Gerilim Tipi Baş Ağrısı

İçindekiler

Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Gerilim Tipi Baş Ağrısı, toplumda en sık görülen baş ağrısı türüdür. Gerilim tipi baş ağrısının genellikle stresten dolayı oluştuğu düşünülmektedir. Ayrıca sinir, kaygı bozuklukları, korku ve endişe hissi gibi durumlar gerilim tipi baş ağrısına neden olmaktadır.

Baş ağrısı toplumda en sık görülen ve hastane başvurusu yapılan şikâyetlerin başında gelir. Hatta ağrı şikâyeti ile hastanelere başvuru nedenlerinin başında baş ağrı gelmektedir. Tüm baş ağrılarının yüzde 90’ını ise migren ve gerilim tipi baş ağrıları oluşturmaktadır.

Gerilim Tipi Baş Ağrısının Belirtileri

Gerilim tipi baş ağrılarında, kafada doluluk hissi ile birlikte baş ağrısı, alında veya şakaklarda meydana gelen basınç hissi, kafa derisi, boyun ve omuz kaslarında hassasiyet durumu bulunur. Kişiler stres ve baskı altında kaldıklarında bu ağrı nüks eder ve özellikle öğleden sonraki saatlerde daha sık görülür.

Gerilim tipi baş ağrıları, epizodik ve kronik olarak gerilim tip baş ağrısı diye iki ana kategoriye ayrılır;

Episodik Gerilim Baş Ağrısı

Episodik gerilim baş ağrısı, 30 dakika ila bir hafta arasında değişiklik gösterebilir. Sık epizodik gerilim baş ağrısı üç ay süreyle ayda 15 günden az olarak ortaya çıkar. Sık yaşanan epizodik gerilim baş ağrısı, kronik hale gelebilir.

Kronik Gerilim Baş Ağrısı

Ağrı saatler sürebilir veya sürekli olarak devam edebilir. Baş ağrısı üç ay boyunca ayda 15 ya da daha fazla günde ortaya çıkarsa kronik gerilim bağ ağrısı olarak kabul edilir.

Gerilim Tipi Baş Ağrısını Migrenden Nasıl Ayırt Edebiliriz?

  • Gerilim tipi baş ağrısı stresten kaynaklanır
  • Tüm başı tutar ve başın arkasından öne yayılma gösterir
  • Çok nadir tek taraflı olabilir
  • Bulantı olabilir ama kusma görülmez
  • Bir hafta- 15 gün ağrıyla (hafif) geçer
  • Ağrı kriz şeklinde olmaz
  • Ağrı başlamadan önce görme bozuklukları görülmez
  • Hareket etme ağrıyı artırmaz

Gerilim baş ağrısının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Artan duygusal gerginlik ya da stres sonucu, yüz, boyun ve kafa derisi kaslarının kasılmalarından kaynaklanabildiği düşünülmektedir. Ancak bazı araştırmalar da kas kasılmaları belirgin bir neden olarak göstermemektedir. Artan kas hassasiyeti ve kaslarda gerginlik sık görülen belirtileri arasındadır. Gerilim baş ağrısı hayat kalitesini düşürebilir. Böyle bir durumda haftada iki veya daha fazla gün baş ağrısı için ilaç almanız gerekiyorsa, bir uzmana görünmelisiniz.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Tedavisi

Gerilim tipi baş ağrılarında tedavisinde ağrı kesiciler kullanılabilir. Ancak bu ağrı kesiciler ilk kullanımlarda işe yararken ilerleyen zamanlarda etkisini kaybedebilir. Ayrıca sürekli ağrı kesici kullanılması vücutta zarar oluşturabilir. Bu nedenle gerilim tipi baş ağrılarında ağrı kesici tedavi yöntemi yerine daha özgül tedavi yaklaşımları ile tedavi edilmesi gerekmektedir. İlaç kullanmadan önce kronik gerilim baş ağrısının şiddetini ve sıklığını azaltmada çeşitli yöntemler denenebilir. Üzerinizdeki stresi azaltmaya çalışılmalıdır. Ağrıyan kaslara sıcak veya soğuk uygulanma ile gerilim baş ağrısında rahatlama sağlanabilir. İyi bir duruş da kaslarınızın doğru kasılmasına ve gerilmesine yardımcı olur ve ağrı oluşmasını engelleyebilir. Yine bilişsel davranışçı terapi stresi yönetmeyi öğrenmekte yardımcı olabilir ve baş ağrısı sıklığını ve şiddetini azaltmada etkili olabilir.

