En Sık Fibromiyalji Semptomları
Bu yazımızdan en çok rastlanan fibromiyalji semptomları nelerdir 10 maddede sıraladık.
Dünyada ve ülkemizde yaygın görülen ve ağrıya neden olan fibromiyalji, beynin ağrıyı işleme biçimini artıran ve çoğu zaman vücudun ağrı reseptörlerini etkileyen kas-iskelet sistemi bozukluğudur.
Fibromiyalji hastaları, tüm vücutlarında ağrı ile ilişkili sayısız semptomdan şikayetçidir. Hastalık yaşam kalitesini düşürmektedir. Fibromiyalji tedavisi ile ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz.
Fibromiyalji tedavisinde kullanılan yöntemler ise;
- Kuru İğne Tedavisi
- Ozon Tedavisi
- Myers Kokteylidir.
Fibromiyalji semptomları içerisinde en yaygın 10 belirtisi aşağıda sıralanmıştır.
1. Ağrı:
Kronik ağrı fibromiyalji semptomları içerisindeki en önemli bulgudur. Ancak kendini farklı şekillerde ve vücudun farklı bölgelerinde gösterir. Bazı fibromiyalji hastaları tüm vücudu boyunca sürekli bıçaklanma tarzı ağrıdan şikayet ederken, diğerleri daha körelmiş bir sürekli ağrı hissi yaşarlar. Fibromiyalji ağrısı vücudun bir veya daha fazla bölgesinde lokalize olabilir.
Fibromiyaljinin neden olduğu ağrının belirgin bir nedeni henüz bulunamamıştır. Bununla birlikte, bazı hastalar bazı tanımlanabilir ağrıyı tetikleyici faktörler tarifler.
Değişen hava koşulları ( Artan basınç, düşen basınç ve nem değişiklikleri gibi) ağrıyı daha yoğun hale getirebilir. Duygusal olarak stresli durumlarda da fibromiyalji ağrısında keskin bir artış görülür. Bu durum da ağrının güçlü bir psikolojik bileşeni olabileceğini düşündürür.
2. Dokunmaya Duyarlılık:
Fibromiyalji hastalarının yaşadığı dokunma duyarlılığını arttıran iki tıbbi terim vardır. Bunlar hiperestezi ve hiperaljezi olarak isimlendirilir. Hiperestezi, duyusal dokunma girdisine karşı artan bir duyarlılığı tanımlar.
Örneğin, hafif bir örtünün altında olmak, ağır bir yükün ağırlığı altında sıkışmış gibi hissetmenizi sağlayabilir. Hiperaljezi ise ağrı hissinde aşırı artışı tanımlar. Örneğin, ayak parmağınızı bir masanın ayağına çarpabilirsiniz, hiperaljezi durumunda saatler veya günler boyunca dayanılmaz ve zonklayan ağrı hissedebilirsiniz.
Hem hiperestezi hem de hiperaljezi çok şiddetli hale gelebilir. Bu durumlarda hasta rutin aktivitelere işlevsel olarak katılamaz.
Bazı fibromiyalji hastaları semptomlarıyla ilişkili bir tür döngüyü tanımlar. Duyarlılık artar ve semptomlar kötüleşir. Daha sonra hafifletir ve hasta normal aktivitelerine geri dönebilir. Bu durum döngü tekrar başlayana kadar devam eder.
Hastalık aşırı hassasiyet olarak kendini göstermektedir.
3. Çevresel Duyarlılık:
Fibromiyaljisi hastaları tipik olarak dokunma hassasiyetinin ötesinde duyusal anormallikler de yaşarlar. Çevresel etkilerden sıklıkla etkilenirler. Bu semptomlar genellikle hastanın koku, ses ve görme duyularını içerir.
Örneğin, fibromiyaljisi olan bir kişi sigara dumanına aşırı duyarlı olabilir. Yeni boyanmış bir odaya adım attığında bulantı hissedebilir. Kimyasal bazlı temizlik ürünleri de bu tip hassasiyetleri bulunan hastalar bunları kullanamayabilir.
Bu kimyasalların kullanıldığı bir alanda bulunma durumunda hastalık tetikleniyor gibi görünmektedir. Bu hastalara orta ses seviyesindeki sesler son derece yüksek görünebilir. Hatta bu sesler baş ağrılarına ve diğer aşırı reaksiyonlara neden olabilir.
Aydınlatma seviyeleri genellikle hastanın görme duyusunu etkileyebilir. Işıklar normal seviyelerde olsa ve hasta tanıdık bir ortamda olsa bile dayanılmaz derecede parlak görünebilir.
4. Kas ve Eklem Sertliği:
Fibromiyalji semptomları içerisinde görülen kaslarda ve eklemlerde sertlik hissidir. Bu tür hisleri yorucu fiziksel aktivite dönemlerinden sonra yaşamak normaldir. Ancak fibromiyaljili insanlar belirgin bir neden olmaksızın kas ve eklem sertliği geliştirir.
Fibromiyalji ağrısı gibi, bu sertlik de vücutta genelleştirilebilir. Bir veya daha fazla lokalize kas veya eklem grubunu etkileyebilir.
Bazı fibromiyalji hastalarında kas ve eklem sertlikleri sabahları veya oturduktan sonra veya uzun bir süre hareketsiz olduktan sonra daha kötü olabilir. Bu durum özellikle yaşlı insanlarda oldukça normaldir.
Fibromiyaljisi hastaları kalktıktan ve tekrar hareket etmeye başladıktan sonra önemli bir rahatlama yaşamazlar. Bazı fibromiyalji hastalarında kas ve eklem sertliği hareket ile daha da kötüleşebilir.
