Omzunuz Neden Ağrır?

omuz agrisi

İçindekiler

Omzunuz Neden Ağrır?

Omuz eklemi, çok yönlü hareket aralığına sahip bir eklemdir. Omzunuzda bir şeyler ters gittiğinde, omzunuzun hareket etme yeteneği engellenir ve şiddetli bir ağrı oluşabilir.

Omuzun Anatomik Yapısı Nasıldır?

Omuz, kol kemiği (humerus), köprücük kemiği (klavikula) ve kürek kemiği (skapula) olmak üzere üç ana kemikten oluşur. Omuzda iki ana eklem vardır. Akromiyoklavikular eklem, skapula’nın en yüksek kısmı ile klavikula arasındadır. Diğeri ise glenohumeral eklem, humerus kemiğinin top şeklindeki kısmı ile skapula’nın dış kenarından oluşur. Baş ve yuva biçiminde, olukça hareketli bir eklemdir. Humerus başının yuvası çok sığdır. Omuzda bulunan iki eklemi kapsül ismi verilen bir yapı kapatır. Bu kapsülün çevresindeki bağlar, kemikleri birbirine bağlayarak sabitliği sağlar. Kürek kemiğinden kaynaklanan kasların tendonları birleşerek omuz eklemini üst-ön-arkadan çevreler ve bu tendon yapısı rotator manşon (rotator cuff) olarak isimlendirilir. Rotator manşon, kürek kemiğinin acromion adı verilen çıkıntısı ile omuz başı arasında bulunur. Rotator manşon üzerinde acromionla arasında bursa olarak isimlendirilen bir kesecik bulunur. Bu kesecik, içinde ürettiği kayganlaştırıcı sıvı ile rotator manşonun direkt kemikle ilişkisini keser ve kayganlık sağlar. Tüm bu yapılar birlikte hareket ederek omuz hareketlerini sağlarlar.

Omuzun Hareketleri Nasıldır?

Omuz eklemi vücuttaki en hareketli eklemlerden biridir. Omuz eklemi ileri ve geri hareket eder. Ayrıca kolun dairesel hareket etmesini, vücuttan yukarı ve uzağa hareket etmesini de sağlar. Omuzlar hareket aralığını rotator manşetten alır. Rotator manşet, dört tendondan oluşur. Tendonlar, kasları kemiğe bağlayan dokulardır. Rotator manşet etrafındaki tendonlar veya kemikler hasar görür ya da şişerse, kolunuzu başınızın üzerine kaldırmanız ağrılı ve zor olabilir.

Omuz Ağrısı Oluşma Sebepleri Nedir?

El işçiliği veya spor yaparak, bazen de tekrarlayan hareketlerle omzunuza zarar verebilirsiniz. Bazı hastalıklar da omuzda ağrıya neden olabilir. Bunlar servikal omurga kaynaklı (boyun) hastalıklarının yanı sıra karaciğer, kalp veya safra kesesi hastalıkları olabilir.

Yaşlılarda Omuz Ağrısı Neden Daha Sık Görülür?

Yaşlandıkça omzunuzda sorun yaşama olasılığı daha yüksektir. Bunun nedeni, omuz çevresindeki yumuşak dokuların yaşla birlikte dejenere olma eğiliminde olmasından kaynaklanır.

Omuz Ağrısına Ne Sebep Olur?

Çeşitli faktörler omuz ağrısına neden olabilir. En yaygın omuz ağrısı nedeni rotator cuff tendinitidir.

Omuz ağrısının bir başka yaygın nedeni, rotator manşetin akromion ile humerus arasında sıkıştığı sendromdur.

Bazen omuz ağrısı vücudunuzdaki başka bir yerin yaralanması sonucu oluşur. Buna yansıyan ağrı denir. Böyle bir durumda omzunuzu hareket ettirdiğinizde genellikle ağrı daha da kötüleşmez.

Omuz Ağrısının Diğer Nedenleri

  • Artrit
  • Yırtık kıkırdak
  • Yırtık rotator manşet
  • Bursit veya tendinit
  • Boyun veya omuzda sıkışmış sinir
  • Kırık omuz veya kol kemiği
  • Donuk omuz
  • Çıkmış omuz
  • Aşırı kullanım veya tekrarlı kullanım nedeniyle yaralanma
  • Omurilik yaralanması
  • Kalp krizi

Omuz Ağrısının Nedeni Nasıl Teşhis Edilir?

Öncelikle tıbbi geçmişiniz sorgulanır. Sonra fizik muayene yapılır. Omuzda hassasiyet, şişlik, omuz eklemi hareket aralığı ve eklem stabilitesi değerlendirilir. Röntgen veya MRI gibi görüntüleme yöntemleri tanıya yardımcı olarak kullanılabilir.