Kronik ağrı, ilişkilerinizi, verimliliğinizi ve yaşam kalitenizi ciddi oranda etkiler. Bu nedenle tedavi edilmesi hayat kalitenizi ve verimliliğinizi artırmak için önemlidir. Tedavi için Kuru İğne Tedavisi ve Oksipital Sinir Blokajı gibi yöntemler kullanılabilir. Kuru İğne Tedavisi ve Oksipital Sinir Blokajı gerilim tipi baş ağrısı tedavisinde kullanılabilen ve etkili yöntemlerdir.

Kuru İğne Tedavisi (İMS)

Gerilim tipi baş ağrısında ilaç dışı tedavi seçeneği olarak kuru iğne tedavisi kullanılabilir. Kuru tedavisi, gerilim tipi baş ağrısı atakları ve ağrısının rahatlatmasına yardımcı olur. Gerilim tipi baş ağrısı hastalarında gergin kaslarda ağrıyı tetikleyen noktalar vardır. Bu noktalar bulunup iğnelendiğinde ağrılarının sıklığı ve şiddeti azalır. Bu iğneleme ile kaslarda, kimyasal, vasküler ve hücresel değişiklikler oluşur ve kısalmış kaslar uzar. Ancak ağrıyı ortadan kaldırmak ve kalıcı değişiklikler yapmak için birden fazla tedavi seansına ihtiyaç vardır.

Oksipital Sinir Blokajı

Kronik baş ağrısı olan birçok hastada, ağrıların boyundan veya daha spesifik olarak kafatasının tabanından kaynaklandığı bildirmektedir. Oksipital sinir blokları genellikle, boyun, migren ve küme baş ağrıları gibi durumlardan kaynaklanan kronik baş ağrılarının tedavisinde faydalıdır. Oksipital sinir bloğunda, lokal anestezik ilaç enjeksiyonu ile sinirler uyuşturulur.  Böylece sinirlerden beyine gelen ağrı sinyalleri ve bilgi akışını durdurulur. Oksipital sinir bloğu sonrasında kronik baş ağrılarında azalma olur.

Doç. Dr. Habib Bostan

“Hastalarımızı; onlar için en uygun yöntemler ile tedavi ediyoruz. Uyguladığımız tedavileri egzersizler ile destekliyor ve sonuçlarını yakından takip ediyoruz.”

İlgili Yazılar

Ganglion Kisti: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Doç. Dr. Habib Bostan Ocak 21, 2025

https://www.youtube.com/watch?v=ZH4ehb2qug4&t=63s Ganglion Kisti Nedir? Cildin alt kısmında bulunan, genellikle el veya eklemlerde gözlemlenen, tendon ya da eklemi saran dokulardaki yırtıktan kaynaklanan sıvı dolu yumrudur. Bu…

De Quervain Tenosinoviti

Doç. Dr. Habib Bostan Ocak 15, 2025

De Quervain Tenosinoviti Nedir? De quervain tenosinoviti, el başparmağındaki tendonların etrafında oluşan ağrılı bir iltihaplanmadır.…

Stresin Vücut Üzerindeki Etkileri

Doç. Dr. Habib Bostan Aralık 11, 2024

https://www.youtube.com/watch?v=4J8KwB0JXic Stresin Vücut Üzerindeki Etkileri Nelerdir? Stres, vücudun tüm sistemlerini etkilemektedir. İnsan vücudu küçük dozlarda…

Miyofasiyal Ağrı Sendromu

Doç. Dr. Habib Bostan Aralık 11, 2024

https://www.youtube.com/watch?v=woLVNAdRWq8 Miyofasiyal Ağrı Sendromu Nedir? Çoğu insan zaman zaman kas ağrısı yaşar. Ancak kronik miyofasiyal…

guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Bir yorum yazmak ister misiniz?x