0545 229 55 88 Menu

Fibromiyalji Tedavisi

Fibromiyalji tedavisi için doğru teşhis konulması çok önemlidir. Doğru teşhis konulmazsa farklı hastalıkların tedavisine başlanmış olur ve gereksiz bir ilaç kullanımı olabilir. Bu durum da fibromiyalji tedavi edilemediği için sorunun kronikleşmesine sebep olur. Sürekli olarak doktor değiştirmek ve tedaviyi yarıda bırakmak fibromiyalji tedavisi için olumsuz etki etmektedir.  Fibromiyalji tedavisi için hasta-hekim iş birliği tedavide başarıda çok önemlidir.

Fibromiyalji tedavisi için hem ilaç̧ hem de ilaç dışı tedavi yöntemleri vardır.

Fibromiyalji Tedavisi Nasıl Yapılır?

Fibromiyalji sendromu tedavisi için doğru teşhis konulması çok önemlidir. Doğru teşhis konulmazsa farklı hastalıkların tedavisine başlanmış olur ve gereksiz bir ilaç kullanımı olabilir. Bu durum da fibromiyalji sendromunun kronikleşmesine sebep olur. Sürekli olarak doktor değiştirmek, tedaviyi yarıda kesmek ve farklı tedavi arayışında olmak da fibromiyalji tedavisi için olumsuz yönde etkiler ortaya çıkarmaktadır.  Fibromiyalji tedavisi süresince hastanın hekimin tavsiyelerine uyması ve iş birliği tedavide başarı için önemlidir.

Fibromiyalji tedavisi için hem ilaç̧ hem de ilaç dışı tedavi yöntemleri vardır. Genellikle önerilen her iki yöntemlerin birlikte kullanılmasıdır.

Fibromiyalji Tedavisi - İlaç Dışı Tedaviler

Eğitim :

Hastaların hastalık hakkında bilgilendirilmesi gerekir. Bu durumun psikiyatrik bir bozukluk olmadığının, gerçek bir hastalık olduğunun anlatılması tedavide başarı için önemlidir.

Egzersiz :

En önemli tedavilerden birisi de aktif olmak ve düzenle egzersiz yapmaktır. Egzersizlere yavaş̧ yavaş̧ başlanmalıdır. Yürüyüş, bisiklete binmek veya yüzmek gibi aktiviteler ağrıların azalmasında fayda sağlayabilir.

İlaç İle Fibromiyalji Tedavisi

Genellikle antidepresanlar, kas gevşeticiler, ağrı kesiciler, uyku düzenleyici ilaçlar ve Myers Kokteyli infüzyonu kullanılmaktadır. Uzman hekim tarafından uygulanan tetik nokta enjeksiyonları de fibromiyalj tedavisinde etkilidir.

Fibromiyalji; eklemlerde deformitelere ve engelliliğe neden olan bir hastalık değildir. Yaşam suresini de kısaltmaz. Eğer düzenle egzersizler yapılırsa ve gerektiği zaman ilaçlar kullanılırsa devamlı ağrılı olunmaz. Fibromiyalji; kontrol edilebilir bir hastalıktır, ancak tamamen ortadan kaldırılmamaktadır.

Fibromiyalji tedavisinde kişiye bağlı olarak değişebilecek bazı fizik tedavi seçenekleri şöyledir;

  • Bölgesel Enjeksiyonlar
  • Ozon Tedavisi
  • Tens
  • Ultrason Tedavisi
  • Biofeedback
  • Sıcaklık Ajanları
  • Doku Masajı
  • Klasik Masaj
  • Germe Gevşeme Eğitimleri
  • PRP (Trombositten Zengin Plazma)
  • Nöralterapi
  • Proloterapi

Fibromiyalji Sendromu İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Cinsiyet: Kadınlarda erkeklere göre daha fazla oranda görülür.

Yaş: En sık orta dönemde görülür. Ancak çocuklarda ve daha yaşlılarda da görülebilmektedir.

Aile öyküsü: Bu hastalık, aile öyküsü olanlarda daha fazla görülmektedir.

Romatizmal hastalıklar: Romatizmal hastalıkların (Romatoid artrit, lupus veya ankilozan spondilit gibi) varlığı fibromiyalji sendromuna yatkınlık oluşturabilir.

Fibromiyalji Sendromu Nedir?

Fibromiyalji sendromu, kasları ve yumuşak dokuyu etkilemektedir. Kaslarda ve yumuşak dokuda yaygın ağrılar ile kendini gösteren kronik bir rahatsızlıktır. Fibromiyalji sendromunda vücudun birçok bölgesinde aşırı hassasiyet ve ağrı bulunur. Fibromiyalji sendromu, yumuşak doku romatizması ya da kas romatizması olarak da adlandırılmaktadır. Oluşturduğu yaygın ağrı ve yorgunluk nedeni ile hastaların hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Fibromiyalji sendromu toplumda ise %2-3 oranında görülür.

