Miyofasiyal Ağrı Sendromu Nedir?
Çoğu insan zaman zaman kas ağrısı yaşar. Ancak kronik miyofasiyal ağrı bir kas veya birden fazla kas grubunda ağrı ile karakterize, bağ dokusunu (fasya) etkileyebilen ve daha uzun süreli bir ağrı türüdür.
Miyofasyal ağrı sendromu, kasları ve fasyayı etkileyen bir ağrı durumudur. “Myo” kas anlamına gelir ve “fasyal” fasya anlamına gelir. Fasya, her kasın etrafını saran ince, beyaz bağ dokusudur.
Miyofasiyal ağrı sendromu kronik bir ağrı bozukluğudur. Bu durumda, kaslardaki hassas noktalara (tetik noktalar) yapılan baskı ile kasta ve bazen vücudun görünüşte alakasız kısımlarında ağrıya neden olur. Oluşan bu ağrıya yansıyan ağrı denir.
Bu sendrom tipik olarak kasların çok kullanılması sonrası ortaya çıkar. Bu durum işlerde veya hobilerde kullanılan tekrarlayan hareketlerden veya strese bağlı kas gerginliğinden kaynaklanabilir. Miyofasiyal ağrı genellikle tedavi ile ortadan kalkar.
Miyofasyal Ağrı Sendromunun Risk Faktörleri Nelerdir?
Miyofasiyal ağrı sendromuna, kaslarınızdaki tetik noktalarını tetikleyen kas gerginliği gibi bir uyaran neden olur. Kas tetik noktaları oluşma riskini artırabilecek faktörler şunları içerir:
Kas yaralanması: Akut bir kas yaralanması veya sürekli kas stresi tetik noktalarının gelişmesine neden olabilir. Örneğin, gergin bir kasın içindeki veya yakınındaki bir nokta tetik noktası olabilir. Tekrarlayan hareketler ve kötü duruş da riskini artırabilir.
Stres ve kaygı: Sık sık stres ve kaygı yaşayan kişilerin kaslarında tetik noktaları geliştirmesi daha olasıdır. Stres altındaki insanların kaslarını sıkma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca kasları tetik noktalara duyarlı hale getiren tekrarlanan bir gerginlik biçimi oluşur.
Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Miyofasiyal ağrı sendromunun belirti ve semptomları şunları içerebilir:
- Bir kasta derin, ağrıyan ağrı
- Devam eden veya kötüleşen ağrı
- Bir kasta hassas bir düğüm (tetik nokta)
- Ağrı nedeniyle uyku zorluğu
Sendromunun Nedenleri Nelerdir?
Miyofasiyal ağrı sendromunun kesin nedeni henüz keşfedilmemiştir. Stres, kas hasarı veya yaralanması gibi risk faktörüyle bağlantılıdır Miyofasiyal ağrı sendromu, bağ dokusu bozukluğunu içeren fasya hastalıkları veya bozuklukları ile de ilişkili olabilir.
Yaralanmalardan veya kasların aşırı kullanımdan sonra kaslarda gergin kas liflerinin hassas alanları oluşabilir. Bu hassas alanlara tetik noktalar denir. Bir kastaki tetik noktası, kas boyunca gerginliğe ve ağrıya neden olabilir. Bu ağrı devam edip kötüleştiğinde bu miyofasyal ağrı sendromu olarak isimlendirilir.
Miyofasyal Ağrı Sendromunun Tedavileri Nelerdir?
Miyofasiyal ağrı sendromu, tetik noktanın sıkışmasının kas sisteminde ağrıya yol açması durumudur. Ağrının lokal olarak veya uzak bir organda meydana gelebileceği unutulmamalıdır. Miyofasiyal ağrı sendromu için mevcut tedavi seçenekleri şunlardır:
Kuru iğne tedavisi: Kuru iğne tedavisi akut veya kronik kas iskelet sistemi kaynaklı ağrıların tedavisinde kullanılan bir tedavi yöntemidir. Kuru iğne tedavisi veya intramüsküler stimülasyon (İMS) tedavisi olarak da bilinir. Çeşitli sebeplerden nedeniyle oluşan, ağrılı, gergin kas bantları ve ağrıyı tetikleyen noktaların, değişik boylardaki iğneler ile uyarılması ile yapılır.
