Uyku İçin İdeal Sıcaklık Kaç Derecedir?

İçindekiler

Uyku İçin İdeal Sıcaklık Kaç Derecedir?

Sabah uyandığınızda, saatlerce uyumanıza rağmen sanki bütün gece uykusuz kalmış gibi misiniz? Cevabınız “Evet” ise gününüz geçmek bilmez. Gece uyuyamamanın birçok nedeni olabilir ama hava sıcaklığının arttığı bu günlerde uykusuzluğun en sık nedeni uyunan ortamın sıcaklığıdır. Bundan dolayı bu günlerde sıcaklık nedeniyle uyku sorunu yaşayanlarda da artış görülmektedir.

Uyuduğunuz ortam aşırı sıcak ise, vücut uyku için uygun sıcaklığa ulaşamaz ve bu durum uykusuzluğa sebep olur. Son araştırmalarla, aşırı sıcak ortamda uyumaya çalışmak, rahatsız edici rüyalar ve kabuslara yol açabileceğini göstermiştir.

Uyunulan ortamın sıcak ya da soğuk olması uyku sorununun temelini oluşturur. Uykunun oluşumunda iklim faktörleri önemli rol oynar ve uykuyu oluşturan hormonların salınımı mevsimsel olarak değişiklik gösterir. Bahardan yaza geçişte vücut metabolizması zorluk yaşar. Bir önceki mevsimden kalma alışkanlıklar ile hormonlar birbirleriyle çeliştiği zaman uyku sorunları ortaya çıkar. Bunda en önemli nokta sıcaklıktır.

Uykusuzluk, gündüz iş veriminin düşmesine, uyku haline, iş ve trafik kazalarına yol açabilir. Böyle bir sıkıntı yaşamamak için gece uyuduğumuz ortamın sıcaklığına dikkat etmeliyiz.  Uyku için ideal sıcaklık 22 derecedir ve bu dereceden daha sıcak ve soğuk ortamlar, metabolizmanın faaliyetlerini artırdığı için insanların uyanık kalmasına yol açar. Bu nedenle; yatak odanızın sıcaklığının 22 dereceyi geçmemesine özen göstermeliyiz. Bunun için yatak odası iyi havalandırılmalıdır. Yazları ideal yatak odası balkona açılan bir kapının bulunduğu odadır. Temiz hava gece uykuya dalmanızı kolaylaştırdığı gibi, sabah daha rahat uyanmanızı sağlar. Bu sıcak yaz gecelerinde uyku problemi yaşamamanız dileğiyle…

Doç. Dr. Habib Bostan

“Hastalarımızı; onlar için en uygun yöntemler ile tedavi ediyoruz. Uyguladığımız tedavileri egzersizler ile destekliyor ve sonuçlarını yakından takip ediyoruz.”

İlgili Yazılar

Parmak Uyuşması Neden Olur? Tehlikeli mi, Nasıl Geçer?

Doç. Dr. Habib Bostan Şubat 5, 2025

Vücudun bir bölümünde his veya hassasiyet kaybı uyuşma olarak ifade edilir. Uyuşma parmaklarda da görülebilir. Parmaklarda oluşan uyuşmanın birçok nedeni olabilir. Yaralı veya sıkışmış sinirler…

Ayak Ağrısı ve Tedavileri

Doç. Dr. Habib Bostan Aralık 11, 2024

Ayağın Anatomisi Nasıldır? Ayağın yapısında 26 kemik, 33 eklem, çoklu kaslar, tendonlar, bağlar, kan damarları,…

Latissimus Dorsi: Görevi, Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer

Doç. Dr. Habib Bostan Ocak 29, 2025

Latissimus Dorsi Nedir? Latissimus dorsi kası, vücudun kaburga ile pelvisten başlayarak üst kola ve omuza…

Parmak Çıtlatmak Zararlı mı? Alışkanlık ve Bırakma Yöntemleri

Doç. Dr. Habib Bostan Aralık 11, 2024

İnsanlar Neden Parmak Eklemlerini Çıtlatıyor? Parmak çıtlatmak yaygın görülen bir davranıştır. İnsanlar zaman zaman parmaklarını çıtlatmaktan…

guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Bir yorum yazmak ister misiniz?x