Topuk kemigi ayagin arka kisminda bulunur ve ayak bileginde eklemleri olusturan kemiklerden bir tanesidir. Topuk kemiginin arkasina asil tendonu yapisir ve bu tendon da ayak bilegini kendimize dogru çekmemizi saglar. Topuk kemiginin arka kisminda asil tendonunun yapisma yerinde bulunan kemik çikintinin normalden yüksek olmasi Haglund'un Deformitesi olarak isimlendirilir. Bu deformiteye bagli olarak yürüme esnasinda bu kemik çikintisinin asil tendonuna sürtünmesi sonucu ortaya çikan agrili duruma “Haglund Hastaligi” denir.
Haglund'un deformitesi, topuga sikça baski yapildiginda ortaya çikar. Özellikle topugu çok siki veya sert olan ayakkabilar giymekten kaynaklanabilir. Pompa tarzi yüksek topuklu ayakkabi giyen kadinlarda siklikla Haglund'un deformitesi gelisir. Bu nedenle bazen Haglund'un deformitesi "pompa darbesi" olarak da adlandirilir. Yüksek ayak kemeri varsa veya topugun dis tarafinda yürümek Haglund'un deformitesini gelisme riskini artirmaktadir.
Kalitimin da Haglund'un deformitesi olusumunda rolü vardir. Haglund'un deformitesi gelistirmeye egilimli olabilecek kalitsal ayak yapilari sunlardir.
Asil tendonu ile topuk kemigi arasinda “retrokalkaneal bursa” olarak adlandirilan koruyucu bir kese vardir. Hastaligin baslangicinda sürtünme ile önce bu kesede ödem olusur ve ödem nedeniyle topuk arkasinda agri olusur. Ilerleyen zamanlarda da sürtünme devam ederse kesenin koruyucu etkisi ortadan kalkar ve asil tendon kilifinda tenosinovit ismi verilen agrili bir durum olusur. Buna ragmen sürtünmenin devam etmesi halinde ise asil tendonunda yipranma meydana gelir. Asil tendonunda olusan bu yipranma durumu tendonun kopmasina da neden olabilir.
Haglund'un deformitesi bir ya da iki ay içinde ortaya çikabilir. Belirtiler sunlari içerebilir:
Fizik muayene ile Haglund hastaliginin tanisi konulabilir. Ancak ayak bileginin röntgeni ile kemik çikintinin boyutunun tespit edilmesi ve konulan taninin dogrulanmasi gerekir. Konservatif tedavinin basarisiz oldugu durumlarda mutlaka ayak bilek MR çektirmek gerekir. MR ile asil tendonunda dejenerasyon olup olmadigi tespit edilebilir.
Hastaligin baslangiç dönemimde (retrokalkaneal bursit dönemi veya tenosinovit döneminde) sürtünmeyi önlemek için topugu yükseltici tabanliklar antienflamatuvar ilaçlar ile birlikte kullanilir.
Bu tedavi yeterli olmazsa retrokalkaneal bursa içerisine 2’den fazla olmamak üzere steroid enjeksiyonu uygulanabilir. Ikiden fazla steroid uygulanmasi asil tendonunda kopma riskini artirdigi unutulmamalidir.
Ilaç tedavisi: Oral nonsteroid antienflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) kullanilabilir.
Buz: Sismeyi azaltmak için iltihapli bölgeye bir buz torbasi uygulanabilir. Egzersizler: Germe egzersizleri asil tendonundan gerginligi hafifletmeye yardimci olur.
Topuk yastiklari: Ayakkabi içine yerlestirilen pedler topugu yastiklar ve yürürken tahrisi azaltmaya yardimci olabilir.
Ayakkabi modifikasyonu: Sirti açik veya yumusak sirtli ayakkabilar tahrisi önlemeye veya en aza indirmeye yardimci olur.
Fizik Tedavi: Ultrason gibi fizik tedavi yöntemleri, iltihabi azaltmaya yardimci olabilir.
Ortez cihazlari: Ayaktaki hareketi kontrol etmeyi destekler.
Haglund'un deformitesinin cerrahi olmayan tedavisinde amaç retrokalkaneal bursa iltihabini azaltmaktir. Bu yaklasimlar agriyi ve iltihabi giderebilirken, kemik çikintisini küçültmezler. Eger konservatif tedavi ile basarili olunamaz ise veya hastada asil tendonunda kopma riski yaratacak miktarda dejenerasyon varsa cerrahi uygulanabilir.
© Habib Bostan. All RIghts Reserved.
Değerli Hastalarımız:
COVID-19 Nedeniyle Kliniğimizde Aldığımız Önlemler Salgını Nedeniyle Aldığımız Önlemler COVID-19 (Koronavirüs) Salgını nedeniyle korunma amaçlı önlemler alarak hastalarımızı tedavi etmeye devam etmekteyiz. Çünkü siz değerli hastalarımızın sağlığı bizim için çok önemlidir.
Kliniğimizde aşağıdaki önlemleri almaktayız. Randevu aşamasında hastalar öncelikle ateş, öksürük, boğaz ağrısı gibi solunum yolu enfeksiyonu şikayetleri açısından sorgulanmakta, şikâyeti olan hastalar salgın döneminde kliniğimize kabul edilmemektedir. Aynı anda birden fazla hastanın karşılaşmasını önlemek için randevu saatleri her hasta için 30 dakika olarak ayarlanmıştır. Hastalarımızın yanında refakatçi olarak en fazla 2 kişi kabul edilmektedir.
Bütün hasta ve hasta yakınlarının maske takması gerekmektedir. Bekleme alanlarında sosyal mesafeye dikkat edilerek oturulması sağlanmaktadır.
Muayenehanede her gün günlük olarak yüzeyler ve bütün kapı kolları antiseptik temizleyiciler ile temizlenmektedir.
Aldığımız önlemler sizlerin sağlığı içindir. Salgının kontrol altına alınması ve daha fazla yayılmaması için herkes tarafından bu dönemde kurallara uyulması son derece önemlidir. Sağlığınız ve sağlığımız için kurallara uyalım.
Sağlık dolu günlerde buluşmak üzere…
Randevu için Mesajınızı Yazabilirsiniz