sunlardir:

  • Troid hastaligi
  • D vitamini eksikligi
  • Fibromiyalji
  • Obezite

Art arda 3 günden fazla bir süre boyunca ciddi derecede tutukluk ve agri hissederek uyanirsaniz, bir doktora basvurmanizi öneririm.

Doç. Dr. Habib Bostan

“Hastalarımızı; onlar için en uygun yöntemler ile tedavi ediyoruz. Uyguladığımız tedavileri egzersizler ile destekliyor ve sonuçlarını yakından takip ediyoruz.”

İlgili Yazılar

Ayak Ağrısı ve Tedavileri

Doç. Dr. Habib Bostan Aralık 11, 2024

Ayağın Anatomisi Nasıldır? Ayağın yapısında 26 kemik, 33 eklem, çoklu kaslar, tendonlar, bağlar, kan damarları, sinirler ve lenfatik yapılar bulunur. Ayağın yapısında bulunan kemikler ayak…

Latissimus Dorsi: Görevi, Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer

Doç. Dr. Habib Bostan Ocak 29, 2025

Latissimus Dorsi Nedir? Latissimus dorsi kası, vücudun kaburga ile pelvisten başlayarak üst kola ve omuza…

Parmak Çıtlatmak Zararlı mı? Alışkanlık ve Bırakma Yöntemleri

Doç. Dr. Habib Bostan Aralık 11, 2024

İnsanlar Neden Parmak Eklemlerini Çıtlatıyor? Parmak çıtlatmak yaygın görülen bir davranıştır. İnsanlar zaman zaman parmaklarını çıtlatmaktan…

Ganglion Kisti: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Doç. Dr. Habib Bostan Ocak 21, 2025

https://www.youtube.com/watch?v=ZH4ehb2qug4&t=63s Ganglion Kisti Nedir? Cildin alt kısmında bulunan, genellikle el veya eklemlerde gözlemlenen, tendon ya…

guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Bir yorum yazmak ister misiniz?x