Hemen hemen her türden kronik agri varliginda fiziksel bir "kullanmama" sendromu gelistirme riski vardir. Fiziksel hareketsizlik de birçok vücut fonksiyonunun bozulmasina yol açabilir.
Hareketsiz olmak vücut için farkli sorunlarin olusmasina neden olabilir. Kullanmama Sendromu, yeterli fiziksel aktivite yapilmadiginda gelisen bir durumun adidir. Bir süre hareketsiz kaldiktan veya çok az hareket ettikten sonra, hareketsizligin vücut üzerindeki etkileri fark edilir hale gelir. Bunlar asagida özetlenmistir.
Vücutta bulunan kaslar ne kadar az kullanilirsa o kadar küçülür ve zayiflar. Kas kütlesindeki ve gücündeki bu azalma vücutta kronik agrilara neden olabilir. Düzenli kullanilmayan kaslar sertlesir ve zayiflar. Uzun süre hareketsizlikten sonra hiç bacak agrisi ve sertligi fark ettiniz mi? Bu bir yaralanmadan kaynaklanmiyorsa, bu kullanmama sendromunun erken bir belirtisidir. Ayni zamanda zayiflamis kaslar daha fazla yaralanma riski altindadir.
Kas-iskelet sisteminde kaslarin kullanilmamasi hizla atrofiye ve kas kaybina yol açabilir. Kol veya bacagi alçida olanlar için bir süre hareketsiz kaldiktan sonra etkilenen uzvun çapinin belirgin sekilde küçüldügünü görmüssünüzdür.
Eklemler hareket yoluyla saglikli kalir. Hareket, eklemlere besin ve oksijen getiren kan dolasimini artirir. Eklemleri kullanmak, eklemlerdeki kemikleri tutan ve azaltilmis sürtünme ile yumusak hareket etmelerine yardimci olan sivi olan sinovyal sivinin olusumunu da artirir. Hareketsizlik, eklemlerde ve çevredeki kas, bag ve tendon dokularinda zayiflamaya yol açar. Eklem hareket açikligi ve esneklik azalir veya kaybolur.
Hareket, besinlerin kemiklere iletilmesi için de gereklidir. Düzenli egzersiz yapilmasi kemik yogunlugu ve mukavemetini korumaya yardimci olur. Kronik sirt agrisi için kullanmama sendromu genellikle büyük bir sorundur. Vücudun agirligini tasimasi gereken kaslar zayiflar bu da vücudun agirliginin iskelet sistemine özellikle de omurga üzerine düsmesine neden olur. Bu durum omurgada dejenerasyona ve kronik sirt agrisina yol açabilir.
Fiziksel hareketsizlik, daha yavas zihinsel isleme, hafiza ve konsantrasyon sorunlari, depresyon ve kaygi gibi sinir sistemi degisikliklerine yol açar.
Hareketsizlik, kalbin çalisma yetenegini zayiflatir. Kalp bir kastir ve kani vücudun geri kalanina verimli bir sekilde pompalamaya devam etmek için egzersize ihtiyaç duyar. Fiziksel hareketsizlik kan basincinda artisa neden olur ve vücut dokularina yeterli kan ve oksijen saglanamaz. Vücuda saglanan kan ve oksijen yeterli olmadiginda dokular ihtiyaç duyduklari besinleri alamazlar. Bu da kas atrofisine ve kronik agriya neden olabilir.
Kullanmama sendromunun nedenlerinden bazilari asagida siralanmistir.
Kullanmama sendromu yasaniyorsa, bu konuda ne yapilabilir? Bu sorunun cevabi hareket etmektir. Fiziksel aktivite daha güçlü kaslara, kilo kaybina ve yasam kalitesinin artmasi neden olur. Hareketsizlik, kas-iskelet sistemi üzerinde artan baski olusturan kilo alimina katkida bulunur. Bu ilave basinç, vücuttaki eklemlerde daha hizli bozulmaya neden olarak kronik agriya neden olabilir veya daha da kötülestirebilir. Agirlik tasiyan eklemler olan sirt ve dizler, artan agirliktan en çok etkilenir ve bu nedenle kronik agri olusturmaya egilimlidir.
Düzenli egzersiz, kronik agrilarla savasmaniza ve sagliginizi birçok yönden korumaniza yardimci olacaktir. Agri nedeniyle kullanmama sendromu yasadiginizi düsünüyorsaniz bizden yardim alabilirsiniz.
© Habib Bostan. All RIghts Reserved.
Değerli Hastalarımız:
COVID-19 Nedeniyle Kliniğimizde Aldığımız Önlemler Salgını Nedeniyle Aldığımız Önlemler COVID-19 (Koronavirüs) Salgını nedeniyle korunma amaçlı önlemler alarak hastalarımızı tedavi etmeye devam etmekteyiz. Çünkü siz değerli hastalarımızın sağlığı bizim için çok önemlidir.
Kliniğimizde aşağıdaki önlemleri almaktayız. Randevu aşamasında hastalar öncelikle ateş, öksürük, boğaz ağrısı gibi solunum yolu enfeksiyonu şikayetleri açısından sorgulanmakta, şikâyeti olan hastalar salgın döneminde kliniğimize kabul edilmemektedir. Aynı anda birden fazla hastanın karşılaşmasını önlemek için randevu saatleri her hasta için 30 dakika olarak ayarlanmıştır. Hastalarımızın yanında refakatçi olarak en fazla 2 kişi kabul edilmektedir.
Bütün hasta ve hasta yakınlarının maske takması gerekmektedir. Bekleme alanlarında sosyal mesafeye dikkat edilerek oturulması sağlanmaktadır.
Muayenehanede her gün günlük olarak yüzeyler ve bütün kapı kolları antiseptik temizleyiciler ile temizlenmektedir.
Aldığımız önlemler sizlerin sağlığı içindir. Salgının kontrol altına alınması ve daha fazla yayılmaması için herkes tarafından bu dönemde kurallara uyulması son derece önemlidir. Sağlığınız ve sağlığımız için kurallara uyalım.
Sağlık dolu günlerde buluşmak üzere…
Randevu için Mesajınızı Yazabilirsiniz