Fibromiyalji Teşhisi

Fibromiyaljiye özgü bir laboratuvar testi bulunmadığı için fibromiyalji teşhisinin konulmasında zorluklar vardır. Çünkü benzer şikayetleri oluşturabilecek diğer hastalıkların kişide bulunmadığından emin olunması gerekir. Bunun için hasta hekim tarafından dikkatlice muayene edilmeli, gerekiyorsa biyokimya ve kan tahlilleri istenmelidir.

ağrı tedavisi istanbul

Fibromiyalji Sendromunun Belirti ve Bulguları Nelerdir?

Klinik belirtileri aşağıdaki gibi üçe ayırabiliriz.

  1. Kas-iskelet sistemine ait belirtiler:
  • Tutukluk
  • Ağrı
  • Yumuşak dokularda şişlik hissi
  1. Kas-iskelet sistemi dışı belirtiler:
  • Yorgunluk,
  • Sabah tutukluğu,
  • Uyku bozukluğu,
  • Uyuşukluklar,
  1. Eşlik eden belirtiler:
  • Duygusal değişkenlik,
  • Baş ağrısı,
  • Adet dönemi ağrıları,
  • İshal ve kabızlık,
  • Kuru göz belirtileri,
  • Raynaud fenomeni (el ve ayaklarda soğukta oluşan renk değişikliği)

Ağrı :

Vücudun her tarafında görülür. Özellikle de boyun ve omuzlardan başlar, sırta, kollara göğüs duvarına ve bacaklara doğru yayılır. Ağrı gezici tarzda veya devamlı olabilir. Stres, uykusuzluk, yorgunluk, soğuk hava veya rutubet ağrının şiddetini arttırır.

Yorgunluk ve Dinlendirmeyen Uyku :

Gece uykusundan ve uyku süresinden bağımsız olarak yorgunluk vardır. Bu yakınma fibromiyalji sendromu olan hastaların çoğunda bulunur. Ayrıca uykuya dalmakta zorluk ve gece boyunca sık sık uyanma görülebilir.

Bilişsel Dalgalanmalar :

Dikkati toplamada ve konsantre olmakta zorluklar vardır.

Psikolojik Yakınmalar :

Depresyon ve anksiyete görülebilir.

Migren ve Gerilim Tipi Baş Ağrısı :

Fibromiyaljiye eşlik edebilir.

Bağırsak fonksiyonlarında değişim; ishal veya kabızlık olabilir.

İdrar yaparken yanma ve huzursuz bacak sendromu gibi farklı yakınmalarda hastalar tarafından ifade edilir.

© Habib Bostan. All RIghts Reserved.

COVID-19 TedbirleriDetaylar

Değerli Hastalarımız:

COVID-19 Nedeniyle Kliniğimizde Aldığımız Önlemler Salgını Nedeniyle Aldığımız Önlemler COVID-19 (Koronavirüs) Salgını nedeniyle korunma amaçlı önlemler alarak hastalarımızı tedavi etmeye devam etmekteyiz. Çünkü siz değerli hastalarımızın sağlığı bizim için çok önemlidir.

Kliniğimizde aşağıdaki önlemleri almaktayız. Randevu aşamasında hastalar öncelikle ateş, öksürük, boğaz ağrısı gibi solunum yolu enfeksiyonu şikayetleri açısından sorgulanmakta, şikâyeti olan hastalar salgın döneminde kliniğimize kabul edilmemektedir. Aynı anda birden fazla hastanın karşılaşmasını önlemek için randevu saatleri her hasta için 30 dakika olarak ayarlanmıştır. Hastalarımızın yanında refakatçi olarak en fazla 2 kişi kabul edilmektedir.

Bütün hasta ve hasta yakınlarının maske takması gerekmektedir. Bekleme alanlarında sosyal mesafeye dikkat edilerek oturulması sağlanmaktadır.

Muayenehanede her gün günlük olarak yüzeyler ve bütün kapı kolları antiseptik temizleyiciler ile temizlenmektedir.

Aldığımız önlemler sizlerin sağlığı içindir. Salgının kontrol altına alınması ve daha fazla yayılmaması için herkes tarafından bu dönemde kurallara uyulması son derece önemlidir. Sağlığınız ve sağlığımız için kurallara uyalım.

Sağlık dolu günlerde buluşmak üzere…

Randevu Talep Formu

Randevu için Mesajınızı Yazabilirsiniz