Karpal Tünel Sendromu, karpal kanaldaki median sinirin, bilek bölgesinde bulunan kaslar, kemikler ve tendonlar arasinda sikismasindan kaynaklanan bir durumdur. Bu durum elde agri karincalanma ve uyusma ile kendini gösterir. Bazi hastaliklarin varligi, anatomik özellikler ve elin performansi gibi faktörler karpal tünel sendromunun gelisimine katkida bulunabilir.
Karpal tünel (el bilegi kanali), el bileginin palmar tarafinda, duvarlari kemik ve baglardan olusan dar bir kanaldir. Içinden median sinir ve elin parmaklarinin hareketini yaptiran kas tendonlari geçer. Bu kanalda median sinirin sikismasi eldeki uyusukluk, karincalanma ve kas zayifligina neden olur. Bu bulgular karpal tünel sendromunun karakteristik belirtileridir.
Karpal tünel, el bileginde bulunan ve tünele benzeyen dar bir yapidir. Bu kanalin alt ve yan taraflari el bilegi kemiklerinden olusur. Kanalin üst tarafi enine metakarpal ligament adi verilen güçlü bir bag dokusu seridi ile kaplanmistir.
Median sinir ön koldan el yönünde bu kanaldan geçerek uzanir. Bu sinir bas parmagin palmar tarafinin yani sira, isaret parmagi ve orta parmaklarin duyusundan sorumludur. Ikinci ve üçüncü parmaklari ve bas parmagi büken tendonlar da karpal tünelden geçer. Bu tendonlara fleksör kas tendonlari da denir.
Karpal tünel, bas parmagin yani sira 2. ve 3. parmaklari (ilk 3 parmaga) büken fleksör kaslarin tendonlarini ve median sinirini korur.
Karpal Tünel Sendromu genellikle basparmak, isaret ve orta parmaklarda uyusma veya karincalanma sikâyeti ile baslar. Bu bulgular periyodik olarak ortaya çikar ve el ve el bilegindeki rahatsizliklara eslik edebilirler. Karpal tünel sendromunun belirtileri sunlardir:
El bölgesinde, özellikle basparmak, isaret parmagi, orta veya yüzük parmaklari alaninda, karincalanma ve uyusukluk yasayabilirsiniz. Bu karincalanma ve uyusukluk hissi genellikle, elinizde bir direksiyon, telefon veya gazete tuttugunuz zaman ortaya çikar.
Hastalik ilerledikçe, uyusukluk hissi kalici olabilir. Elde güçsüz hissedebilir ve elle tuttugunuz nesneleri düsürebilirsin. Bunun nedeni eldeki uyusukluk hissi veya median sinirin bozulmasina bagli olarak basparmak kaslarindaki güçsüzlüktür.
Karpal tünel sendromunun gelisimini belirten kalici belirti ve semptomlariniz varsa bu konuda saglik hizmetleri sunulan bir merkeze basvurmalisiniz. Özellikle normal aktivitelerde bile bulgular ortaya çikiyor ve uykunuzda sizi rahatsiz ediyorlarsa hiç beklemeden tedaviye baslamalisiniz. Bu bulgular ile kendini gösteren Karpal Tünel Sendromu tedavi edilmezse, kas ve sinirde kalici hasar olusabilir.
Karpal tünel sendromu median sinirin bilek kanali (karpal tünel) içinde sikismasi sonucu olusan bir rahatsizliktir. Karpal kanalda median sinirin sikismasina veya tahrisine neden olan herhangi bir durum karpal tünel sendromunun gelismesine yol açabilir.
Örnegin, karpal tünelin etrafini olusturan kemik kiriklari ve yumusak doku tümörleri nedeniyle veya romatoid artritte ödem ve iltihaplanmamadan dolayi kanal daralir. Bütün bunlar, median sinirin tahris olmasina ve karpal tünel sendromunun gelismesine yol açar. Çogu durumda, karpal tünel sendromunun nedeni tam olarak tespit edilemez.
Kiside risk faktörlerinin bulunmasi bir hastaligin baslangicina katkida bulunmasi mümkündür. Bu faktörlerin bazilari karpal tünel sendromuna neden olmazlar, ancak varliginda medyan sinire zarar verme riskini arttirir. Karpal tünel sendromu için risk faktörleri asagidaki gibi özetlenebilir:
Anatomik faktörler: Bilegin kirilmasi veya yerinden çikmasi durumunda karpal tünelin içinde bir daralmaya neden olabilir. Bunun sonucunda median sinir üzerindeki baskida bir artis olusabilir. Karpal tünelin içi ne kadar daralirsa, karpal tünel sendromu gelisme riski o kadar yüksektir.
Cinsiyet: Karpal tünel kadinlarda daha yaygin görülür. Bunun nedeni karpal tünelin lümeninin kadinlarda erkeklere göre daha küçük olmasi olabilir. Bu darlik nedeniyle kadinlarda median sinir iletim hasari daha sik meydana gelir. Karpal tünel olan kadinlar da bu hastaligi olmayan kadinlara göre karpal lümeni daha dardir.