5. Kas Spazmları:
Küçük kas spazmları çoğu insanda zaman zaman görülebilir. Fibromiyalji hastalarında belirli bir neden olmaksızın aşırı kas spazmları yaşama eğilimindedir.
Kaslar kendiliğinden spazmlara giriyor gibi görünüyor. Bazen, bir veya daha fazla kas tekrar tekrar etkilenir. Hasta bir sonraki kas spazmının nerede oluşacağını tahmin etmeyi imkansızdır. Çünkü bu spazmlar neredeyse her yerde ve hemen hemen her zaman olabilir.
Genel olarak, fibromiyalji kas spazmlarının bir oluş şekli vardır. Belirli bir kas grubunu tekrar tekrar etkilerler ve en yoğun kas spazmları geceleri ortaya çıkar. Bu kas spazmları uykuyu bozacak kadar yoğun ve acı verici olabilir.
Bu tür kas spazmları çok az uyarı ile veya hiç uyarı olmadan gerçekleşir. Hasta etkilenen kasları veya kas gruplarını zorlamak ve gerginlikten kaçınmak için ekstra özen gösterse bile yine de olabilir.
6. Tükenme:
Kronik yorgunluk ve bitkinlik fibromiyalji hastalarının çoğunda görülür. Bunun iki temel nedeni olduğuna inanılır. İlk olarak, fibromiyalji sendromunun kendisi, hastalar kendilerini fiziksel veya zihinsel olarak aşırı zorlamasalar bile, hastaların enerjileri tüketiyor gibi görünüyor.
Başka bir deyişle, yorgunluk ve bitkinlik durumu hastalığın temel semptomlarıdır. Bu yorgunluk ve bitkinlik başka bir nedenden dolayı ortaya çıkmaz.
Fibromiyaljinin neden olduğu ağrı ve kas spazmları, çoğu hastalarda uykusuzluğa neden olur. Zamanla, bu kronik uyku yoksunluğu da sürekli yorgunluğa yol açabilir. Bu da hastada bir kısır döngü haline gelir.
Fibromiyaljinin neden olduğu kronik yorgunluk ve bitkinlik sonunda bağışıklık sistemine zarar verecek ve hastanın enerji seviyelerinin düşmesine neden olacaktır.
7. Sorun Çözme:
Bellek ve konsantrasyon da fibromiyaljiden etkilenir. Ancak bunun durumun kronik yorgunluk ve bitkinlik sendromunun bir parçası olup olmadığı tam olarak açıklanamamaktadır. Hastaların kısa süreli hafızası belirgin şekilde etkilenir.
Hastalar, yeni öğrenilen bilgileri ve becerileri hatırlamakta ve konsantrasyonu uzun süre sürdürmekte zorlanırlar. Bazı hastalar bulanıklık hissinden şikayetçidir. Hastalar sanki bir sis perdesinin arkasında olduklarını söylerler. Bu durum fibro-fog olarak adlandırılır.
8. Kronik Baş Ağrıları:
Çoğu fibromiyalji hastası çok şiddetli baş ağrısı veya migren yaşadığını bildirmektedir. Baş ağrısı genellikle başı etkileyen sabit basınç veya zonklama hissi tarzında kendini gösterir. Baş ağrısı boynuna, omuzlara ve hatta sırt kısmına da yayılır.
Fibromiyaljiden mustarip bazı hastalar baş ağrılarının genellikle çevresel duyarlılıklar tarafından tetiklendiğini iddia ederler. Daha önce de belirtildiği üzere parlak ışıklar, güçlü kokular ve yüksek sesler fibromiyalji hastası için çok daha yoğun görünebilir. Çoğu zaman hastalar bu çevresel tetikleyicilerden biriyle karşılaşana kadar kendini iyi hissettiğini söylerler.
Çevresel tetikleyiciler ile karşılaştıktan sonra bir baş ağrısı devreye girer. Bu baş ağrısı, çevresel tetikleyicilerden uzaklaştıktan sonra bile saatlerce, hatta günlerce kaybolamayabilir. Bazı durumlarda, fibromiyaljiye bağlı baş ağrısı uyku bozukluklarına neden olacak kadar güçlü olabilir.
9. Bağırsak Sorunları:
Fibromiyaljide irritabl bağırsak sendromu gelişme riski yüksektir. Fibromiyalji ve irritabl bağırsak sendromu çok yüksek komorbidite oranlarına sahiptir. Bu da ikisi arasında bir bağlantı olduğunu gösterir.
Fibromiyaljide oluşan kas sertliği ve neden olduğu genel ağrı hastaların bağırsak hareketlerinde zorluk zorluklar oluşturur. İlerleyen zamanlarda barsak içeriğinin temizlenmesi daha da zorlaşır.
Bu durumda da müshillere güvenmeye ve aşırı kullanıma yol açabilir. Müshillerin çok kullanılması daha fazla komplikasyona neden olabilir. Hastalar kabızlık yerine ishal veya bağırsaklar boş olsa bile bağırsakları tahliye etme dürtüsü yaşarlar.
10. Depresyon:
Fibromiyaljisi olan hastalar kronik depresyon gelişme riski altındadır. Depresyon sürekli ağrı, uyku kaybı, enerji eksikliği ve hastanın bir zamanlar zevk aldığı aktivitelerden vazgeçmek zorunda kalmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Fibromiyalji kaynaklı baş ağrılarında olduğu gibi depresyon, hastanın zamanla yıpranması sonucu olmayabilir. Aksine beyin kimyasındaki değişikliklerden bağımsız olarak ortaya çıkabilir.
Fibromiyaljinin bazı antidepresanlara iyi yanıt verdiği bilinmektedir. Bu ilaçlar sadece depresyon semptomlarını hafifletmekle kalmaz, aynı zamanda sürekli ağrı, kas sertliği, kas spazmları ve diğer semptomları da sakinleştirir.