Boyun fıtığı tedavisi için hastalık hafif şiddette ise istirahat, stresten uzak bir yaşam, düşük doz ağrı kesici ilaçlar ve fizik tedavi ile yapılabilir. Yaşam kalitesini azaltan boyun fıtığının cerrahi müdahale olmadan tedavisi mümkündür.
Boyun fıtığı tedavisinde ilk olarak başvurulan yöntem, boyun kaslarını güçlendirerek omurgaya binen yükü hafifletmektir. Bunun için boyun fıtığı için egzersizler önerilir. Boyun fıtığı egzersizleri sayesinde fıtığın ilerlemesi durdurulabilir. Fıtığın neden olduğu akut ağrılarda da ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar verilebilir.
Eğer ağrılar ilaç tedavisi ile azalmıyorsa fizik tedavi yöntemleri kullanılabilir. Boyun bölgesinde bulunan kas spazmını çözmede kuru iğne tedavisi tek başına veya diğer tedavilerle birlikte uygulanabilir. Nadir de olsa boyun fıtığı ameliyatına başvurmak gerekebilir.
Boyun bölgesinde oluşan her ağrı boyun fıtığı ağrısı değildir. Ağrı boyun ve sırta vuruyorsa, boyun düzleşmesi, boyun tutulması gibi rahatsızlıklar da düşünülmelidir. Boyun ağrılarının büyük bir kısmı kas kaynaklı ağrılardır.
Boyunda yedi adet omur vardır ve her iki omur arasında disk denilen yapılar bulunur. Bu disk dokusunun yırtıldığında disklerde bulunan jel benzeri sıvı omurilik kanalına doğru yer değiştirir. Bu nedenle aynı seviyeden çıkan sinirlere ve omuriliğe baskı oluşur. Oluşan bu durum boyun fıtığı olarak adlandırılır.
Boyun fıtığından kaynaklanan ağrılar; sadece boyunda değil, boyunda baskıya maruz kalan sinirin izlediği yolda bulunan kol, el, sırt, bel, omuz gibi bölgelerde de görülebilir. Boyun fıtığında sinir üzerinde oluşan bası nedeniyle ellerde ve kollarda güç kaybı ve uyuşmaya oluşabilir.
Boyun fıtığı tanısı konulurken aşağıdaki maddeler dikkate alınır.
Bu üç maddedeki bulgular tam olarak örtüştüğünde boyun fıtığı tanısı konur.
Boyun ağrısına yol açan pek çok hastalık bulunmaktadır. Boyun ağrısının başlıca nedenleri;
Masa başı işlerde çalışanlar ve uzun süre bilgisayar kullananlarda boyun ağrısı sıklıkla oluşmaktadır. Boyun ağrısına yol açan durumlarda ağrı bazı kişilerde sadece ensede görülür. Bazen de enseden başa, sırta, kollara yayılabilir.
Boyun ağrısı tedavisi için öncelikle ağrının kaynağı belirlenmelidir. Ağrının kaynağı belirlendikten sonra tedavi planlanması yapılır. Bazı boyun ağrılarının tedavisinde yalnızca ilaç tedavisi kullanılabilir.
Bir kısım boyun ağrılarının kaynağı boyun fıtıkları ya da tümörler olabilmektedir. Boyun fıtığı durumunda ameliyat dışındaki yöntemlerle de hastalar iyileşebilmektedir.
Ameliyat dışı yöntemlerden en sık kullanılanlardan biri de kuru iğne tedavisidir. Ancak, tedaviye rağmen kas gücü ve duyu kusurunun ilerlemesi ve sinir kökü basısına bağlı ağrının tedavi ile giderilememesi durumunda cerrahi tedavi yöntemi uygulanabilir.
Boyun ağrısı tedavisinde fizik tedavi yöntemleri kullanılabilmektedir. Fizik tedavide ile kasların gevşemesi ve yumuşak doku ağrılarının giderilmesi amaçlanmaktadır. Sinir kökü basısı ile oluşan ağrılarda traksiyon yöntemleri ve kuru iğne tedavisi kullanılabilir.
Boyun ağrılarında ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve antidepresan ilaçlar da kullanılabilmektedir. İlaç tedavisinin mutlaka doktorlar tarafından düzenlenmelidir. Tedavi yöntemi uygulanırsa uygulansın, kalıcı bir iyileşme için boyun egzersiz programı uygulanmalıdır.
Egzersiz programının boyun ağrısı tedavisinde önemli bir yeri vardır ve bu program her hasta için ayrı ayrı düzenlenmelidir. Boyun kası germe egzersizleri, boyun kaslarını güçlendirici egzersizler ve düzeltici egzersizler uygulanabilir.
Boyun ağrısı olan hastalar elle yapılan spinal mobilizasyon ve manipulasyon tedavilerinde fayda görmektedir. Ancak bu tedaviler bu konuda eğitimli ve deneyimli doktorlar tarafından uygulanmalıdır.
Yumuşak doku veya boyun eklemlerine ya da epidural aralığa enjeksiyon uygulamaları (Tetik nokta enjeksiyonu ve epidural steroid enjeksiyonu) da yarar sağlamaktadır.
Boyun ağrılarında özellikle erken dönemde boyunluk verilebilir. Bu boyunlukların, uzun süreli kullanımında boyun kaslarında zayıflama ve boyun hareketlerinde kısıtlılık gelişebilir. Bu nedenle boyunluklar kısa süreli kullanılmalıdır.
