Bu yazimizdan en çok rastlanan fibromiyalji semptomlari nelerdir 10 maddede siraladik.
Dünyada ve ülkemizde yaygin görülen ve agriya neden olan fibromiyalji, beynin agriyi isleme biçimini artiran ve çogu zaman vücudun agri reseptörlerini etkileyen kas-iskelet sistemi bozuklugudur.
Fibromiyalji hastalari, tüm vücutlarinda agri ile iliskili sayisiz semptomdan sikayetçidir. Hastalik yasam kalitesini düsürmektedir. Fibromiyalji tedavisi ile ilgili yazimizi da okuyabilirsiniz.
Fibromiyalji tedavisinde kullanilan yöntemler ise;
Fibromiyalji semptomlari içerisinde en yaygin 10 belirtisi asagida siralanmistir.
Kronik agri fibromiyalji semptomlari içerisindeki en önemli bulgudur. Ancak kendini farkli sekillerde ve vücudun farkli bölgelerinde gösterir. Bazi fibromiyalji hastalari tüm vücudu boyunca sürekli biçaklanma tarzi agridan sikayet ederken, digerleri daha körelmis bir sürekli agri hissi yasarlar. Fibromiyalji agrisi vücudun bir veya daha fazla bölgesinde lokalize olabilir.
Fibromiyaljinin neden oldugu agrinin belirgin bir nedeni henüz bulunamamistir. Bununla birlikte, bazi hastalar bazi tanimlanabilir agriyi tetikleyici faktörler tarifler.
Degisen hava kosullari ( Artan basinç, düsen basinç ve nem degisiklikleri gibi) agriyi daha yogun hale getirebilir. Duygusal olarak stresli durumlarda da fibromiyalji agrisinda keskin bir artis görülür. Bu durum da agrinin güçlü bir psikolojik bileseni olabilecegini düsündürür.
Fibromiyalji hastalarinin yasadigi dokunma duyarliligini arttiran iki tibbi terim vardir. Bunlar hiperestezi ve hiperaljezi olarak isimlendirilir. Hiperestezi, duyusal dokunma girdisine karsi artan bir duyarliligi tanimlar.
Örnegin, hafif bir örtünün altinda olmak, agir bir yükün agirligi altinda sikismis gibi hissetmenizi saglayabilir. Hiperaljezi ise agri hissinde asiri artisi tanimlar. Örnegin, ayak parmaginizi bir masanin ayagina çarpabilirsiniz, hiperaljezi durumunda saatler veya günler boyunca dayanilmaz ve zonklayan agri hissedebilirsiniz.
Hem hiperestezi hem de hiperaljezi çok siddetli hale gelebilir. Bu durumlarda hasta rutin aktivitelere islevsel olarak katilamaz.
Bazi fibromiyalji hastalari semptomlariyla iliskili bir tür döngüyü tanimlar. Duyarlilik artar ve semptomlar kötülesir. Daha sonra hafifletir ve hasta normal aktivitelerine geri dönebilir. Bu durum döngü tekrar baslayana kadar devam eder.
Hastalik asiri hassasiyet olarak kendini göstermektedir.
Fibromiyaljisi hastalari tipik olarak dokunma hassasiyetinin ötesinde duyusal anormallikler de yasarlar. Çevresel etkilerden siklikla etkilenirler. Bu semptomlar genellikle hastanin koku, ses ve görme duyularini içerir.
Örnegin, fibromiyaljisi olan bir kisi sigara dumanina asiri duyarli olabilir. Yeni boyanmis bir odaya adim attiginda bulanti hissedebilir. Kimyasal bazli temizlik ürünleri de bu tip hassasiyetleri bulunan hastalar bunlari kullanamayabilir.
Bu kimyasallarin kullanildigi bir alanda bulunma durumunda hastalik tetikleniyor gibi görünmektedir. Bu hastalara orta ses seviyesindeki sesler son derece yüksek görünebilir. Hatta bu sesler bas agrilarina ve diger asiri reaksiyonlara neden olabilir.
Aydinlatma seviyeleri genellikle hastanin görme duyusunu etkileyebilir. Isiklar normal seviyelerde olsa ve hasta tanidik bir ortamda olsa bile dayanilmaz derecede parlak görünebilir.