Omuz Ağrısının Nedeninin Teşhisinde Hangi Testler Yapılır?

Çoğu omuz problemleri için genellikle kan testlerine ihtiyaç yoktur. Ancak bazen bazı artrit tipleri ve diğer koşulları ekarte etmek için kullanılabilir.

  • X-ışınları: Omzunuzdaki kemiklerle ilgili problemler ve eklemlerdeki küçük değişiklikler için kullanılır.
  • Ultrason taraması: Şişlik, omuzdaki tendonlar, kaslar veya diğer yumuşak dokularda hasar ve problemleri gösterebilir.
  • MRI: Omzunuzdaki yumuşak dokudan kaynaklanan bir sorundan şüphelenirse manyetik rezonans görüntüleme (MRI) yapılabilir.
  • Sinir iletim çalışmaları: Koldaki sinirlerin sıkışıp sıkışmadığını veya tahrip olup olmadığını gösterebilir.

Omuz Ağrısı Durumunda Ne Zaman Tıbbi Yardım Almalısınız?

Ateş, omzunuzu hareket ettirememe, morarma, eklem çevresinde ısı, hassasiyet veya birkaç haftalık evde tedavinin ötesinde devam eden ağrı hissederseniz bir doktora başvurmalısınız. Omuz ağrınız ani oluşmuş ise ve bir yaralanma ile ilgili değilse, kalp krizinin bir işareti olabilir. Ayrıca, omzunuzu yaraladıysanız, kanıyorsa veya şişmişse acil servise gitmelisiniz.

Omuz Ağrısı için Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Tedavi, omuz ağrısının nedenine ve şiddetine bağlı olarak değişecektir. Bazı omuz ağrıları evde tedavi edilebilir. Omuza birkaç gün boyunca günde üç veya dört kez 20 dakika boyunca buz uygulanması ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Bir buz torbası kullanmalı veya bir havluya buz sarmalısınız. Çünkü doğrudan cildinize buz koymak cildi yakabilir.

Normal aktiviteye dönmeden önce omzunuzu birkaç gün dinlendirmek ve ağrıya neden olabilecek hareketlerden kaçınmak ağrınızın azalmasına yardımcı olabilir. Ağrıyı ve iltihaplanmayı azaltmak için antienflamatuar ilaçlar kullanabilir ve ödemi azaltmak için alanı elastik bir bandajla sıkıştırabilirsiniz.

Omuz Ağrısı Nasıl Önlenir?

Basit omuz egzersizleri, omuz bölgesindeki kasları ve rotator manşet tendonlarını germeye ve güçlendirmeye yardımcı olabilir. Daha önce omuz sorunlarınız varsa, gelecekteki yaralanmaları önlemek için egzersiz yaptıktan sonra 15 dakika boyunca buz uygulayabilirsiniz. Bursit veya tendinit geçirdikten sonra, her gün normal eklem hareket açıklığı egzersizleri yapmak sizi donuk omuz olmaktan kurtarabilir.

Doç. Dr. Habib Bostan

“Hastalarımızı; onlar için en uygun yöntemler ile tedavi ediyoruz. Uyguladığımız tedavileri egzersizler ile destekliyor ve sonuçlarını yakından takip ediyoruz.”

İlgili Yazılar

Parmak Uyuşması Neden Olur? Tehlikeli mi, Nasıl Geçer?

Doç. Dr. Habib Bostan Şubat 5, 2025

Vücudun bir bölümünde his veya hassasiyet kaybı uyuşma olarak ifade edilir. Uyuşma parmaklarda da görülebilir. Parmaklarda oluşan uyuşmanın birçok nedeni olabilir. Yaralı veya sıkışmış sinirler…

Ayak Ağrısı ve Tedavileri

Doç. Dr. Habib Bostan Aralık 11, 2024

Ayağın Anatomisi Nasıldır? Ayağın yapısında 26 kemik, 33 eklem, çoklu kaslar, tendonlar, bağlar, kan damarları,…

Latissimus Dorsi: Görevi, Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer

Doç. Dr. Habib Bostan Ocak 29, 2025

Latissimus Dorsi Nedir? Latissimus dorsi kası, vücudun kaburga ile pelvisten başlayarak üst kola ve omuza…

Parmak Çıtlatmak Zararlı mı? Alışkanlık ve Bırakma Yöntemleri

Doç. Dr. Habib Bostan Aralık 11, 2024

İnsanlar Neden Parmak Eklemlerini Çıtlatıyor? Parmak çıtlatmak yaygın görülen bir davranıştır. İnsanlar zaman zaman parmaklarını çıtlatmaktan…

guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Bir yorum yazmak ister misiniz?x