plantar fasit hasta egzersizleritopuk diikeni tedavisi

Topuk Dikeni Tedavisi

Topuk dikeni tedavisi için öncelikle; ağrı kesici ilaçlar, ağrı kesici kremler eşliğinde masaj ve soğuk uygulama önerilir. Masaj uygulaması ayak parmaklarını geriye çekerek topuk üzerine 5 dakika soğuk uyguladıktan sonra ağrı kesici kremler sürülerek yapılmalıdır.

Masajla birlikte yumuşak tabanlı ayakkabı kullanılması hastaların çoğunun şikayetlerini azaltır.

Masaj ve soğuk uygulamasından fayda görmeyen hastaların tedavisinde başka seçenekler kullanılmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinden en sık uygulanılan, topuğun altından enjeksiyon uygulanmasıdır.

Enjeksiyondan önce hastanın ağrı duymaması için topuktan ya da ayak bileğine lokal anestezik içeren iğne yapılır. Enjeksiyon için kortizon, ozon ve hastanın kendi kanından hazırlanan PRP kullanılabilir.

Topuk Dikeni Tedavisi Enjeksiyonu

Enjeksiyonların hedefi topuktaki iyileşmeyen dokunun iyileşme hızının artırılmasıdır. Enjeksiyon sonrasında ağrı büyük oranda geçmektedir.

İlk uygulama sonrasında ağrısı devam eden hastalara iki hafta sonra tekrar enjeksiyon uygulanabilir. Kuru iğne tedavisi de topuk dikeni tedavisi için kullanılabilir

Sağlık sorunu nedeniyle enjeksiyon uygulanması sakıncalı olan veya bu tedaviden olumlu cevap alamayan hastalara, şok dalga (ESWT) ve lazer tedavisi uygulanabilir.

Topuk dikeninin yavaş yavaş başlayan bir hastalık olduğu gibi iyileşmesinin de hemen olmayacağı unutulmamalıdır. Topuktaki ağrıların geçmesi yaklaşık bir ay sürebilmektedir.

Topuk dikeni sorunu olan hastalarda çok nadir ameliyata ihtiyaç duyulmaktadır. Bu hastalığın tedavisinde ameliyat en son seçenektir.

Topuk Dikeni Tedavisi Ve PRP

Topuk dikeni tedavisi için son zamanlarda en çok tercih edilen yöntemlerden biri PRP tedavisidir. Hastadan alınan kandan elde edilen PRP, ilgili dokuya uygulanarak hasta tedavi edilmektedir. Kliniğimizde PRP tedavisi uygulanmaktadır.

Radyo Frekans İle Topuk Dikeni Tedavisi

Topuk dikeni tedavisinde radyo frekans yöntemiyle oldukça başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. Bu işlemde direkt topuğa radyo frekans uygulanıyor. Ameliyathane ortamına gerek duyulmuyor, poliklinik ortamında da uygulanabiliyor. Topuk dikeni tedavisi olan herhangi bir yan etkiye maruz kalmadan; işlemden hemen sonra evine gidebiliyor. Radyo frekans ile topuk dikeni tedavisi uygulamasının 2020 yılında giderek yaygınlaşacağını düşünüyoruz.

Radyo Frekans Nedir?

Radyo frekans, elektrik enerjisinin kontrollü bir şekilde uygulanarak dokuda sıcaklığa maruz bırakılmasıdır. Özel iğne problemli bölgeye yerleştirilir. Radyo frekans cihazına bağlı olan elektrotlar ile dokunun içine akım gönderilir.

Sıkça Sorulan Sorular

 Tedavisi Olunmaz İse Ne Olur?

Radyo Frekans Tedavisi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Radyo Frekansin Avantajlari Nelerdir?