Fibromiyalji semptomlari içerisinde görülen kaslarda ve eklemlerde sertlik hissidir. Bu tür hisleri yorucu fiziksel aktivite dönemlerinden sonra yasamak normaldir. Ancak fibromiyaljili insanlar belirgin bir neden olmaksizin kas ve eklem sertligi gelistirir.
Fibromiyalji agrisi gibi, bu sertlik de vücutta genellestirilebilir. Bir veya daha fazla lokalize kas veya eklem grubunu etkileyebilir.
Bazi fibromiyalji hastalarinda kas ve eklem sertlikleri sabahlari veya oturduktan sonra veya uzun bir süre hareketsiz olduktan sonra daha kötü olabilir. Bu durum özellikle yasli insanlarda oldukça normaldir.
Fibromiyaljisi hastalari kalktiktan ve tekrar hareket etmeye basladiktan sonra önemli bir rahatlama yasamazlar. Bazi fibromiyalji hastalarinda kas ve eklem sertligi hareket ile daha da kötülesebilir.
Küçük kas spazmlari çogu insanda zaman zaman görülebilir. Fibromiyalji hastalarinda belirli bir neden olmaksizin asiri kas spazmlari yasama egilimindedir.
Kaslar kendiliginden spazmlara giriyor gibi görünüyor. Bazen, bir veya daha fazla kas tekrar tekrar etkilenir. Hasta bir sonraki kas spazminin nerede olusacagini tahmin etmeyi imkansizdir. Çünkü bu spazmlar neredeyse her yerde ve hemen hemen her zaman olabilir.
Genel olarak, fibromiyalji kas spazmlarinin bir olus sekli vardir. Belirli bir kas grubunu tekrar tekrar etkilerler ve en yogun kas spazmlari geceleri ortaya çikar. Bu kas spazmlari uykuyu bozacak kadar yogun ve aci verici olabilir.
Bu tür kas spazmlari çok az uyari ile veya hiç uyari olmadan gerçeklesir. Hasta etkilenen kaslari veya kas gruplarini zorlamak ve gerginlikten kaçinmak için ekstra özen gösterse bile yine de olabilir.
Kronik yorgunluk ve bitkinlik fibromiyalji hastalarinin çogunda görülür. Bunun iki temel nedeni olduguna inanilir. Ilk olarak, fibromiyalji sendromunun kendisi, hastalar kendilerini fiziksel veya zihinsel olarak asiri zorlamasalar bile, hastalarin enerjileri tüketiyor gibi görünüyor.
Baska bir deyisle, yorgunluk ve bitkinlik durumu hastaligin temel semptomlaridir. Bu yorgunluk ve bitkinlik baska bir nedenden dolayi ortaya çikmaz.
Fibromiyaljinin neden oldugu agri ve kas spazmlari, çogu hastalarda uykusuzluga neden olur. Zamanla, bu kronik uyku yoksunlugu da sürekli yorgunluga yol açabilir. Bu da hastada bir kisir döngü haline gelir.
Fibromiyaljinin neden oldugu kronik yorgunluk ve bitkinlik sonunda bagisiklik sistemine zarar verecek ve hastanin enerji seviyelerinin düsmesine neden olacaktir.
Bellek ve konsantrasyon da fibromiyaljiden etkilenir. Ancak bunun durumun kronik yorgunluk ve bitkinlik sendromunun bir parçasi olup olmadigi tam olarak açiklanamamaktadir. Hastalarin kisa süreli hafizasi belirgin sekilde etkilenir.
Hastalar, yeni ögrenilen bilgileri ve becerileri hatirlamakta ve konsantrasyonu uzun süre sürdürmekte zorlanirlar. Bazi hastalar bulaniklik hissinden sikayetçidir. Hastalar sanki bir sis perdesinin arkasinda olduklarini söylerler. Bu durum fibro-fog olarak adlandirilir.
Çogu fibromiyalji hastasi çok siddetli bas agrisi veya migren yasadigini bildirmektedir. Bas agrisi genellikle basi etkileyen sabit basinç veya zonklama hissi tarzinda kendini gösterir. Bas agrisi boynuna, omuzlara ve hatta sirt kismina da yayilir.
