Romatizmal Hastalıkların Belirtileri
Romatizmal hastalıklar insan vücudunun hareket etmesinden sorumlu sistemlerin farklı bölümlerini (kaslar, kemikler, eklemler ve bu yapıları birleştiren bağlar) etkileyebilen bir hastalıktır. Bu hastalıkların ortak özellikleri aşağıdaki bulguların bir veya birkaçının aynı anda görülmesidir. Ağrı, şişlik, kızarıklık, hareket kısıtlılığı bazen de tutulan bölgede ısı artışı görülebilir. Yine kronik yorgunluk, kas ağrıları, halsizlik gibi şikâyetlerde de sık görülen bulgulardır.
Kimlerde Daha Fazla Görülür?
Genel olarak Romatizmal hastalıklar kadınlarda daha fazla görülür. Yaş ilerledikçe görülme oranı artmaktadır.
Romatizmal Hastalıkların Tedavisi
Hastalığın oluşmasından bağışıklık sistemi mekanizması sorumlu tutulmaktadır. Tedavi planlaması da bu sistem üzerine yapılan uygulamalar ile yapılır.
Tedavide kortizonla beraber bağışıklık baskılayıcı ilaçlar kullanılır. Farklı organ tutulumlarına göre değişik tedavi uygulamaları vardır. Hastaların ağrı şikâyetlerini ortadan kaldırmak içinde ağrı kesiciler kullanılır. Özellikle son zamanlarda ozon tedavisi kullanılmaya başlanılmıştır. Ozon tedavisinde hastaya hiçbir ilaç verilmemektedir. Ozon tedavisi esnasında da hastanın kullandığı ilaçları kesmek gerekmez.
Ozon Tedavisinin Etki Mekanizması
Ramatizmal hastalıklarda oluşan patolojik süreç üzerinde ozon tedavisinin olumlu etkileri vardır. Dokulara oksijen arzındaki bir artış durumunda vücutta bulunan organ ve sistemlerin, özellikle de bağışıklık sisteminin işlevinde normalleşmeye neden olur. Ozonun immünomodülatör etkisi vardır. Bu etki lenfositler ve monositlerin sitokin üretiminin aktivasyonu olarak kendini gösterir. Sitokinler kana karışınca hem hücresel hem de hümoral bağışıklığı aktive eder. T lenfositler bağışıklık sisteminde önemli bir rolleri vardır. Dışarıdan gelen saldırılara ve kalıcı hücre içi patojenlere (virüsler, bakteriler, parazitler) karşı hücresel bağışıklığın korunmasından sorumludur. Sitokinler hücresel bağışıklıktan sorumlu T lenfositler sentezini artırır. Hümoral bağışıklığından sorumlu immünoglobulinlerin sentezine yönelik B-lenfositlerin çalışmalarını düzenler. Bağışıklık sisteminin uyarılması ile inflamatuar sürecin inhibisyonunu kolaylaşır. Ozon, serbest radikal reaksiyonlarını engelleyen ve antioksidan savunma sistemlerinin aktivasyonuna yol açar. Ozon derin metabolik süreçlere dahil olması ile oksijenin hipoksinin giderilmesi ve hücre fonksiyonlarının restorasyonunu kolaylaştırır.
Romatizmal Hastalıklarda Önerilen Ozon Tedavisi Yöntemleri
Ozon tedavisi uygulama yöntemleri farklı olabilmektedir. Genel olarak uygulanan yöntemler;
- Majör Ozon Tedavisi
- Eklem içi ve eklem çevresi ozon enjeksiyonları.
Romatizmal Hastalıklarda Ozon Tedavisi Sonrası Oluşan Değişikler
3-4 seans majör Majör Ozon Tedavisinden sonra, hastalığın klinik tablosunda aşağıdaki değişimler oluşur.
- Genel duyguda bir iyileşme,
- Ağrı sendromunun ortadan kaldırılması,
- Etkilenen eklemlerde aktif ve pasif hareketlerinde bir artış,
- Kan tablosunun normalleşmesi,
- Antioksidan aktivite indekslerinin stabilizasyonu söz konusudur.
Romatizmal Hastalıklarda Ozon Tedavisi Kaç Seans Uygulanır?
10-12 Seans uygulanan ozon tedavisinden sonra destekleyici dozlarda ozon kullanmak (ayda bir) mümkündür. Romatizmal hastalıkların tedavisinde tamamlayıcı bir tedavi olarak uygulanan ozon, remisyon süresini uzatır ve hastalığın seyrini daha az şiddetli hale getirir.