Diyabet (Seker Hastaligi): Seker hastaligi gibi bazi kronik hastalik median sinir de dahil olmak üzere bütün sinir gövdelerinin hasar görme riski artar.
Enflamatuar hastaliklar: Romatoid artrit gibi bazi hastaliklarda, olusan enflamatuar süreç el bileginin tendonlarini etkileyebilir. Bu durumda da median sinirin sikismasina neden olur.
Vücuttaki sivi dengesindeki degisiklikleri: Genellikle hamilelik sirasinda veya menopoz sirasinda görülen sivi tutulumu görülür. Vücutta olusan bu sivi tutulumu karpal tünel içinde artan baskiya ve median sinirin tahris olmasina neden olabilir. Hamilelige bagli karpal tünel sendromu genellikle dogumdan sonra el kendiliginden düzelir.
Kronik hastaliklar: Menopoz, obezite, tiroid hastaligi ve böbrek yetmezligi gibi durumlar karpal tünel sendromu riskini artirir.
Kullanilan Cihazlar: El ile kullanilan ve titreyerek çalisan cihazlarla, bileklerde uzun süreli veya siklikla tekrarlanan hareketler median sinir üzerinde zararli bir etkiye neden olabilir veya mevcut hasari artirir.
Bilgisayar kullaniminda: Karpal tünel gelisimi arasindaki iliskiyi tanimlamak için çesitli çalismalar yapilmistir. Karpal tünel sendromu için bir risk faktörü oldugu konusunda kesin bir kanit bulunmamakla birlikte, elde baska bir agriya neden olabilir.
Muayene: Muayenede eldeki hassasiyeti ve kas gücünü incelenir.
Radyografi: Artrit veya kirik gibi diger agri nedenlerini ekarte etmek için el bileginin radyografileri istenebilir.
Elektromiyografi: Elektromiyografi kaslarin elektriksel aktivitesinin kaydedilmesidir. Islem sirasinda ince igneler seklindeki elektrotlar dogrudan çalisilan kaslara yerlestirilir. Çalisma, kasilma ve istirahat sirasinda kaslarin elektriksel aktivitesini degerlendirilmesini saglar. Kas hasarini tespit etmemize ve diger nedenleri ekarte etmemize yardimci olur.
Elektronöromiyografi: Bu çalismada iki elektrot kullanilmistir. Bunlardan birini kullanarak, median sinir boyunca bir sinir uyarisinin iletimi kaydedilir. Karpal tünel sendromunda, karpal tünel düzeyinde, median sinir boyunca sinir iletisi ihlali söz konusudur. Bu çalisma karpal tünel tanisi koymaniza ve diger hastaliklari dislamaniza olanak saglar.
Karpal tünel sinir hasari olusmadan en kisa sürede teshis ve tedavi edilmelidir. Semptomlari artiran eylemlerden kaçinarak ve sisligi azaltmak için zaman zaman soguk kompres uygulayarak rahatsizlik hafifletilebilir. Bu yöntemler birkaç hafta boyunca rahatlama saglamazsa, ilaçlar, enjeksiyonlar ve en son cerrahi tedavi önerilir.
Eger karpal tünel sendromu erken teshis edilirse, konservatif tedavi yöntemleri etkili olabilir.
Ortopedik cihazlarin kullanimi (seritler, bandajlar, ortezler): Uyurken bileginizi tutan bir ortopedik cihaz, karincalanma ve uyusukluk gibi gece semptomlarini hafifletmeye yardimci olabilir. Ortopedik cihazlarin uyku için kullanimi, hamilelik sirasinda karpal tünel sendromu gelisimini önlemek için en iyi seçenek olabilir.
Kuru igne tedavisini (IMS) kasilip boyu kisalan kaslarin boyunu uzatmak için kullaniyoruz. Ancak dolayli olarak kas gerginliginden kaynaklanan durumlarin tedavisinde de kullanilmaktadir. Karpal tünel sendromu bu durumlardan biridir.
Karpal tünel sendromu, el bilegi ve el boyunca sik sik uyusukluk, halsizlik ve agriya neden olan kolun median sinirini içeren bir durumdur. Birçok kisi Karpal Tünel Sendromu'nun sadece median sinirin el bileginde sikistirilmasinin bir sonucu olduguna inanir. Ancak, burada her zaman etkilenen tek bölge el bilegi degildir.
Median sinir, elin palmar tarafinin cildinin, elin orta kismina ve yüzük parmaginin yarisina kardar duyularini kontrol eder. Ön kol kaslari arasindan geçerken de sikistirilabilir. Klinik tablo ayni görünse de, eldeki islev bozuklugunun nedenini belirlemek için uyusukluk, karincalanma, güçsüzlük ve el bilegi ve el agrisi çeken bir kisinin ayrintili degerlendirilmesi gerekir.
Karpal tünel sendromunun en sik kabul edilen nedeni, medyan sinirin el bileginde bulunan tünelde mekanik bir basiya maruz kalmasidir. Bu nedenle tedavide geleneksel islem karpal tünel alaninin manipülasyonunu içerir. Bazi durumlarda kuru igne tedavisi (IMS) gibi tedavi seçenekleriyle tedavi edilebilir.
Kuru igne tedavisi karpal tünel çevresindeki kaslari güçlendirerek destekler. Tedavi ön kolun sinirlerini sikistiran ve karpal tünelde gerginlik yaratan fleksör kaslari desteklemeyi amaçlar. Bu kaslar sunlardir;
Yukarida isimleri geçen ön kolun bu fleksör kaslarinin asiri yüklenmesi veya stresi, el ve parmaklarinda kas gerginligine yol açarak uyusukluk, karincalanma, güçsüzlük ve agriya neden olur. Kuru igne tedavisi Karpal Tünel Sendromu olan kisilerin agriyi azaltmada ve kas gücünü arttirmaya yardimci olur. Ameliyatsiz ve ilaçsiz bir tedavi seçenegidir.
Steroidal olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID'ler): NSAID'ler, karpal tünel sendromundan agriyi kisa bir süre için hafifletebilir. Bununla birlikte, bu ilaçlarin hastaligin seyrini iyilestirdigine dair kanit yoktur.
Fizik tedavi: Fizik tedavi yöntemleri karpal tünel sendromu tedavisinde kullanilabilir
Kortikosteroid enjeksiyonu: Kortikosteroidleri agrinizi gidermek için karpal tünele enjekte edebilir. Kortikosteroidler, iltihabi ve sisligi azaltigi için median sinir üzerindeki baski da azalir.
PRP enjeksiyonu: Karpal Tünel Tedavisinde son dönemlerde kullanilmaya baslayan PRP ile güzel sonuçlar alinmaktadir.
Karpal tünel sendromuna ciddi semptomlar eslik ediyorsa, hastalar ellerini kullanamiyorsa ve konservatif tedavi etkisizse cerrahi uygulanabilir. Cerrah avuç içi karpal tünelin üzerindeki avuç içinde bir kesi yapar ve median siniri dekomprese edilir. Bazen insizyon komplikasyon riskini azaltmak için küçük yapilir.
Sendromu önlemek için hala etkili bir yöntem bulunamamistir. Fakat nesneleri tutma ve kavrama esnasinda asiri güç kullanimindan kaçinmak kaslardaki gerginligi azaltacaktir.
Çalisma esnasinda mola verip el ve bilek kaslarini gevsetmek, geri dogru büküp serbest birakmak iyi gelecektir.
Klavye kullaniminda tuskara çok sert basmamak ve bileklik kullanmak yine faydali olan diger bir uygulamadir.
Karpal tünel sendromu tedavisi için Istanbul Bakirköy'de bulunan klinigimizi ziyaret edebilirsiniz. Uygulanan tedaviler sonrasinda hastalarimiza karpal tünel egzersizleri vermekteyiz.
© Habib Bostan. All RIghts Reserved.
Değerli Hastalarımız:
COVID-19 Nedeniyle Kliniğimizde Aldığımız Önlemler Salgını Nedeniyle Aldığımız Önlemler COVID-19 (Koronavirüs) Salgını nedeniyle korunma amaçlı önlemler alarak hastalarımızı tedavi etmeye devam etmekteyiz. Çünkü siz değerli hastalarımızın sağlığı bizim için çok önemlidir.
Kliniğimizde aşağıdaki önlemleri almaktayız. Randevu aşamasında hastalar öncelikle ateş, öksürük, boğaz ağrısı gibi solunum yolu enfeksiyonu şikayetleri açısından sorgulanmakta, şikâyeti olan hastalar salgın döneminde kliniğimize kabul edilmemektedir. Aynı anda birden fazla hastanın karşılaşmasını önlemek için randevu saatleri her hasta için 30 dakika olarak ayarlanmıştır. Hastalarımızın yanında refakatçi olarak en fazla 2 kişi kabul edilmektedir.
Bütün hasta ve hasta yakınlarının maske takması gerekmektedir. Bekleme alanlarında sosyal mesafeye dikkat edilerek oturulması sağlanmaktadır.
Muayenehanede her gün günlük olarak yüzeyler ve bütün kapı kolları antiseptik temizleyiciler ile temizlenmektedir.
Aldığımız önlemler sizlerin sağlığı içindir. Salgının kontrol altına alınması ve daha fazla yayılmaması için herkes tarafından bu dönemde kurallara uyulması son derece önemlidir. Sağlığınız ve sağlığımız için kurallara uyalım.
Sağlık dolu günlerde buluşmak üzere…
Randevu için Mesajınızı Yazabilirsiniz