Fibromiyaljiden mustarip bazi hastalar bas agrilarinin genellikle çevresel duyarliliklar tarafindan tetiklendigini iddia ederler. Daha önce de belirtildigi üzere parlak isiklar, güçlü kokular ve yüksek sesler fibromiyalji hastasi için çok daha yogun görünebilir. Çogu zaman hastalar bu çevresel tetikleyicilerden biriyle karsilasana kadar kendini iyi hissettigini söylerler.
Çevresel tetikleyiciler ile karsilastiktan sonra bir bas agrisi devreye girer. Bu bas agrisi, çevresel tetikleyicilerden uzaklastiktan sonra bile saatlerce, hatta günlerce kaybolamayabilir. Bazi durumlarda, fibromiyaljiye bagli bas agrisi uyku bozukluklarina neden olacak kadar güçlü olabilir.
Fibromiyaljide irritabl bagirsak sendromu gelisme riski yüksektir. Fibromiyalji ve irritabl bagirsak sendromu çok yüksek komorbidite oranlarina sahiptir. Bu da ikisi arasinda bir baglanti oldugunu gösterir.
Fibromiyaljide olusan kas sertligi ve neden oldugu genel agri hastalarin bagirsak hareketlerinde zorluk zorluklar olusturur. Ilerleyen zamanlarda barsak içeriginin temizlenmesi daha da zorlasir.
Bu durumda da müshillere güvenmeye ve asiri kullanima yol açabilir. Müshillerin çok kullanilmasi daha fazla komplikasyona neden olabilir. Hastalar kabizlik yerine ishal veya bagirsaklar bos olsa bile bagirsaklari tahliye etme dürtüsü yasarlar.
Fibromiyaljisi olan hastalar kronik depresyon gelisme riski altindadir. Depresyon sürekli agri, uyku kaybi, enerji eksikligi ve hastanin bir zamanlar zevk aldigi aktivitelerden vazgeçmek zorunda kalmasindan kaynaklandigi düsünülmektedir.
Fibromiyalji kaynakli bas agrilarinda oldugu gibi depresyon, hastanin zamanla yipranmasi sonucu olmayabilir. Aksine beyin kimyasindaki degisikliklerden bagimsiz olarak ortaya çikabilir.
Fibromiyaljinin bazi antidepresanlara iyi yanit verdigi bilinmektedir. Bu ilaçlar sadece depresyon semptomlarini hafifletmekle kalmaz, ayni zamanda sürekli agri, kas sertligi, kas spazmlari ve diger semptomlari da sakinlestirir.
© Habib Bostan. All RIghts Reserved.
Değerli Hastalarımız:
COVID-19 Nedeniyle Kliniğimizde Aldığımız Önlemler Salgını Nedeniyle Aldığımız Önlemler COVID-19 (Koronavirüs) Salgını nedeniyle korunma amaçlı önlemler alarak hastalarımızı tedavi etmeye devam etmekteyiz. Çünkü siz değerli hastalarımızın sağlığı bizim için çok önemlidir.
Kliniğimizde aşağıdaki önlemleri almaktayız. Randevu aşamasında hastalar öncelikle ateş, öksürük, boğaz ağrısı gibi solunum yolu enfeksiyonu şikayetleri açısından sorgulanmakta, şikâyeti olan hastalar salgın döneminde kliniğimize kabul edilmemektedir. Aynı anda birden fazla hastanın karşılaşmasını önlemek için randevu saatleri her hasta için 30 dakika olarak ayarlanmıştır. Hastalarımızın yanında refakatçi olarak en fazla 2 kişi kabul edilmektedir.
Bütün hasta ve hasta yakınlarının maske takması gerekmektedir. Bekleme alanlarında sosyal mesafeye dikkat edilerek oturulması sağlanmaktadır.
Muayenehanede her gün günlük olarak yüzeyler ve bütün kapı kolları antiseptik temizleyiciler ile temizlenmektedir.
Aldığımız önlemler sizlerin sağlığı içindir. Salgının kontrol altına alınması ve daha fazla yayılmaması için herkes tarafından bu dönemde kurallara uyulması son derece önemlidir. Sağlığınız ve sağlığımız için kurallara uyalım.
Sağlık dolu günlerde buluşmak üzere…
Randevu için Mesajınızı Yazabilirsiniz