Boyun düzleşmesi, masa başı işlerde ve özellikle de bilgisayar başında çalışan kişilerin önemli sorunlardan birisidir. Özellikle genç bireylerin sağlığını tehdit eder. Düzenli egzersiz ve sağlıklı bir yaşam ile boyun düzleşmesinden kurtulabiliriz.
Boyun bölgesinde bulunan omurgaların C şeklinde olması gerekir. Alınan darbe ve bazı rahatsızlıklar boyun bölgesindeki omurga kemiklerinin düzleşmesine sebep olur. Ayrıca duruş bozuklukları ve ani hareketler de bu hastalığa zemin hazırlar.
Boyundaki bu C kıvrımının yok olması durumu boyun düzleşmesi olarak adlandırılmaktadır. Boyun düzleşmesi kişinin hem yaşam kalitesini hem de sağlığını olumsuz yönde etkiler ve iş gücü kaybına yol açar.
Boyun düzleşmesinin sık görülen belirtileri aşağıda yer almaktadır.
Boyun düzleşmesi muayene ve sonrasında yapılacak görüntüleme yöntemleri ile tanı konulur.
Boyun düzleşmesi tedavisi hastalığın derecesine göre değişmektedir. Eğer rahatsızlık henüz sinirlere baskı yapacak şekle gelmemiş ise boyun egzersizleri önerilir. Aynı zamanda ağrıların dinmesi için boyunluk ve ağrı kesici ilaç kullanmanızı tavsiye edilebilir.
Fizik tedavi yöntemleri ve kuru iğne tedavisi boyun düzleşmesi tedavisinde etkili yöntemlerdendir. İlerleyen güç kaybı görülüyor ise doktorunuz cerrahi operasyon önerebilir.
Boyun tutulması, toplumda sık rastlanılan bir sağlık sorunudur. Masa başı çalışma, uzun süre yanlış pozisyonda oturma ve başı desteklemeyen yastıkta uyuma boyun tutulmasına neden olabilir. Ayrıca boynun uzun süre soğuk havaya maruz kalması da boyun tutulması oluşturabilir.
Boyun tutulması, kişinin yaşam kalitesini etkileyen bir problemdir.
Boyun tutulması ile baş ve boyun bölgesinde hareket kısıtlılığı oluşur. Düşme ve çarpma sonucunda meydana gelen boyun tutulmaları ciddi sorunlara neden olabilir ve böyle bir durumda doktora başvurulmalıdır.
Boyun tutulması genellikle geceleri yanlış ve ters yatış pozisyonlarından kaynaklanır ve genellikle de sabah uyandıktan sonra fark edilir. Boyun omurları arasında kaslar vardır ve bu kaslarda çeşitli nedenlere bağlı oluşan kasılmalar boyun tutulmasına neden olur.
Ayrıca boyun fıtığından kaynaklı olarak boyun tutulması da gelişebilir. Boyun tutulması nedeniyle kişi kafasını sağa, sola ve yukarı çevirmekte zorlanır. Boyun tutulması sonucunda kaslardaki kasılma nedeniyle ağrı da oluşur.
Boyun tutulması durumunda evde kolayca uygulayabileceğiniz çeşitli egzersiz yöntemleri vardır. Düzenli olarak uygulayacağınız 10-15 dakikalık egzersizler ile kasların rahatlaması sağlanabilir. Boyun egzersizlerinde boynu fazla zorlanmamalıdır.
Yine boyun tutulması tedavisinde ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir.
Ayrıca soğuk ve sıcak kompres uygulaması da yapılabilir. Öncelikle soğuk kompres uygulaması sonra ise sıcak kompres uygulanması önerilir. Kuru iğne tedavisi de boyun tutulması tedavisinde hızlı etkili bir tedavi yöntemidir.
© Habib Bostan. All RIghts Reserved.
Değerli Hastalarımız:
COVID-19 Nedeniyle Kliniğimizde Aldığımız Önlemler Salgını Nedeniyle Aldığımız Önlemler COVID-19 (Koronavirüs) Salgını nedeniyle korunma amaçlı önlemler alarak hastalarımızı tedavi etmeye devam etmekteyiz. Çünkü siz değerli hastalarımızın sağlığı bizim için çok önemlidir.
Kliniğimizde aşağıdaki önlemleri almaktayız. Randevu aşamasında hastalar öncelikle ateş, öksürük, boğaz ağrısı gibi solunum yolu enfeksiyonu şikayetleri açısından sorgulanmakta, şikâyeti olan hastalar salgın döneminde kliniğimize kabul edilmemektedir. Aynı anda birden fazla hastanın karşılaşmasını önlemek için randevu saatleri her hasta için 30 dakika olarak ayarlanmıştır. Hastalarımızın yanında refakatçi olarak en fazla 2 kişi kabul edilmektedir.
Bütün hasta ve hasta yakınlarının maske takması gerekmektedir. Bekleme alanlarında sosyal mesafeye dikkat edilerek oturulması sağlanmaktadır.
Muayenehanede her gün günlük olarak yüzeyler ve bütün kapı kolları antiseptik temizleyiciler ile temizlenmektedir.
Aldığımız önlemler sizlerin sağlığı içindir. Salgının kontrol altına alınması ve daha fazla yayılmaması için herkes tarafından bu dönemde kurallara uyulması son derece önemlidir. Sağlığınız ve sağlığımız için kurallara uyalım.
Sağlık dolu günlerde buluşmak üzere…
Randevu için Mesajınızı Yazabilirsiniz