Radyo frekans uygulamasının en önemli avantajı ameliyatsız yöntem olmasıdır. Minimal girişim olarak tanımlanan ameliyathane şartları aranmaz ve steril bir poliklinik ortamı yeterlidir. Bir başka olumlu tarafı da ağrısız bir işlem olmasıdır ve hasta işlemden hemen sonra evine gidebilir. Radyo frekans ile topuk dikeni tedavisi, kontrollü ve hassas bir cihazla yapıldığı için son derece güvenlidir.

 

Topuk Dikeni Nasıl Anlaşilir?

Topuk dikeni olduğu düşünülen belirti ve şikâyetlerle sahip hastalar tanı için ayak röntgeni çekilebilir. Kemik çıkıntının röntgen filminde görülmesi, topuk dikeninin varlığından emin olmanın yoludur. Bazı insanlarda hiçbir belirti görülmediği durumlar olabilir. Bu tür durumlarda topuk dikeni sadece başka bir nedenden dolayı röntgen çekilmesiyle keşfedilir.

Topuk Dikeni Tedavisi Ve Prp

Topuk dikeni tedavisi için son zamanlarda en çok tercih edilen yöntemlerden biri PRP tedavisidir. Hastadan alınan kandan elde edilen PRP, ilgili dokuya uygulanarak hasta tedavi edilmektedir. Kliniğimizde PRP tedavisi uygulanmaktadır.

Topuk Dikeni İçin Doğru Ayakkabı Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Topuk dikeni hastalığının en önemli nedeni şişmanlıktır. Ancak bu hastalık, kilosu normal olan kişilerde de görülür. Kilosu normal olduğu halde topuk dikeni hastalığına yakalanan kişiler; çocukluk ve gençlik döneminde ayak sağlığına önem vermemiş ve genellikle doğru ayakkabı tercihi yapmadığı görülmüştür.

Tedavi için kullanılan ayakkabılarda düzenleme yapılmalıdır ve yumuşak tabanlı, topuk kısmı darbe emen ayakkabılar tercih edilmelidir. Ayakkabı veya evde kullanılan terliklerin içine yerleştirilebilen ve ağrılı bölgeye gelen kısmı delik olan topuk yastıkçığı kullanılması önerilir.

Topuk Dikeni Tedavisi Nasil Olur Ve Tanısı Nasil Konulur?

Topuk dikeni tanısı, hastanın öyküsü ve yapılan muayenesi ile konulur. Muayene sırasında topuğunun altına bastırıldığında ağrı hissediliyorsa, topuk röntgeni istenmelidir. Ancak çoğu hastada röntgen bulguları normaldir.

Topuk Dikeni Tedavisi İçin Hastaların Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

Topuk Dikeni İçin Egzersizler

Topuk dikeni tedavisi için uygulama sonrası egzersiz oldukça önemlidir. Uzman bir hekim tarafından belirlenen ayak egzersizleri ile daha kısa sürede iyileşmeler görülmektedir. Topuk dikeni tedavisi için hazırladığımız egzersizleri indirip kullanabilirsiniz.

Topuk Dikeni Nasıl Oluşur?

Ayak tabanında bulunan ve topuğu ayak parmaklarıyla birleştiren kuvvetli bir zar vardır. Ayak tabanında bulunan bu zar plantar fasya olarak isimlendirilmiştir. Plantar fasiit, ayak tabanı boyunca önden arkaya doğru ilerler ve topuğa yapışır. Bu yapının görevi ayak kavisini destekleyerek yürümeye yardımcı olmaktır.

Ayakta tabanında bulunan çeşitli nedenlerle zorlanması sonucu plantar fasiitte hasar oluşabilmektedir. Bu zarın topuk kemiğine yapıştığı bölgede oluşan hasar (enflamasyon) durumunda topuk dikeni olarak isimlendirilen rahatsızlık oluşur. Topuk dikenin ilk ve en önemli bulgusu topuk bölgesinde oluşan ağrısıdır.

Topuk Dikeni Kimlerde Görülür?

Topuk Dikeni Bulunan Kişilerin Şikayetleri Nelerdir?

guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments