0545 229 55 88 Menu

Kireçlenme Tedavisi

Kireçlenme tedavisi günümüzde birçok yöntem ile yapılmaktadır. Eklemlerin dejeneratif (eklem harabiyeti) hastalığı olan osteoartrit halk arasında daha çok kireçlenme olarak bilinir. Eklemlerde ağrı ve eklem tutukluğu bulguları ile kendini gösterir. Kireçlenme vücuttaki herhangi bir eklemi veya eklemleri etkileyebilir. En sık etkilediği eklemlerin bulunduğu yerler ise eller, kalça, diz ve omurgadaki eklemlerdir. Kireçlenme tedavisi İstanbul Bakırköy’de bulunan kliniğimizde birçok tedavi seçenekleri ile uygulanmaktadır. “Kireçlenme Tedavisi Hakkında Bilgileri” ve “kireçlenme Tedavi Süreci Nasıl Olmalı?” sorularının cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Kireçlenme Tedavisi (Osteoartrit Tedavisi) Nasıl Olur?

Kireçlenme yaşamı tehdit eden bir hastalık değildir ve günlük yaşamınızı engellememelidir. Bu hastalığın neden olduğu ağrınızı azaltmak ve daha özgürce hareket etmenizi sağlamak için birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır.

Kireçlenme tedavisi hastalığın evresi ve şiddetine göre planlanır. Kireçlenme tedavisi amacı hastaların ağrısının, hareket kısıtlılığının, günlük yaşam aktivitelerindeki zorlukların giderilmesi ve hastalığın ilerlemesinin durdurulmasıdır. Kireçlenme tedavisi kişiye özel olarak düzenlenmelidir. Bu amaçla yapılması gerekenler aşağıda özetlenecektir.

Kireçlenme Tedavisi İçin Düzenli Egzersiz

Kireçlenme oluşmuş eklemi çevreleyen kaslar güçlendirilir. Böylece ekleme binen yük azaltılmış olur. Ancak uygulanacak egzersiz programının mutlaka hekim kontrolünde düzenlenmelidir.

Kireçlenme Tedavisi İçin Fizik Tedavi Uygulamaları

Doktorunuzun önerisiyle etkilenen ekleme fizik tedavi uygulamaları yapılabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kireçlenme Tedavisi İçin İlaç Tedavisi

Kireçlenmede ağrı kesici ve iltihap dağıtıcı ilaçlar hastalığın ağrılı dönemlerinde doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Son yıllarda eklem kıkırdağını güçlendiren ilaçların kullanımı artmıştır.

Kireçlenme Tedavisi İçin Cerrahi

Şu ana kadar saydığımız tedavilerden fayda görmeyen ve hastalığı günlük yaşam aktivitelerini ileri derecede bozan hastalara cerrahi tedavi (ameliyat) önerilebilir.

Kireçlenme Tedavisi İçin Eklem İçi Enjeksiyon

Bazı durumlarda, doktorunuz ilaçları veya tedavi amacıyla kullanılan diğer maddeleri doğrudan diz ekleminin içine enjekte etmeyi önerebilir. Bu amaçla kullanılanlar aşağıdadır.

Kortikosteroidler:

Eklem içi kortikosteroid uygulamanın amacı direkt olarak snovyal sıvıda yüksek ilaç konsantrasyonu sağlamak ve etkinliği artırmaktır. Kortikosteroidler sistemik alındığında kandan damarlar aracılığıyla snovyal sıvıya (eklem sıvısı) geçer. Sistemik tedaviye dirençli kireçlenmeye bağlı ağrı ataklarında eklem içi enjeksiyonlarında kullanılabilirler.

Hyaluronik Asit:

Doğal olarak eklemleri yağlayan sıvıya benzer kalın bir sıvı, hareketliliği iyileştirmek ve ağrıyı hafifletmek için eklem içine hiyalüronik asit enjekte edilebilir.  Altı ay süren ağrıda rahatlama sağlayabilir. Hiyalüronik asit snovyal sıvının viskozitesini artırarak kıkırdağı korur, hızlı eklem hareketlerinde şok absorban ve yavaş hareketlerde kayganlaştırıcı olarak çalışır. Eklemdeki sürtünmeyi azaltır.

PRP :

Hastadan alınan kanın santrifüje edilerek trombosit ve trombositler içindeki growth faktörlerin (GF) konsantre edilmiş şeklidir. PRP kullanmaktaki; trombositlerin içindeki doku yenilenmesini artıran biyolojik molekülleri maksimum düzeyde hasarlı dokuya aktarmaktır.

Büyüme faktörleri trombositlerin alfa granüllerinden salınır. Genel olarak söylemek gerekirse hücre büyümesini, farklılaşmasını, sitokin salınımını, kan damarı gelişimini, kollajen sentezini, kemotaksisi uyarır.

Kök Hücre:

Yağ dokusu veya kemik iliği kaynaklı kök hücreler son yıllarda kullanılmaya başlamıştır.