Kuru iğne tedavisi ile kasılıp kısalmış ve bu nedenle ağrıya neden olan kaslar normal boyutlarına döndürülür. Ayrıca kuru iğne tedavisiyle vücuttan morfin benzeri etkiye sahip endorfin salgılanır. Endorfin hormonun salgılanması ise insanlarda hemen hemen morfin ile aynı (güçlü ağrı kesici) etkileri yaratır.
Tetik nokta enjeksiyonları: Tetik noktaların inaktivasyonu miyofasyal ağrı sendromu kaynaklı ağrıyı azaltır. Enjeksiyon, ağrıyı hafifletmek ve etkilenen kasları gevşetmek için bir doz anestezik ilaç verir. Tetik noktasındaki kas dokusunun tamamının veya büyük çoğunluğunun optimum etkiyi almasını sağlamak için aynı bölgeye enjeksiyonları tekrarlamak gerekebilir.
İlaçlar: Bu durumdan mustarip hasta orta ila şiddetli ağrı yaşar. Ağrıyı hafifletmek için hastaya analjezik ilaçlar verilir. Ayrıca, hasta kronik duruma bağlı olarak çok büyük stres ve depresyon altındadır.
Ayrıca hasta ağrı nedeniyle uykusuzluk çeker. Bazen ağrıyı azaltabilen antidepresanlar ve sakinleştiriciler de verilerek semptomlar kontrol altına alınabilir.
Fizik Tedavi: Kişiye özel fizik tedavi, kaslardaki ağrı semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. Çeşitli terapiler, ısı, ultrason, duruş eğitimi ve germedir. Sıcak bir paket veya sıcak duır ve hasarlı kasların gevşemesine yardımcı olur. Germe ve duruş eğitimi, ağrı ve sertliğin hafifletilmesine yardımcı olur.
Myers Kokteyl İnfüzyonuş ağrıya neden olan kas gerginliğini azaltmaya yardımcı olur. Ultrason tedavisi kan akışını arttır: Bu tedavi yönteminde, kasların ağrı ve sertliğini azaltmak için çeşitli mineral ve vitaminler serum şeklinde vücuda verilir.
Miyofasyal Ağrı Sendromu Geçer mi?
Miyofasiyal ağrı sendromu uygun tedavi ile semptomlar kontrol altına alınabilir. Miyofasiyal ağrı sendromu, ağrı, kas sertliği ve yorgunluk ile karakterize kronik bir durumdur. Tedavi genellikle tetik noktaları belirlemeye odaklanır. Tetik noktaları, kas lifleri üzerinde bulunan ve dışarıdan görülebilen düğümlerdir.
Ağrılar bazen vücudun ilgisiz bir organında görülebilir. Bu durum tetik nokta kaynaklı yansıyan ağrı olarak bilinir. Tedavi edilmediğinde kötüleşen kronik bir durumdur.
Çeşitli tedavi teknikleri yardımıyla sendromun semptomları etkili bir şekilde yönetilebilir. Ağır vakalarda hasta rutin görevlerini yerine getiremeyeceğinden hastaların yaşam kalitesi önemli ölçüde etkilendiğinden, tedavinin amacı yaşam kalitesini artırmaktır. Ağrıyı tetikleyen faktörler kapsamlı bir şekilde değerlendirilir ve hastaya bu tür tetikleyicilerden kaçınması için uygun tedavi ve tavsiye sağlanır.
Çoğu zaman, çeşitli tedavi seçeneklerinin bir kombinasyonu hastanın ağrı ve rahatsızlıktan kurtulmasına yardımcı olur. Bununla birlikte uygun egzersiz hemen hemen tüm tedavi stratejilerinin önemli bir parçası olmaya devam etmektedir. Semptomlarını yönetmek için bütünsel bir yaklaşım gereklidir.
Miyofasyal Ağrı Sendromu Kalıtsal mı?
Genetik faktörler doğrudan miyofasiyal ağrı sendromu semptomlarına neden olmaz. Genetik olarak stresli bir durumda aşırı tepki vermeye yatkın olanlar, kaygı ve depresyon geliştirir. Miyofasiyal ağrı sendromunda kas ağrısı geliştirme olasılıkları daha yüksektir. Bu nedenle, miyofasyal ağrı sendromu dolaylı olarak kalıtsal bir durum olabilir.
