Baker Kisti Nedir?
Baker kisti dizin arkasında şişkinlik ve gerginlik hissine neden olan içi sıvı dolu yumuşak bir kitledir. Genellikle diz ekleminde artrit veya kıkırdak yırtığı gibi oluşan bir sorunun sonucudur. Artrit veya kıkırdak yırtığı diz ekleminin çok fazla sıvı üretmesine neden olur ve bu da bir Baker kisti oluşumuna yol açabilir.
Kist başlangıçta ağrıya neden olmaz ama büyüdükçe diz çevresinde ağrı ve kısıtlılık oluşturur. Dizin gerilmesi ve bükülmesi gibi aktiviteler sırasında keskin bir ağrı ortaya çıkar. Baker kisti, kadınlarda ve 40 yaş üstü bireylerde daha sık görülmektedir.
Baker Kisti Neden Oluşur?
Sporla ilgili bir yaralanma veya dizdeki bir darbeden kaynaklanan hasarlanma, Baker kistinin gelişmesine neden olabilir. Bu kist aşağıdaki gibi sağlık sorunları olan bireylerde de ortaya çıkabilir:
Osteoartrit: Genellikle eklemlerin yaşa bağlı “aşınma ve yıpranması” nedeniyle oluşur. Özellikle dizleri, kalçaları, elleri ve ayak başparmağını etkiler.
İnflamatuar artrit: Daha az yaygın bir artrit tipi olan ve eklemlere saldıran bağışıklık sisteminin neden olduğu durumlardır. Bunlara örnek olarak romatoid artrit verilebilir.
Gut: Genellikle ayak başparmağını etkileyen ve kandaki atık ürün ürik asidinin birikmesinden kaynaklanan bir artrit türüdür.
Baker kistleri kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Bu durum kadınların osteoartrit ve romatoid artrit geliştirme olasılığı daha yüksek olmasına bağlanabilir. Genellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde gelişir. Ancak çocuklar da olmak üzere her yaştan insanı etkileyebilir.
Baker Kisti Nasıl Anlaşılır?
Baker kisti, dizin hareketlerinde keskin bir ağrıya neden olur. Bacağın tam uzatılması, gerilmesi veya bükülmesi kişiye rahatsızlık verir. Yapılacak muayenede dizin arkasında şişlik elle tespit edilebilir.
Bazen Baker kistinin patlaması sonrasında bacakta aşırı şişlik ve ağrı oluşabilir. Oluşan bu tablo derin ven trombozu kliniği ile karıştırılabilir. Eklem ultrasonografisi ve diz MR’ı ile kesin tanı konulabilir.
Belirtileri Nelerdir?
Bazı durumlarda, bir kist ağrıya neden olmaz ve fark edilmeyebilir. Belirti ve semptomlar varsa şunları içerebilir:
- Dizin arkasında ve bazen de bacakta şişme
- Diz ağrısı
- Diz tamamen esneme de sertlik ve yetersizlik
- Uzun süre ayakta durulduğunda belirtiler daha da kötüleşebilir.
Bir Baker kisti bazen patlayabilir (yırtılabilir). Bu da sıvının baldıra sızmasına neden olabilir ve sonucunda baldırda keskin ağrı, şişme ve kızarıklık olabilir.
Baker Kisti Tedavisi Nasıldır?
Herhangi bir belirtiye neden olmayan bir kist varsa tedavi genellikle gerekli olmayacaktır. Ağrı kesiciler şişmeyi azaltmak ve ağrıyı hafifletmek için kullanılabilir. Bandajlar veya buz torbası da ağrının tedavisi için yardımcı olabilir.
Kistin oluşmasına neden olan altta yatan bir durum varsa, bu durumun öncelikle tedavi edilmesi gereklidir. Kiste neden olan durumun tedavi edilmesi kistin kaybolmasını sağlayabilir. Bazı durumlarda, kisti boşaltmak mümkün olabilir.
Baker kistleri için ameliyat son çare olarak uygulanır. Defalarca boşaltılmış ancak sürekli tekrarlayan vakıalarda ameliyat tercih edilebilir.