Diz agrisi tedavisi birçok yöntemi içerisinde barindiran bir süreçtir. Diz eklemi günlük yasamda çok sik kullanilan bir yapidir. Bu nedenle yaralanma, incinme ve yipranma ihtimali çok fazladir. Diz ekleminin karmasik bir yapisi vardir. Bu yapilar nedeniyle farkli sorunlar görülebilir. Diz agrisinin en sik nedenlerinin basinda osteoartrit (dizde artroz, kireçlenme) bulunur ve bu durum yaslilarda daha sik karsimiza çikar. Yasla birlikte dizin iç yapisinda yipranma olusur. Ayrica asiri kilo, mesleki nedenler, romatizmal hastaliklar, mikrobik hastaliklar da kireçlenmeye zemin hazirlar. Diz kireçlenmesi olan hastalarda hareket ile artan ve dinlenme ile azalan agri görülür. Agri disinda dizde tutukluk hissi, diz ekleminden ses gelmesi, dizde sislik, ilerleyen dönemlerde diz hareketlerinde kisitlilik görülebilir. Diz ekleminde menisküs yirtiklari, diz baglarinda incinmeler, patellofemoral agri sendromu, iltihapli eklem romatizmalari gibi hastaliklardan kaynaklanan agri görülebilir. Ayrica kalça ve ayak bilegi gibi komsu eklemlerden de yayilan agrilar dizde görülebilir.
Günlük yasamda, ara ara zorlanmalara bagli diz agrilari yasanabilir. Ancak asagidaki durumlarda diz agrilarinin tedavisi için mutlaka bir hekime basvurmak gerekir.
Fizik muayene ve görüntüleme yöntemleri kullanilarak tani konulur.
Diz agrinizin tam olarak nedenine bagli olarak diz agrisi tedavisi içerigi degisecektir.
Doktorunuz agriyi hafifletmek ve romatoid artrit veya gut gibi altta yatan rahatsizliklari tedavi etmek için ilaçlar reçete edebilir.
Dizinizin çevresindeki kaslari güçlendirmek onu daha stabil hale getirecektir. Bu amaçla fizik tedavi uygulanabilir. Bazi durumlarda diz eklemini korumak ve desteklemek için farkli tipte ateller de kullanilabilir.
Bazi durumlarda, doktorunuz ilaçlari veya diger maddeleri dogrudan diz ekleminin içine enjekte etmeyi önerebilir. Bu amaçla kullanilan maddeler asagidadir.
Ameliyata ihtiyaç duyabileceginiz bir sakatlik varsa ameliyat önerilir. Ameliyat seçenekleri sunlardir.
Tedaviye yanit vermeyen kronik diz agrisi mi yasiyorsunuz? Geniküler bir sinir blogu, agrinizin kaynagini belirlemeye yardimci olabilir ve Radyofrekans Ablasyon Tedavisi ile agrinizdan kurtulabilirsiniz.
Diz eklemi, vücutta en fazla agirlik tasiyan eklemlerinden biridir. Bu nedenle diz ekleminde asinma ve yipranma sik görülür. Yaslanma ile iliskili olusan normal asinma ve yipranma ile birlikte yaralanmalar ve basarisiz ameliyatlar da kronik diz agrisina neden olabilir.
Kronik diz diz agrisinin is, egzersiz ve günlük aktiviteler üzerinde olumsuz bir etkisi vardir. Ilerlemis diz eklem kireçlenmesi olan kisilerde dizdeki agri genellikle otururken veya dinlenirken bile devam eder.
Diz ekleminde olusan kireçlenme ilerledikçe agri, sislik ve eklem sertligi gibi sikayetlerde artis olur. Baslangiçta ilaçlar, enjeksiyonlar ve kilo kaybi gibi yasam tarzi degisiklikleri agrinin azalmasini saglayabilir.
Ancak kireçlenme ilerledikçe dizdeki agri geri döner ve kroniklesen bu diz agrisi geleneksel tedavilere yanit vermemeye baslar. Bu durumda birçok hasta diz protezi ameliyati olmayi tercih eder. Ancak ciddi saglik sorunlari nedeniyle ameliyat olamayan hastalarda vardir. Bu hastalar için diz ekleminin agrisini tasiyan sinirlere (geniküler sinirler) uygulanan sinir blogu cerrahi olmayan tedavi seçeneklerinden biridir.