Kireçlenme Nasıl Ortaya Çıkar?

Kireçlenme, eklem içinde bulunan kıkırdak dokusunun kaybı ve kıkırdak hasarı sonucu olarak ortaya çıkar. Normal eklemlerde eklemi oluşturan kemiklerin ucunda kemiği kavrayan ve kemiklerin üzerini örten kıkırdak yapıda bir doku bulunur. Eklem içinde bulunan bu kıkırdak dokular eklemlerin hareketini rahat yapması için gereklidir. Bu yapılar eklemi oluşturan yüzeylerin yumuşak ve kaygan olmasını sağlar. Yine kemikler arasında yastık görev yapar ve kemiklerin birbirine sürtmesine engel olur.

Kireçlenme ile Eklemlerde Görülen Değişiklikler

Kireçlenmede, eklem içinde bulunan kıkırdak yapısında aşınma ve bozulma ile eklem kıkırdağının altında bulunan kemiklerde değişiklikler meydana gelir. Kemiklerde büyümeler ve eklem kenarında çıkıntılar oluşur. Oluşan bu yapılar nedeniyle eklemlerin normal yapısı bozulmaktadır. Eklemin yapısının bozulması ile eklem hareketlerinde kısıtlanma ve ağrı ortaya çıkar.

ağrı tedavisi istanbul

Yaşlanma ve Kireçlenme Arasındaki İlişki

Kireçlenmeye neden olan kıkırdak hasarı yavaş yavaş oluşur. Yaşlanmayla birlikte eklem aralığında bulunan kıkırdağın yapısı da bozulur. Aşırı ve kötü kullanılan ya da hastalıklı eklemlerdeki kıkırdak yapıda daha fazla hasar oluşur. Eklem içinde bulunan kıkırdak hasarın ortaya çıkma süresi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Ailesinde kireçlenme hastası olan ya da daha önce geçirilmiş eklem ameliyatı veya eklem yaralanması bulunan kişilerde kireçlenme daha hızlı gelişir.

Osteoartrit (Kireçlenme) Oluşma Sebepleri Nelerdir?

Eklemlerde kireçlenme gelişme riskini artıran bazı faktörler vardır. Bu faktörler aşağıdadır özetlenmiştir.

Kireçlenme Oluşumunda Yaş:

Eklemlerde oluşan kireçlenme orta ve ileri yaşta ortaya çıkar.  Kırk yaşından önce görülmesi nadir bir durumdur. Yaşlanma ile eklem kıkırdağında değişiklikler oluşur ve buna bağlı olarak kıkırdağın dayanıklılığı azalır.

Kireçlenme Oluşumunda Cinsiyet:

Kadınlarda kireçlenme gelişme ihtimali erkeklere göre daha fazladır.

Kireçlenme Oluşumunda Kalıtımsal Faktörler:

Özellikle el eklem kireçlenmelerinde kalıtımsal faktörlerin rol oynadığı bilinmektedir.

Kireçlenme Oluşumunda Mekanik Faktörler (Yıpranma ve aşınma):

Yıllar içinde oluşan tekrarlayıcı travmalar eklemin yük taşıma kapasitesini bozar ve kıkırdak yıkımına neden olur. Özellikle de kilolu kişilerde diz eklemi gibi yük taşıyan eklemlerde kireçlenme gelişimi bu nedene bağlıdır.

Kireçlenme Oluşumunda Kemik ve Eklemi Etkileyen Hastalıklar:

Gut, Romatoid artrit, diyabetik nöropati, paget hastalığı, septik artrit ve doğuştan kalça çıkığı gibi hastalıklar eklemlerde kireçlenme gelişme olasılığını artırırlar.

Eklemlerde Oluşan Osteoartrit (Kireçlenme) Belirtileri Nelerdir?

Eklemlerde oluşan kireçlenme belirtileri genellikle yavaş ortaya çıkar ve herhangi bir zamanda şiddetlenebilir. Bu belirtiler ise şunlardır:

Ağrı:

En sık karşılaşılan şikayetlerin başındadır. Başlangıçta hareket esnasında ya da günün ilerleyen saatlerinde oluşur.  Dinleme ile ağrıda rahatlama görülür. Eklem kıkırdağındaki bozukluklar ilerledikçe istirahat sırasında da ağrı oluşabilir.

Eklemde Tutukluk:

Genellikle sabahları veya uzun süren bir hareketsizlikten sonra ortaya çıkar. Genellikle kısa sürelidir. Tutukluluk süresi nadiren 15 dakikanın üzerine çıkar.

Eklem Hareketlerinde Kısıtlılık:

Hastalığın ileri dönemlerinde görülür ve kişinin günlük yaşam işlevlerini aksatır. Kemik çıkıntıları nedeniyle eklem şiş gibi görülebilir. Ancak gerçek şişlik ve sıcaklık artışı nadiren oluşur. Yine nadir olarak şekil bozuklukları görülebilir.

Osteoartrit (Kireçlenme) Hangi Eklemlerde Görülür?