Miyofasiyal Ağrı Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?
Miyofasyal ağrı sendromu gözden kaçan bir durumdur. Sinirler, kemikler, bağlar veya tendonlarla ilgili bir sorunla karıştırılabilir. Miyofasiyal ağrı sendromunu kaslarınızda bir problemdir.
Miyofasiyal ağrı sendromunu teşhis edebilecek hiçbir test (görüntüleme testleri, laboratuvar testleri, elektromiyografi veya kas biyopsisi) yoktur. Ayrıca kızarıklık, şişme veya olağandışı kas ısısı gibi görünür belirtiler de yoktur.
Bu sendromu tespit etmek için kullanabileceği en iyi yöntem kasların fiziksel olarak incelenmesidir. Gergin kas bantlarını hissetmek ve ardından tam hassasiyet noktalarını bulmaktır. Tetikleyici bir noktayı bulmak ve bu noktaya basınç uygulamak, hemen o noktada veya kısa bir mesafedeki bir bölgede hissedilen ağrıya (yansıyan ağrı) neden olur.
Miyofasiyal Ağrı Sendromu ile Fibromiyalji Arasındaki Fark Nedir?
Miyofasiyal ağrı ve fibromiyalji ağrısı benzer hissettirir. Her ikisinin de ağrı yayan tetik noktaları vardır. Bununla birlikte, miyofasyal ağrı belirli bir bölgede (veya birden fazla alan varsa, bu alanlar tipik olarak vücudun aynı tarafında bulunur) bulunurken, fibromiyalji ağrısı tüm vücutta hissedilir.
Fibromiyaljili bir hastada daha fazla tetik noktası, genel ağrı, daha kötü yorgunluk ve uyku sorunları, baş ağrısı, huzursuz bağırsak, şişme hissi ve bazen yanma, karıncalanma veya karıncalanma hissi vardır. Bazı araştırmacılar, miyofasyal ağrı sendromunun fibromiyaljiye dönüşebileceğine inanmaktadır.
Miyofasiyal Ağrı Sendromu En Sık Nerede Görülür?
Miyofasiyal ağrı sendromu sıklıkla boyun, sırt, bel, kalça, omuz, kollar ve bacaklarda görülür. Bu bölgeler romatoid artritin eklem dışı romatizma belirtilerinin görüldüğü bölgeler olduğu için tanıda romatoid artriti ekarte etmek gerekir. Ayrıca boyun fıtığı, bel fıtığı ve siyatik ağrısı ile karıştırılabilir.
Miyofasiyal ağrı ve tetik noktalar vücuttaki herhangi bir kasta gelişebilir. En fazla etkilenen kaslar şunları içerir:
- Sternokleidomastoid
- Trapezius
- Levator skapula
- İnfraspinatus
- Rhomboids
Miyofasiyal Ağrı Sendromu Komplikasyonları Nelerdir?
Miyofasiyal ağrı sendromu ile ilişkili komplikasyonlar şunları içerebilir:
Uyku sorunları: Miyofasiyal ağrı sendromunun belirti ve semptomları geceleri uyumayı zorlaştırabilir. Rahat bir uyku pozisyonu bulmakta zorlanabilirsiniz. Ve gece hareket ederseniz, bir tetik noktasına vurup uyanabilirsiniz.
Fibromiyalji: Bazı araştırmalar, bazı insanlarda miyofasiyal ağrı sendromunun fibromiyaljiye dönüşebileceğini iddia etmektedir. Fibromiyalji, yaygın ağrıya sahip kronik bir durumdur. Fibromiyaljili kişilerin beyinlerinin zamanla ağrı sinyallerine daha duyarlı hale geldiğine inanılıyor.
Miyofasiyal Tetik Noktalar ile Gerilim Tipi Baş Ağrıları Arasındaki Bağlantı Nasıldır?
Boyun, omuz ve baş kaslarında bir tetik noktası bulunduğunda, gerilim tipi baş ağrısı ile aynı ağrı modelini oluşturan yansıyan veya yayılan ağrıya neden olabilir. Boyun ve omuz bölgesindeki tetik noktalarının bazı kişilerde epizodikten kronik gerilim tipi baş ağrısına dönüşmesine yol açabilir.