"Geniküler" kelimesi, dizi besleyen çesitli arterleri ve sinirleri ifade etmek için kullanilir. Diz kireçlenmesi olan kisiler için bu sinirler tarafindan iletilen agri duyusu dayanilmaz hale gelebilir. Diz sinir blogunda diz iyi yanit alinan hastalara daha uzun süreli agri kesici etki saglayan radyofrekans ablasyon tedavisi önerilir.
Geniküler sinir blogu islemi sirasinda lokal anestezi ile dizinizin üst medial (iç), üst lateral (dis) ve alt medial (iç) sinirleri bloke edilir. Anestezi sinirleri uyusturur ve beyne agri sinyali göndermelerini engeller. Sinir blogunu yapabilmek için su adimlar izlenir:
Geniküler sinir blogu, az risk tasiyan cerrahi olmayan bir islemdir. Bununla birlikte, bazi olumsuz yan etkileri bildirilmistir. Bu yan etkiler enjeksiyon yerinde agri, kizariklik veya sislik, bulanti ve bas dönmesini seklinde özetlenebilir.
Geniküler sinir blogunun etkileri genellikle geçicidir. Dizde olusan agri ve dizin anatomisi bireyden bireye farklilik gösterir. Bu nedenle dize sinir blogu uygulanan her hastanin tedaviye yaniti da farklilik gösterir. Yani diz agrilarinin rahatlama süreleri hastadan hastaya degisebilir. Bazi hastalarda ise enjeksiyondan sonra fayda saglanamayabilir.
Geniküler sinir blogu uygulamasi güvenilir ve çok az risk tasiyan bir yöntemdir. Bu uygulama kaynakli riskler çok nadir görülür. Asagida sinir blogu ile iliskili en yaygin riskler bulunmaktadir:
Diz kireçlenmesi kaynakli agrisi olan hastalarda agri kesici ilaçlar, fizik tedavi ve diz içi enjeksiyonlar denenmesine ragmen diz agrisi devam ediyorsa Radyofrekans Ablasyon Tedavisi önerilebilir. Radyofrekans ablasyon tedavisi ile agrili diz eklemini çevreleyen duyu sinirlerinin agri sinyallerini beyne ulastirmasi engellenir. Bu sinirlerin agri sinyalleri gönderme yeteneklerini geçici olarak durdurmak için radyo dalgalari kullanilir. Radyofrekans dalgalari tarafindan üretilen isi ile sinirler bloke edilir ve hastanin diz etrafinda agri hissetmemesi saglanir. Radyofrekans ablasyon uygulamasi, diz agrisinda ameliyat disi tedavi seçeneklerinden biridir ve etkin bir tedavi yöntemidir. Radyofrekans ablasyon tedavisi hastanin agrisinin derecesine göre 1 ile 4 seans arasi uygulanabilmektedir. Tedavi sonrasi agrisiz geçen süre 18 aya kadar sürebilmektedir.
© Habib Bostan. All RIghts Reserved.
Değerli Hastalarımız:
COVID-19 Nedeniyle Kliniğimizde Aldığımız Önlemler Salgını Nedeniyle Aldığımız Önlemler COVID-19 (Koronavirüs) Salgını nedeniyle korunma amaçlı önlemler alarak hastalarımızı tedavi etmeye devam etmekteyiz. Çünkü siz değerli hastalarımızın sağlığı bizim için çok önemlidir.
Kliniğimizde aşağıdaki önlemleri almaktayız. Randevu aşamasında hastalar öncelikle ateş, öksürük, boğaz ağrısı gibi solunum yolu enfeksiyonu şikayetleri açısından sorgulanmakta, şikâyeti olan hastalar salgın döneminde kliniğimize kabul edilmemektedir. Aynı anda birden fazla hastanın karşılaşmasını önlemek için randevu saatleri her hasta için 30 dakika olarak ayarlanmıştır. Hastalarımızın yanında refakatçi olarak en fazla 2 kişi kabul edilmektedir.
Bütün hasta ve hasta yakınlarının maske takması gerekmektedir. Bekleme alanlarında sosyal mesafeye dikkat edilerek oturulması sağlanmaktadır.
Muayenehanede her gün günlük olarak yüzeyler ve bütün kapı kolları antiseptik temizleyiciler ile temizlenmektedir.
Aldığımız önlemler sizlerin sağlığı içindir. Salgının kontrol altına alınması ve daha fazla yayılmaması için herkes tarafından bu dönemde kurallara uyulması son derece önemlidir. Sağlığınız ve sağlığımız için kurallara uyalım.
Sağlık dolu günlerde buluşmak üzere…
Randevu için Mesajınızı Yazabilirsiniz