Kireçlenme bütün eklemlerde gelişebilir. Ancak bazı eklemlerin hastalıktan etkilenmeye daha yatkın oldukları bilinmektedir.

Boyun Eklemlerinde Kireçlenme:

Omurganın boyun bölgesinde bulunan eklemlerde kireçlenme gelişebilir. Oluşan kireçlenme ile boyun omurları arasında daralma meydana gelir. Oluşan bu eklem hasarı ile omuza ya da enseye yayılan ağrı görülür.

Bel Eklemlerinde Kireçlenme:

Omurganın bel kısmındaki omurlar arasında da kireçlenme ile yine daralma oluşabilir. Bu nedenle ağrılar sırtın alt kısmına veya bacağa yayılabilir.

Kalça Eklemlerinde Kireçlenme:

Kalçada bulunan leğen kemiği ve uyluk kemiği arasındaki geniş eklemde kıkırdak zedelenmesi gelişebilir. Bunun sonucu da kasığa, kalçaya ya da dize yayılan ağrı görülebilir.

El Eklemlerinde Kireçlenme:

Parmak eklemlerinde de kireçlenme genişleyebilir. Özellikle başparmak eklemlerinde oluşan kireçlenme el fonksiyonlarını bozabilir.

Diz Eklemlerinde Kireçlenme:

Diz eklemlerinde oluşan kireçlenme yürümede, merdiven inmede ve çıkmada zorluğa neden olur. Diz eklemini oluşturan kaslarda zayıflama varsa eklem daha fazla yük taşır ve hastalıkta daha fazla ilerlemeye neden olur.

Ayak Eklemlerinde Kireçlenme:

Bu eklemlerde oluşan kireçlenme sonucu yürüme ağrılıdır. Eklemlerde bozukluklar gelişebilir.

Kireçlenme (Osteoartrit) Teşhisi Nasıl Konulur?

Eklemlerinde ağrı, tutukluk ve şişliği bulunan hastalar mutlaka doktora başvurmalıdır. Şikâyetlerin kesin nedenini belirlemek için bazı incelemeler yapılmalıdır.

  1. Fizik Muayene: Hasta muayene edilmelidir.
  2. Radyolojik İnceleme (Röntgen, tomogtafi ya da Magnetik Rezonanslı görüntüleme yöntemleri): Eklemin radyoloji olarak incelenmesi kireçlenme tanısını için yardımcıdır. Ancak, bu radyolojik incelemelerde kireçlenmeye dair bulguların görülmesi o eklemde yakınmaların olacağı anlamına gelmez. Ayrıca yakınmaların hangi şiddette olduğunu da bu radyolojik incelemeler göstermez.
  3. Kan Testleri: Kireçlenme tanısını koyduran bir kan testi bulunmamaktadır. Ancak bazı kan testleri kireçlenmeyi diğer romatizmal hastalıklardan ayırt etmede yardımcı olurlar.
  4. Eklem Sıvısının İncelenmesi: Özellikle eklem şişliği olan hastalarda eklem sıvısının incelenmesi önemlidir. Kireçlenmenin başka hastalıklardan ayırımı için gereklidir.

 

© Habib Bostan. All RIghts Reserved.

COVID-19 TedbirleriDetaylar

Değerli Hastalarımız:

COVID-19 Nedeniyle Kliniğimizde Aldığımız Önlemler Salgını Nedeniyle Aldığımız Önlemler COVID-19 (Koronavirüs) Salgını nedeniyle korunma amaçlı önlemler alarak hastalarımızı tedavi etmeye devam etmekteyiz. Çünkü siz değerli hastalarımızın sağlığı bizim için çok önemlidir.

Kliniğimizde aşağıdaki önlemleri almaktayız. Randevu aşamasında hastalar öncelikle ateş, öksürük, boğaz ağrısı gibi solunum yolu enfeksiyonu şikayetleri açısından sorgulanmakta, şikâyeti olan hastalar salgın döneminde kliniğimize kabul edilmemektedir. Aynı anda birden fazla hastanın karşılaşmasını önlemek için randevu saatleri her hasta için 30 dakika olarak ayarlanmıştır. Hastalarımızın yanında refakatçi olarak en fazla 2 kişi kabul edilmektedir.

Bütün hasta ve hasta yakınlarının maske takması gerekmektedir. Bekleme alanlarında sosyal mesafeye dikkat edilerek oturulması sağlanmaktadır.

Muayenehanede her gün günlük olarak yüzeyler ve bütün kapı kolları antiseptik temizleyiciler ile temizlenmektedir.

Aldığımız önlemler sizlerin sağlığı içindir. Salgının kontrol altına alınması ve daha fazla yayılmaması için herkes tarafından bu dönemde kurallara uyulması son derece önemlidir. Sağlığınız ve sağlığımız için kurallara uyalım.

Sağlık dolu günlerde buluşmak üzere…

Randevu Talep Formu

Randevu için Mesajınızı Yazabilirsiniz